Craciunul, desi este o sarbatoare comuna in majoritatea religiilor crestine, totusi la nivel global exista anumite obiceiuri particulare diferitelor zone ale lumii, asa numitele obiceiuri intenationale. Particularitatea este data fie de ritualurile religioase, alimentele care se servesc la masa de Craciun, momentul la care se servesc, denumirea data sarbatorii, etc.
Cea mai mare varietate de obiceiuri internationale de Craciun o intalnim pe batranul continent Europa. Insa tocmai aceasta diversitate de obiceiuri intenationale de Craciun ofera unicitate sarbatorii. Dar ce este cel mai important e faptul ca indiferent de obiceiul specific zonei sau tarii exista ceva comun la nivel global: spiritul sarbatorii. De cele mai multe ori aceasta varietate de obiceiuri interntionale este generata de diferentele culturale de la o zona la alta, in functie de contextul istoric si mai ales spiritual. Sa nu uitam ca in perioadele de inceput a crestinismului pentru ca populatiile indigene necrestine sa adopte mai usor noua religie, cea crestina, de cele mai multe ori li se permitea ca unele vechi ritualuri sa le adapteze noii credinte. De aici au rezultat unele obiceiuri internationele specifice zonei respective.
Cele mai interesante obiceiuri internationale de Craciun le intalnim in tarile scandinave, in Islanda, dar si in tari ca Libia, Etiopia, Japonia. Fiecare tara are anumite obiceiuri care ii ofera unicitate.
In tara gheturilor si a zapezii permanente, a tarii cu cei mai multi vulcani activi, Islanda, intalnim un obicei international de Craciun deosebit de interesant si apreciat in special de copii. De ce de copii? Daca in majoritatea tarilor exista un singur Mos Craciun care vine o singura data, in noapte de 24 spre 25 decembrie, in Islanda exista 13 Mosi Craciun vine timp de 13 de nopti la rand. Nu se stie motivul de ce copii islandezi sunt asa norocosi. Este o enigma a mosului. Prima data Mos Craciun apare in noapte de 24/25 decembrie, iar apoi vine al doilea, al treilea pana la al treisprezecelea mos pentru a lasa darurile pentru copii cuminti. Legenda spune ca Mos Craciun ar avea casa in munti, de unde si vine noapte de noapte pana pe 06 ianuarie. Copii care au fost cuminti tot anul primesc daruri, dulciuri, lozuri, iar cei care au fost neasculatori vor primi cate un cartof stricat.
In Islanda sarbatoarea Craciunului este denumita „Jol”, iar ritualurile si denumirea sarbatorii nu isi are origine crestina, ci are legatura cu obiceiurile pagane specifice zonei. Marea majoritatea obiceiurilor si ritualurile au legatura cu traditiile specifice solstitiului de iarna si sarbatorirea acestuia.
Finlanda este tara cea mai privilegiata in ceea ce priveste Craciunul, fiind tara gazda pentru casa si orasul lui Mos Craciun. De aici an de an in seara de 24/25 decembrie Mos Craciun pleaca cu sania incarcate de cadouri spre copii din intreaga lume. Este un privilegiu pe care si l-ar dori orice tara. Insa pe langa acest fapt, in Finlanda sunt o serie de obiceiuri care confera unicitate. Dintre obiceiurile internationale de Craciun specifice Finlandei amintim:
-
Dupa slujba de Craciun, tinuta in jurul orelor 17:00, participantii aprind lumanari si rostesc rugaciuni pentru cei dragi decedati.
-
Pentru belsug si recolte bogate finlandezii pun in curtile caselor seminte si snopi de grau pentru pasari si urmaresc indeaproape ca pasarile sa consume in totalitate aceste seminte.
-
Este obligatoriu ca finlandezii dupa amiaza, inainte de slujba religioasa sa mearga la sauna. Sauna este privita ca un ritual purificator.
-
Ca si obicei international foarte clar se contureaza obiceiul in ceea ce priveste bucatele de pe masa de Craciun. Masa de Craciun, la finlandezi este obligatoriu sa contina peste, care se gateste fiert si foarte bine condimentat, asezonat cu o garnitura de cartofi.
Danemarca este o tara a carei obiceiuri internationale atrag anual sute de mii de turisti straini cu ocazia Craciunului. Un obicei culinar mai ciudat, in comparatie cu obiceiurile culinare specifice romanilor este faptul ca mancare traditionala de pe masa danezilor este budinca pe baza de orez. Mai mult in budinca se pune o singura aluna. Se considera ca persoana care gaseste aluna va fi norocoasa tot anul.
Un obicei international danez, care insa nu are origini crestine il reprezinta elfii. Daca esti zgarcit si nu pregatesti un bol de budinca special pentru elfi fapta aceasta va atrage consecinte nefavorabile si norocul te va parasi in anul ce vine. Asadar grija mare pe cine taiati de pe lista de invitati!
In ceea ce priveste cadourile aduse de Mos Craciun, acestea se impart in Ajun. Toata familia este aduna in jurul bradului. Cel mai in varsta din familia ia si da primul cadou, apoi aceea persoana da urmatorul cadou si tot asa pana se impart toate cadourile.
