Home Cultură generală Evenimente importante care au avut loc de Craciun

Evenimente importante care au avut loc de Craciun

1
foto: tabu.ro

Cand m-am hotarat sa scriu un articol despre „evenimente importante ce au avut loc de Craciun” automat mi-am adus aminte de un eveniment la care am fost martor, cel putin prin intermediul televizorului. Cu 21 de ani in urma, pe 25 decembrie 1989 fostul presedinte a RS Romania, Nicolae Ceausescu si sotia sa, Elena Ceausescu au fost judecati si condamnati la moarte. Mai mult, executarea sentintei a fost aplicata imediat. Daca a fost un proces corect sau nu, nu este tema acestui articol. Ce vreau sa subliniez este ca desi ne-am astepta ca pe 25 decembrie, avand in vedere semnificatia zilei, nasterea Mantuitorului, sa citim doar despre fapte pozitive, ne inselam. Adevarul e ca nu sunt foarte multe evenimente istorice semnificative, insa sunt suficiente pentru a arunca o pata neagra pe aceasta zi sfanta.

Istoria omenirii este plina de zile in care s-au desfasurat evenimente pozitive, dar si zile care reprezinta o pata neagra in caledarul istoric a zilei respective.

foto: ringincentrulvechi.ro
foto: ringincentrulvechi.ro

Cel mai semnificativ eveniment care s-a intamplat pe 25 decembrie s-a petrecut in anul 274 e.n, in lumea romana, cand imparatul roman Aurelian a decretat ziua de 25 decembrie ca ziua Soarelui sau „Soarele invincibil” Cu aceea ocazie imparatul a inaugurat un templu dedicat acestui nou zeu, un cult care se adauga multor altor culte recunoscute in lumea romana. Ziua acestui nou zeu a fost stabilita la 3 zile dupa solstitiul de iarna. De ce? Deoarece se considera ca incepand cu aceea data Soarele recastiga batalia impotriva sezonului rece, impotriva frigului. Avand in vedere conotatia aceasta, crestinii din perioada medievala chiar daca initial au sarbatorit Craciunul pe 6 ianuarie, au adoptat ca data oficiala pentru sarbatorirea zilei de nastere a Domnului Isus Cristos data de 25 decembrie. Ceea ce avea la inceput o tenta pagana, treptat s-a transformat intr-un simbol a crestinismului, si anume data de 25 decembrie.

Un alt eveniment important petrecut in ziua de Craciun si cu semnificatie nu numai isorica, ci si una crestina a fost momentul in care Regele Ungariei s-a crestinat si a fost incoronat ca Rege al Ungariei si a recunoscut autoritatea papala. Din acel moment regele a crestinat, fortat sau nu, zone intinse al Europei.

La o departare de doar 66 de ani, dupa mai multe lupte pentru castigarea tronului Angliei, Ducele de Normandia, William Cuceritorul este incoronat ca rege al Angliei in superba catedrala Westminster Abbey de catre episcopul Aldred. Desi ziua unei incoronari ar trebui sa fie un motiv de bucurie au existat anumite incidente care au umbrit aceea zi minunata. In momentul in care episcopul la prezentat pe noul rege al Angliei, multimea din biserica a inceput sa strige urale de bine in cinstea regelui. Din pacate garda regelui care astepta pe scarile catedralei au interpretat gresit uralele ca strigate de razvratire. Din dorinta de a le da o lectie, acestia au incendiat casele din aproperea catedralei. Astfel aceea zi de sarbatoare s-a transformat rapid intr-o lupta cu focul.

Din fericire aceasta zi sfanta nu a ramas in istoria omenirii cu foarte multe buline negre. De exemplu in timpul celui de al doilea razboi mondial, trupele germane si aliate au facut un armistitiu temporar „intrerupand” lupta pentru aceasta sarbatoare.

foto: fanpop.com

Din pacate anul 1978 va ramane in memoria multor oameni din Cambogia ca o zi deosebit de cruda. Pe 25 decembrie 1978 armata vietnameza trece granita fraudulos pe teritoriul Cambogiei pentru a inlatura regimul Khmerilor Rosii. De ce autoritatile vietanameze au luat aceasta decizie? Regimul Kmerilor Rosii care au ajuns la conducerea statului in 1976 au adus doar foamete, suferinta, teroare si crime impotriva umanitatii. Regimul a luat una din cele mai nerealiste decizii politice, sociale si economice si anume de a izola statul de restul lumii si de a incerca o autogospodarire interna. Problema este ca statul nu era pregatit din punct de vedere economic, social si tehnologic pentru o astfel de decizie. Din pacate pentru populatie rezultatul a fost unul dezastruos. Asa cum istoria a consemnat, sute de mii de cambogieni au murit de foame sau de diverse afectiuni banale. Mai mult cine doar era banuit ca se impotrivea sistemului era torturat, maltratat si ucis in ghinuri groaznice. Dupa doar 3 ani de guvernare al acestui regim rezultatul a fost unul singur. O mana de oameni au reusit un adevarat genocid impotriva propriului popor.

foto: en.wikipedia.org

La doi ani de la caderea regimului comunist din Romania si executarea cuplului prezidential, incet dar sigur Cortina de Fier din Europa de Est cadea pentru totdeauna. Astfel pe 25 decembrie 1991 Mihail Gorbaciov demisioneaza din functia de presedinte al URSS-ului. Era un moment halucinat. Pana in acel moment pe scena social-politica-economico-militara existau doi poli de putere in care gravitau toti: SUA impreuna cu vestul si URSS in jurul caruia gravita estul. Harta geopolitica nu avea sa mai fie la fel incepand din acel moment. Odata cu caderea URSS apare Federatia Rusa.

Ceea ce este demn de remarcat este ca drumul spre democratia Federatiei Ruse nu a fost declansata de demisia presedintelui rus. Ci dimpotriva. Indirect Gorbaciov prin reformele sale, prin acordarea libertatii presei, a cuvantului inca din 1987 a deschis incet, dar sigur cutia Pandorei. Libertatea de exprimare nou castigata, lipsa cenzurii si opresiunii caracteristice regimului comunist sovietic a reaprins disputele nationaliste si sentimentele de ura vizavi de dominatia rusa.

Punctul culminant a fost anul 1988 cand Mihail Gorbaciov anunta faptul ca politica lui Brejnev, de amestec in politica interna a tarilor din blocul comunist va fi abandonata, si ca fiecare stat al URSS avea dreptul de a-si hotara singur politica interna, lucru care a declansat accentuarea dorintei de independenta de Rusia. Mai mult, starea economica precara, tentativa de puci l-au determinat pe Gorbaciov sa ia decizia de a demisiona. Astfel o noua era a inceput pentru fostele tari membre al URSS-ului.

foto: europalibera.org

Oricum nu uitati un lucru! Istoria o scriem noi, oamenii! Iar Craciunul trebuie sa fie istoria fiecarei familii, care in seara sfanta a Craciunului se aduna in jurul bradului si impartasesc caldura, sinceritatea si apartenenta la familie. Anul acesta scrieti istoria propriei familii, acesta sa fie cel mai important eveniment istoric al anului 2011!

Craciun fericit!

1 COMMENT

  1. Este adevarat ca nu intotdeauna Craiunul a reprezentat ceva frumos pentru toti….Multe evenimente triste au avut loc in aceasta perioada a anului, insa nu trebuie sa pastram Craciunul altfel decat este el: o sarbatoare a familiei!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version