Home Invenții & Descoperiri Femei celebre care au contribuit la evolutia stiintei

Femei celebre care au contribuit la evolutia stiintei

0
Femei celebre care au contribuit la evolutia stiintei

De-a lungul timpului, desi mai putine la numar decat barbatii, femei celebre prin inteligenta si pregatirea lor, in diverse domenii, au contribuit remarcabil la evolutia stiintei, a cunoasterii, in general. Unele au fost rasplatite cu premiul Nobel, altele au devenit subiecte pentru mari filme hollywoodiene, altele au ramas in anonimat pana la sfarsitul vietii lor. Dar toate merita sa fie cunoscute. Iata cateva dintre ele :

Hypatia din Alexandria
Hypatia din Alexandria
  • Hypatia din Alexandria este o personalitate feminina a antichitatii, din Alexandria (Egipt), educata si initiata in metafizica, matematica, epistemologie (stiinta cunoasterii), etica si astronomie, in Atena, si care a condus scoala neoplatoniciana din marele centru cultural in care s-a nascut. Synesius, unul dintre discipolii sai, pe care l-a ajutat in realizarea hartilor, la construirea unui astrolab si a altor aparate de masura, o lauda in scrisorile sale, pentru inteligenta si frumusetea ei : « Pentru tine mi-am parasit patria si cand nici o amintire nu va mai ramane mortilor din infern, imi voi aminti de draga mea Hypatia, asa de scumpa lui Dumnezeu ca nu stim indeajuns sa o veneram ». Din nefericire, Hypatia a devenit victima unui conflict politic intre diverse comunitati religioase din Alexandria si a fost omorata. In 2009, regizorul Alejandro Amenabar a realizat un exceptional film – « Agora » – inspirat din viata acestei femei, care a facut fata, curajos, fanatismului si obscurantismului crestin din Alexandria secolului al V-lea.
Caroline Herschel
  • Caroline Herschel este o femeie astronom britanica, de origine germana (1750-1848). Nascuta intr-o familie de muzicieni, cu cinci copii, incepe o cariera de cantareata, la care renunta, pentru astronomie. Ei i se datoreaza prima reprezentare a Galaxiei noastre – Calea Lactee – chiar daca eronat intocmita, si tot ea a descoperit sapte comete (printre care si faimoasa Encke, o cometa periodica) si trei nebuloase.
Henrietta Swan Leavitt sursa: space.com/34708-henrietta-swan-leavitt-biography.html
  • Henrietta Swan Leavitt este un nume de referinta in astronomia secolului al XIX-lea, mai ales prin studiile despre stelele « variabile » (stele a caror luminozitate variaza). Americanca de origine, a facut studii la “Society for Collegiate Instruction of Women” (RadcliffeCollege) si apoi la Harvard. A fost angajata la observatorul astronomic condus de Charles Pickering, la departamentul de fotometrie, care avea ca sarcina analiza fotografiilor stelelor, pentru a le determina magnitudinea. In onoarea sa, asteroidul 5383 a fost numit “Leavitt, ca si unul dintre craterele de pe Luna.
Marie Curie
  • Marie Curie este celebra fiziciana si chimista poloneza, stabilita in Franta. In 1903, impreuna cu sotul sau si cu Henri Becquerel,  au primit Premiul Nobel in fizica, pentru cercetarile si rezultatele in domeniul radiatiilor. In 1911, a primit al doilea Nobel, de data aceasta in chimie, pentru descoperirile legate de doua elemente – poloniul si radiul – fiind singura femeie care a primit doua asemenea premii, dintre toti laureatii, de-a lungul timpului (numai americanul  Linus Carl Pauling a mai primit doua Premii Nobel, unul pentru chimie si unul pentru pace). A murit in 1934, din cauza expunerii prelungite, in laborator, la elemente radioactive. Anul 2011 a fost proclamat nu numai anul international al chimiei, ci si « anul Marie Curie ».
Dian Fossey sursa: ugandasafaristours.com/blog/dian-fossey-woman-obsessed-gorillas.html
  • Dian Fossey este un etolog, din Statele Unite ale Americii, specializata in studiul gorilelor, pe care le-a observat, sistematic, in Muntii Virunga, din Rwanda, fapt care a costat-o viata, fiind omorata in adapostul ei din munti, in 1980, nici astazi necunoscandu-se asasinul. A fost inmormantata, asa cum si-a dorit, in “Cimitirul maimutelor”, infiintat chiar de ea, la Karisoke (Rwanda). A devenit o celebritate mondiala, in 1970, cand portretul sau a aparut pe coperta revistei National Geographic, promovand protectia gorilelor. In 1990, Dian Fossey a fost recunoscuta ca principala cercetatoare in domeniul psihologiei si comportamentului maimutelor, descriindu-le ca fiind “demne, foarte sociabile, cu personalitate si cu puternice relatii familiale”.
Ada Lovelace
  • Ada Lovelace (1815-1852) este, probabil, una dintre femeile cu merite stiintifice, mai putin cunoscuta. Fiica a marelui poet britanic George Gordon Byron, ea a tradus si adnotat, in franceza, descrierea unei « masini de calcul » (analytical engine), conceputa de Charles Babbage, matematician si inventator, masina considerata « stramosul » calculatoarelor de astazi. In notele sale se gaseste primul algoritm publicat, destinat sa fie executat de un calculator, din istoria stiintelor, ceea ce a facut ca Ada Lovelace sa fie considerata primul « programator » din lume. In speranta ca va putea subventiona proiectele lui Babbage, Ada Lovelace a incercat sa puna la punct un sistem care sa ii permita castigarea premiilor de la derbiul mondial Epsom, fapt care a dus-o la ruina. A murit la numai 36 de ani, de cancer. Portretul sau poate fi vazut, astazi, si pe hologramele de autentificare ale produselor Microsoft.
Barbara McClintock
  • Barbara McClintock (1902-1992), nascuta in SUA, este considerata o « eminenta cenusie », la nivel mondial, in domeniul citogeneticii (stiinta care studiaza fenomenele genetice la nivelul celulei/cromozomilor). In 1983, a primit Premiul Nobel pentru descoperirea factorilor genetici numiti « transposon » – o secventa de ADN capabila sa se deplaseze si sa se multiplice autonom, intr-un genom, un adevarat « motor » al evolutiei si al biodiversitatii.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version