Karl Marx s-a nascut in perioada cea mai involburata din Europa si anume 1840-1880. A vazut lumina zilei intr-o familie evreiasca, dar tatal sau, pentru a-si putea pastra slujba de avocet, trece la protestantism.

Studiile si le-a urmat in Germania. A fost atras de domenii precum dreptul, filosofia sau istoria. La varsta de numai 21 de ani devine editorul celui mai cunoscut ziar liberal. Tot atunci incepe sa isi exprime ideile legate de problemele economice ale lumii. Tot ceea ce a scris la acest ziar, despre care s-a aflat ulterior ca este sprijinit de industriasi, duce la emigrarea lui Marx in Franta si la inchiderea ziarului.

foto: colorfulrag.com
foto: colorfulrag.com

Ajungem in anii 1843 cand Karl Marx se impreieteneste cu socialisti francezi si germani. Tot in aceasta perioada datorita noului cerc in care a intrat incepe sa sustine ideile comuniste. Foarte interesant de stiut este faptul ca in aceasta perioada comunistul a avut un sprijin material. Karl Marx nu avea venituri substantiale, adeasea acesta nu reusea sa isi intretina nevasta si copii, iar Friedrich Engels ( 1820-1895 ) detinea foarte multe fabrici de bumbac in Manchester.

Sfarsitul anilor ’40 a scos la iveala studiile pe care idealistul le realizase, idei care mai tarziu iau denumirea de “ conceptia materialista asupra istoriei”. Karl Marx a prezis caderea capitalismului industrial si inlocuirea acestuia cu comunismul. Din acest moment activitatile lui in organizatiile comuniste devin din ce in ce mai active, iar in anul 1848 reuseste sa publice, in colaborare cu Freidrich Engels, “Manifestul Partidului Comunist”.

karl marx

In anii ce au urmat revolutiei din 1848, Karl Marx incepe sa devina din ce in ce mai convins ca o noua revolutie ar putea izbucni din cauza unei crize economice. Acesta se retrage in Londra, unde isi ocupa tot timpul cu studiul economiei politice.

Lucrurile insa nu au fost atat de simple precum pareau, Marx facea treptat progrese, ceea ce a insemnat ca abia in anii 67 reuseste sa publice primul volum din “Capitalul” In acest volum, sigurul publicat in timpul vietii sale, el vorbeste de teoria “valoare-munca”.

De aici a pornit si teoria lui economica. Ideea de baza consta in faptul ca valoarea este vazuta ca o expresie a cantitatii de munca ( aici se vorbeste despre munca din punct de vedere social) de-a lungul unui an. Daca economistii clasici vedeau oamenii ca pe o marfa, Marx aduce ideea schimbului de munca materializata in marfa intre oameni.

In ultimii zeci ani ai vietii sale, Marx a inceput sa se imbolnaveasca din ce in ce mai rau. A decedat pe data de 14 martie 1883. A fost ingropat in Anglia, in cimitirul Highgate.

De-a lungul vietii sale, tot ceea ce a scris si a gandit idealistul s-a axat pe rolul pe care il ocupa economistul in societate si pe impartirea oamenilor pe clase sociale conflictuale.

Karl Marx scoate la iveala un concept fundamental:” capitalul”. Pentru a intelege acest termen, germanul aduce notiunea de “plusvaloare”. Aceasta idee arata cum muncitorii primesc un salariu care reprezinta doar o parte din tot ceea ce ei realizeaza, restul fiind luat pe nedrept de catre capitalisti. Adica plusvaloarea este de fapt diferenta dintre valoarea pe care muncitorul ajunge sa o realizeze intr-o luna si salariul de subzistenta. De exemplu, daca X munceste 5 ore pe zi, pentru a-si realiza venitul pe o luna, plusvaloarea va aparea in momentul cand X va mai realiza inca 5 ore pe zi pentru a produce si pentru capitalisti, el neprimind nimic.

Revenind la termenul de capital, acesta isi are conform teoriei marxiste, originea in plusvaloare. Capitalul se realizeaza si treptat va creste pe baza plusvalorii.

foto: ziaristionline.ro
foto: ziaristionline.ro

Ceea ce aduce Karl Marx in plus fata de ceilalti economisti este diferenta pe care o face intre “munca” si “forta de munca”. Munca aici reprezinta activitatea pe care o persoana o intreprinde pentru a crea bunuri, iar forta de munca este vazuta ca si capacitatile fizice si intelectuale ale individului. X de mai sus, vinde capitalistului forta de munca si primeste un salariu. Capitalisti reusesc sa primeasca mai multa valoare fara a si da mai mult. Cum asta? X si Y vazuti ca forte de munca reusesc sa utilizeze marfa si realizeaza astfel valori si mai mari decat avea initial.

Teoriile lui Karl Marx au ajuns si in Romania. La noi in tara au fost introduse de intelectualii socialisti ai vremii. Patru opere ale lui Constantin Dobrogeanu-Gherea reprezinta studii asupra marxismului: “ Revista Sociala”, “Karl Marx si economistii nostri”, “Ce vor socialistii romani”, “ Neoiobagia”.

In concluzie, imaginile din anii 1840-1880 scoateau la iveala muncitori care lucrau peste 14 ore pe zi si abia aveau cum sa supravietuiasca. Era extrem de necesara o crestere a nivelului de trai. Crizele economice fiind dese a aparut nevoia de noi ideologii. Karl Marx a reusit sa se aproprie foarte mult de acea realitate, afirmand ca evolutia societatii depinde de schimbarile modului de productie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.