Home Cultură generală Cum definim energia neagra din univers?

Cum definim energia neagra din univers?

0
Energia neagra din Univers, Foto: cambridgeblog.org

Energia neagra din univers este o forma teoretica de energie care intervine in spatiu. Se crede ca aceasta energie explica de ce a crescut rata expansiunii universului. In modelul standard al cosmologiei, energia neagra reprezinta aproximativ 74% din masa/energia totala din univers. Au fost propuse doua forme ale energiei negre, si anume: constanta cosmologica (o densitate energetica permanenta care umple spatiul in mod uniform) si campurile scalare (cum ar fi chintesenta si modulele, care sunt cantitati dinamice in timp si spatiu). Contributiile campurilor scalare pot fi constante si fac parte din constanta cosmologica. Constanta cosmologica este echivalenta din punct de vedere fizic cu energia vidului. Campurile scalare care se schimba in spatiu pot fi greu de distins de constanta cosmologica, deoarece schimbarea poate fi extrem de lenta.

Drept dovezi ale energiei negre, oamenii de stiinta indica supernovele si radiatia cosmica de fond. Observatiile legate de supernove au sugerat ca expansiunea universului este in crestere. Aceste observatii au fost confirmate de mai multe surse independente. Supernovele sunt utile pentru cosmologie pentru ca acestea sunt niste lumanari standard foarte bune. Acestea permit ca istoria expansiunii universului sa fie masurata prin intermediul relatiei dintre distanta pana la un obiect si deplasarea acestuia spre rosu. Aceasta relatie este aproximativ liniara.

Masurarea deplasarii spre rosu este relativ usoara, insa aflarea distantei pana la un obiect este mai dificila. De obicei, astronomii folosesc obiecte a caror magnitudine absoluta este cunoscuta, cum ar fi lumanarile standard. Acest lucru permite ca distanta pana la un obiect sa poata fi masurata de la magnitudinea aparenta. Supernovele de tip Ia sunt cele mai bune lumanari standard aflate la distante cosmologice, datorita luminozitatii lor consecvente. Observatiile recente legate de supernove sustin ca universul este compus din 71,3% energie neagra si 27,4% materie neagra combinata cu materie barionica.

Natura acestei energii negre este speculativa. Se stie ca este la fel in tot spatiul, ca nu este foarte densa si ca interactioneaza doar cu gravitatia. Lipsa de densitate a energiei negre ingreuneaza crearea unor experimente realiste pentru a o detecta. Energia neagra poate avea un asemenea impact profund asupra universului doar pentru faptul ca umple spatiul gol intr-un mod uniform. Cele doua modele principale ale energiei negre sunt de acord ca presiunea acesteia trebuie sa fie negativa. S-ar parea ca acesta este un subiect in care este nevoie de niste cercetari suplimentare.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version