Suedia, de numele acestei tari legandu-se mai multe legende care spun ca de fapt Mos Craciun ar fi de sorginte suedeza, si nu finlandeza. In Suedia, Craciunul debuteaza pe 13 decembrie odata cu Sarbatoarea Sf. Lucia. Aceasta sarbatoare este de fapt o comemorare a spiritului de sacrificiu a Sf Lucia, care a fost ucisa pentru credinta de neclintit in Isus Cristos. Traditia impune ca in zorii zilei cea mai tanara dintre fete sa se imbrace in alb, cu un cordon rosu la mijloc si ramuri de brad in par si sa-si trezeasca familia servindu-i cu prajituri.
In Suedia obiceiul cere ca bradul de iarna sa fie impodobit cu 48 de ore inainte de Ajunul Craciunului. Indiferent de varietate de decoratiuni de pom, inca se mai folosesc si decoratiuni traditionale: mere, lumanari, steagurile nationale in miniatura, etc.
Cina de Craciun, Julafton este o cina mai speciala care se compune din smorgasbord, sunca, picioare de porc afumate, si mult peste in diferite moduri preparat. Tinerii celibatari pot afla la masa de Craciun daca anul ce vine le aduce casatoria sau nu. Acest fapt se „stabileste” prin consumarea risgryngrot, o mancare pe baza de orez si cu o singura migdala inautru. Traditia spune ca persoana care gaseste migdala in anul urmator se va casatori.
Desi pare ciudat, dar danezii nu au Mos Craciun. Este un obicei international specific tarii. In loc de mos, traditia spune ca darurile sunt aduse de Tomte sau Piticul Craciunului. Acesta locuieste in mod obisnuit sub podeaua casei sau a hambarului si se deplaseaza cu ajutorul unei capre din paie.
Eclusivista Elvetie este unica si prin obiceiurile de Craciun. Pe langa clasicul Mos Craciun care imparte cadouri copiilor cuminti, elvetenii au adoptat o traditie cu iz mexican „Parada ridichilor luminate”. Traditia impune a se decora o ridiche mare alb violet, precum sunt decorati dovlecii de Hallowen. In mijloc se aseaza o lumanare, ridichea urmand a se folosi pe post de lampion.
Originile pagane al unor obiceiuri de Craciun se observa in cazul Marii Britani. Ne referim la obiceiul de a decora casa cu vasc. Conform credintelor druide, vascul are puteri magice, el fiind taiat doar cu un cutit de aur. Astfel pentru ca norocul sa nu ocoleasca casa si pentru a alunga orice spirit rau ei decoreaza interiorul casei cu vasc si crengi de brad exteriorul casei. De asemenea la cina se serveste traditionala budinca „hackin”, Incepand cu secolul al XVII-lea celebra placinta de prune se pregatea special pentru masa de Craciun in dimineata acelei zile.
Australia, desi este situata la „celalalt capat a lumii” sarbatoreste din plin Craciunul. Avand in vedere temperaturile ridicate, elementele cheie pentru un Craciun adevarat: zapada, brazi de Craciun, etc lipsesc cu desavarsire. Adaptarea la clima a impus adaptarea obiceiurilor de Craciun. Acest fapt nu exclude insa mentinerea aceluiasi spirit a sarbatorii. Australienii obisnuiesc ca in loc de clasicul brad sa impodobeasca pomul din spatele casei, de cele mai multe ori palmieri. De asemenea casa o decoreaza cu frunze de palmieri, ferigi si diverse flori foarte colorate. Cel mai asteptat moment a Craciunului pentru australieni este „Colinde la lumina lumanarii”. Spre deosebire de majoritatea crestinilor care sarbatoresc Craciunul in casa, avand in vedere temperaturile scazute, australienii iau masa pe plaja, infruptandu-se cu delicioasele fructe de mare.
Surprinzator este faptul ca tari precum China si Japonia, tari care nu fac parte din familia spirituala crestina, sarbatoresc Craciunul. Desi nu exista traditii proprii, specifice, aceasta fiind o sarbatoare adoptata, ei respecta traditia bradului de Craciun, masa in familie. Pentru cei tineri este o ocazie foarte buna prin care se pot distra, schimba cadouri, etc.
Adevarul este ca aceasta sarbatoare este atat de speciala incat foarte multe popoare necrestine au adoptat-o. Insa ce este trist este faptul ca pe masura ce sarbatoarea devine tot mai iubita, adevarata semnificatie a acesteia se pierde in negura timpului. Campaniile de marketing excesive in care mesajul este „cumparati pentru a avea sarbatori frumoase” fac ca omul modern sa uite ca spiritul sarbatorii nu este mosul, zapada sau cadoul, ci celebrarea Lui Isus Cristos.
Nu uitati ce reprezinta Craciunul si celebrati an de an nasterea Mantuitorului, si bucurandu-va in acelasi timp de compania familiei si a prietenilor.
Craciun fericit!