Home Cultură generală Februarie – originea şi semnificaţia denumirii acestei luni. Palindromul 02.02.2020, o dată...

Februarie – originea şi semnificaţia denumirii acestei luni. Palindromul 02.02.2020, o dată la o mie de ani

0

Februarie este a doua și cea mai scurtă lună a anului în calendarul gregorian. În anii bisecți, februarie are 29 de zile și 28 de zile în ceilalți ani. Această lună începe întotdeauna în aceeași zi cu luna martie și cu luna noiembrie, în anii cu 365 de zile și în aceeași zi cu august, în anii bisecți. Anul acesta, 2020, februarie are 29 de zile.

Luna Februarie, cunoscută pentru vremea sa schimbătoare și zilele sale scurte, are o istorie bogată și complexă. Numele său, derivat din termeni latini, aduce aminte de ritualurile de purificare și începuturile noi. Prin analiza acestei luni, putem înțelege mai bine cum calendarele antice influențează în continuare modul nostru de percepere a timpului.

De ce luna februarie are 28 sau 29 de zile?

Februarie, originea şi semnificaţia denumirii acestei luni
Februarie, originea şi semnificaţia denumirii acestei luni

Luna februarie are cel mai mic număr de zile deoarece a fost introdusă mai târziu în calendar faţă de celelalte luni. Romanii foloseau, în secolul al VIII-lea i.Hr., calendarul lui Romulus, care avea numai zece luni. Anul, care avea 304 zile, începea în martie şi sfârșea în decembrie, iar ianuarie și februarie nu existau.

În anul 714 i.Hr., regele Numa Pompilius a modificat calendarul, cu scopul de a-l alinia cu cele 12 cicluri lunare. Lunile aveau 31 de zile sau 29, iar februarie, adăugată ulterior, a rămas cu 28 de zile, anul având 355 de zile.

În anul 450 i.Hr., în timpul Republicii Romane, calendarul a fost reformat din nou – februarie avea 28 de zile, dar, la fiecare doi ani, era introdusă o lună suplimentară, numită Mercedonius, în continuarea lui februarie. În acești ani, februarie rămânea cu 23 sau 24 de zile.

Sânt Ion de primăvară

În calendarul iulian (calendar solar utilizat în Roma antică, introdus de Iulius Caesar), luna suplimentară, Mercedonius, a fost înlăturată, februarie rămânând cu 28 de zile în anii standard și cu 29 în anii bisecți. Calendarul gregorian, care se utilizează astăzi, a păstrat această caracteristică.

Motivul pentru care au fost introduși anii bisecți (cu 366 de zile) a fost pentru a compensa diferența de timp între anul calendaristic (365 de zile) și anul solar sau anul tropic, care înseamnă timpul de care are nevoie Terra pentru mișcarea de revoluție completă în jurul Soarelui, adică 365,2422 de zile. Fără această corecție, anotimpurile s-ar fi decalat progresiv în calendar.

Etimologia cuvântului “februarie”

Februarie

Denumirea lunii februarie vine din latinescul „februarius”, derivat, la rândul lui, din „februare”, care înseamnă „a purifica”, făcând referire la ritualul curățirii, care se desfășura, în antichitate, la data de 15 februarie.

Luna era dedicată zeului împărăției subpământene – Februs – din mitologia etruscă. În mitologia greco-romană, lui Februs îi corespundea Pluton, stăpânul lumii subterane. La romani, acesta este corespondentul unui zeu și mai vechi – Dis Pater (și el stăpân peste Infern), asimilat ulterior lui Pluton.

Romanii organizau ceremonii speciale în cinstea lui Pluton, împrejurare în care îi aduceau sacrificii, în sanctuarele care îi erau dedicate și care erau deschise doar o dată pe an.

Făurar, în tradiţia românească

Anotimpuri

În tradiția românească, luna februarie este numită „Făurar”, de la „faur”/făuritor/fierar, făcând trimitere la vremea în care se pregătesc uneltele pentru muncile agricole. Este timpul în care iarna își pierde din putere, iar natura se pregătește pentru începerea unui alt ciclu.

Diverse legende explică faptul că Făurar este o lună capricioasă, deoarece i s-au dat mai puține zile. Noaptea îngheață totul, ziua se dezgheață, lumina se luptă cu întunericul.

