Home Invenții & Descoperiri Ecuatia lui Drake – suntem singuri in Univers?

Ecuatia lui Drake – suntem singuri in Univers?

0
Ecuatia lui Drake

Ecuatia lui Drake este o celebra formula matematica, utilizata in domenii ale cunoasterii, precum exobiologia, futurobiologia, astrosociologia, dar si in proiectul SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence). Exobiologia sau astrobiologia este o stiinta interdisciplinara, care are ca obiect de studiu procesele geochimice si biochimice, care favorizeaza aparitia si evolutia vietii. Are in vedere, asadar, si reconstituirea conditiilor de pe Terra, in urma cu peste 3 miliarde de ani, dar si posibilitatea existentei unor forme de viata, undeva in Univers. Futurobiologia reprezinta studiul stiintific, speculativ, al viitorului vietii, asa cum ar putea sa fie pe Pamant, in cateva milioane de ani de aici inainte.

Ecuatia lui Drake explicata
Ecuatia lui Drake explicata sursa: scienceline.org/2019/01/anybody-out-there/

Astrosociologia vizeaza fenomenele astrosociale, formele sociale si culturale legate de spatiu (« sociologia spatiului »), o zona multidisciplinara, abordata, cu interes, de NASA. SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence – « Cautarea inteligentei extraterestre ») este un program american, care a debutat in anii 1960, si care grupeaza proiecte al caror scop este de a detecta semne, voluntare sau nu, ale inteligentei extraterestre, prin analiza spectrului electromagnetic provenit din spatiu.

Ecuatia lui Drake poarta numele celui care a conceput-o, in 1961 –Frank Drake – astronom american, fondator al proiectului SETI, convins fiind de existenta vietii extraterestre, in galaxia noastra, si de posibilitatea intrarii in contact cu aceasta. Ecuatia propriu-zisa este produsul a sapte factori, carora Drake le-a dat si o valoare :

                Nciv = Fet x Ppla x Npla x Pvie x Pint x Pcom x T

in care :

  • N este numarul civilizatiilor extraterestre posibile ;
  • Fet este numarul de stele din Galaxia noastra, impartit la varsta Galaxiei (10);
  • Ppla exprima probabilitatea ca o stea sa posede planete (0,5);
  • Npla este numarul mediu de planete locuibile (2);
  • Pvie este probabilitatea ca viata sa apara pe o planeta locuibila (1) ;
  • Pint este probabilitatea ca inteligenta sa apara pe o planeta unde viata ar fi posibila (0,01);
  • Pcom este probabilitatea ca o forma de viata inteligenta sa dezvolte si mijloace de comunicare cu alte lumi (0,01) ;
  • T este timpul in care o astfel de comunicare poate fi detectata, adica durata de viata (tehnologica) a unei civilizatii care ar comunica (10 000).
Ecuatia Drake sursa: futurism.com/alone-calculating-number-alien-civilizations

Multi oameni de stiinta contesta, totusi, valabilitatea parametrilor utilizati de astronomul american, argumentand ca se incearca determinarea unor date necunoscute, pornind de la altele (chiar daca nu in totalitate) tot necunoscute. Una dintre principalele metode folosite in cadrul programului SETI consta in utilizarea unui telescop gigantic, care permite captarea undelor radio. In Univers exista sute de miliarde de galaxii, dar mijloacele de detectie de pe Terra nu inregistreaza decat semnale din Galaxia noastra, Calea Lactee, unde exista in jur de 400 de miliarde de stele.

Daca vreti sa aplicati ecuatia lui Drake dupa propria imaginatie, schimband valorile, dupa cum doriti, apelati la infografia conceputa de BBC, pe care o gasiti la adresa : http://www.bbc.com/future/story/20120821-how-many-alien-worlds-exist

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version