Castrul Roman Porolissum se afla in orasul roman din Dacia, numit desigur Porolissum, acesta fiind in cele mai vechi timpuri stabilit ca tabara militara, mai exact in anul 106 dupa Hristos. In timp ce aveau loc razboaiele dacilor cu romanii, conduse de Traian, orasul s-a dezvoltat destul de rapid, mai ales pentru ca aveau comertul foarte bine stabilizat, comert pe care il faceau impreuna cu dacii, iar doua decenii mai tarziu, tabara cu pricina devine chiar capitala provinciei, devenita romana, pe nume Dacia Porolissensis, iar in prezent, situl Castrul Roman este unul dintre cele mai bine pastrate, dar si cele mai mari de pe teritoriul Romaniei.

orasul Porolissum1

Locatia Porolissumului este pe teritoriul satului numit Moigrad – Porolissum, mai exact in comuna Mirsid, din judetul Salaj. In momentul in care a inceput cel de-al doilea razboi dus impotriva dacilor, in anul 106, dupa Hristos, imparatul Traian a pus bazele unui punct fortificat pe locurile orasului, tocmai pentru a putea apara locul principal de trecere din Muntii Carpati. Fortul a fost construit la inceput pe fundatii pe baza de piatra si gazduia aproximativ 5.000 de soldati ce faceau parte din trupele auxiliare, care au fost transferate in cele din urma din Britania, Spania si Galia. Desi numele asezarii este de origine dacica in aparenta, se pare ca dacii nu au locuit pe acele locuri, fortul fiind calcat doar de catre romani, iar in deceniile ce au urmat, acesta a fost tot mai dezvoltat si construit din nou din piatra, facandu-se si o asezare civila, care a luat fiinta in jurul centrului soldatilor.

Si asa cum am precizat si la inceput, in momentul in care noua provincie avea un numar remarcabil de locuitori, Hadrian a numit-o Dacia Porolissensis, denumirea fiind pastrata, precum cea a orasului destul de dezvoltat, iar Porolissum devine centrul de administratie. Sub conducerea imparatului Septimius Severus, orasul respectiv a primit in cele din urma si numele de minicipium, fapt ce a permis negustorilor cat si conducatorilor sai sa munceasca independent, fara a mai da prea multe socoteli si fara a depinde de stat. In momentul in care romanii s-au retras, in anul 271, dupa Hristos, sub conducerea imparatului Aurelian, orasul a ramas abandonat, desi arheologii demonstreaza ca au mai existat locuitori chiar si dupa aceasta data, pentru o lunga perioada de timp.

Castrul Roman de la Porolissum este probabil cel mai important obiectiv, pe care il putem vedea si in ziua de azi, fiind foarte bine intretinut pe parcursul anilor. Orasul pentru romani, care la inceput a fost fondat ca si o garnizoana, ca si un sediu militar chiar in mijlocul razboiului, se pare ca a permis ca romanii sa traiasca in plina armonie cu dacii, asa cum spun si descoperirile arheologice. Aceasta armonie a dus la dezvoltarea ulterioara a orasului in sine.

Despre Castrul Roman de la Porolissum

orasul Porolissum11

Castrul roman de la Porolissum se afla in partea de nord vest, dinspre intrarea principala, iar alaturi de el, exista si o cetate dacica, care are dimensiuni mai mici, iar in acea zona au fost descoperite si foarte multe bai publice, sub forma de ramasite desigur, instalatii militare, un templu, case de locuit si un amfiteatru. Asa cum spuneam, castrul roman este unul dintre cele mai bine pastrate situri de ordin arheologic din Romania si are cele mai impresionante dimensiuni, iar conservarea sa este aproape perfecta.

La inceput a fost construit de catre imparatul Traian cu scopul de bloca trecerile din Muntii Carpati, care duceau spre Dacia Porolissensis, dar in cele din urma, acesta a cunoscut o foarte buna dezvoltare in calitate de centru comercial, unde se faceau schimburi intre barbari si romani. Despre Castrul Roman de la Porolissum nu ar fi foarte multe de spus, decat ca are o infatisare imperioasa, iar istoria sa sta strict sub semnul istoriei orasului de la care si-a primit si numele.

Pentru cei mai curiosi dintre turisti, este de mentionat ca acesta se afla in judetul Salaj, in zona Crisana, in localitatea Moigrad, iar pentru norocosii ce se vor afla prin zona, cu siguranta atmosfera va fi una de epoca. Pietrele care il alcatuiesc sunt foarte bine pastrate in timp si cele doua turnuri arata de parca nici nu ar fi trecut vremea peste ele. Puntea de legatura dintre ele, de asemenea este foarte bine intretinuta, iar daca veti privi intreaga arhitectura per ansamblu, veti realiza ca este uniforma, bine plasata in spatiu si desi a fost la inceput construita cu anumite scopuri, in cele din urma s-a dovedit a fi un simplu punct de observare.

Iar daca nu aveti norocul de a ajunge chiar in acea zona, trebuie macar sa priviti cateva fotografii realizate de experti care vor arata cat de perfecta este constructia in sine si cat de buni constructori erau romanii, care din cele mai vechi timpuri au iesit in evidenta cu aceste trasaturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.