Tradiția mai spune că, dacă în luna lui Făurar, nu există îngheț, anul nu va fi prea bogat în recolte, iar dacă nu este zăpadă, aceasta va apărea la Paște.

În prima zi a lunii se sărbătorește „Trif cel Nebun” (Trifonul), patronul omizilor, al lăcustelor și al celorlalte insecte dăunătoare pentru recolte. Oamenii trebuie să țină această sărbătoare, pentru a nu-l mânia pe Trif, iar livezile se stropesc cu agheazmă.

Sărbătorii religioase a Întâmpinării Domnului (2 februarie), i se spune în popor „Stretenie” sau „Ziua Ursului”, deoarece se crede că, dacă ursul iese din bârlog în această zi și își vede umbra, se va speria, va reintra în bârlog și iarna se va mai prelungi. Dacă este înnorat, ursul nu-și vede umbra și rămâne afară, prevestind apropierea primăverii.

Dragobetele,  Cap de primăvară

Cap de primavara

Finalul lunii februarie este legat de sărbătoarea Dragobetelui (24 februarie), o sărbătoare autohtonă, precreștină, consacrată unei zeități similare lui Eros (la greci) sau Cupidon (la romani).

Dragobetele mai este numit și Cap de primăvară, Sânt Ion de primăvară sau Logodnicul păsărilor și este o celebrare a luminii, iubirii și a fertilității. În lucrarea „Sărbătorile poporului cu obiceiurile, credințele și unele tradiții legate de ele”, Constantin Rădulescu-Codin spune că: „Dragobete e flăcău iubeț și umblă prin păduri după fetele și femeile care au lucrat în ziua de Dragobete. Le prinde și le face de râsul lumii, atunci când ele se duc după lemne, flori, bureți”.

În această zi, în satul vechi, tradițional, fetele strângeau ultimele urme de zăpadă, topeau zăpada și păstrau apa pentru a se spăla cu ea de-a lungul anului, ca să fie frumoase, sau o foloseau pentru descântece de dragoste.

Palindromul 02.02.2020 – o dată la o mie de ani

2 februarie 2020

A doua zi din februarie – 02.02.2020 – este un palindrom, care, în calendare, apare o dată la o mie de ani. Un palindrom este un cuvânt, în acest caz o succesiune de cifre, care se citește la fel și de la stânga la dreapta, și de la dreapta la stânga, fără a-și modifica sensul.

Astfel de zile sunt foarte rare, câteva într-un mileniu, 02.02.2020 fiind a treia de acest fel, după 01.01.1010 și 11.11.1111. Următoarele vor fi 12.12.2121 și 03.03.3030.

Numerologii, care interpretează numerele din perspectiva codurilor vibraționale asociate, spun că data de 02.02.2020 marchează o răscruce la nivel individual și colectiv. Este începutul unei perioade în care se vor face alegeri clare în viață, în care ne putem detașa de tot ce a fost greșit în trecut.

Februarie

Sunt posibile, mai spun numerologii, rupturi relaționale, profesionale sau sentimentale. Acum încep să se vadă efectele alegerilor pe care le-a făcut fiecare în 2002. Suma cifrelor 02.02.2020 (2+2+2020 = 2024 = 8) are o puternică încărcătură energetică, semnificând ambiție, combativitate, curaj, îndrăzneală. 8 este cifra prosperității și a beneficiilor materiale, iar în plan spiritual simbolizează infinitul.

Pentru cei care s-au preocupat de dimensiunea spirituală a ființei lor, 02.02.2020 poate însemna începutul unui salt semnificativ, așa cum, pentru cei care au neglijat această latură, sunt posibile dezechilibre majore.

Dincolo de diversele interpretări numerologice, simbolice, spirituale, ne putem bucura că parcurgem, în existența noastră, o astfel de zi rară, care poate fi începutul unei perioade benefice, pe care să o trăim cu încredere și curaj, convinși că ceea ce urmează va fi cu totul diferit de ceea ce a fost, în sensul bun al cuvântului.

În concluzie, Februarie nu este doar o simplă perioadă a anului, ci un capitol plin de tradiții, istorie și fenomene unice. Dacă doriți să explorați mai multe aspecte ale limbii și etimologiei, vă recomandăm să citiți cum este corect: cunoștință sau cunoștiință?, care va oferi clarificări suplimentare asupra utilizării corecte a termenilor în limba română.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version