Una dintre femeile carora li s-a acordat o atentie deosebita si ocupa o pozitie importanta in istorie este Ioana d’Arc, careia i s-au dedicate un numar considerabil de filme si de carti, rolul acesteia fiind interpretat de doua ori de cunoscuta actrita de origine suedeza Ingrid Bergman. Printre scriitorii celebri care i-au dedicat acesteia scrieri se numara Shakespeare, Schille, Voltaire, Anatole France sau Mark Twain. Nascuta pe 6 ianuarie 1412, este reprezentativa pentru Franta si o prezenta foarte controverstata, considerate sfanta a Bisericii Catolice si numita de catre francezi “Fecioara din Orleans”.
Numita Jeannette de catre familie, Ioana d’Arc era fiica unor tarani, provenind dintr-o familie modesta, care locuia intr-un sat din estul Frantei, numit Domremy. Nu a avut posibilitatea sa mearga la scoala, motiv pentru care nu stia sa citeasca, insa era o persoana care isi iubea tara de la o varsta frageda si era extrem de credincioasa. Isi petrecea timpul lucrand fie ca ciobanita, fie ca slujnica. Contextul politic al perioadei in care traia “Fecioara din Orleans” nu era unul favorabil pentru Franta, deoarece in anul 1415 Franta este invinsa de catre regele Angliei Henric al V-lea, urmand o perioada de cucerire treptata a Frantei, prin care tronul Frantei ii este promis fiului regelui Angliei.
Incepand cu varsta de 13 ani, pentru o perioada de 3 ani, Ioana d’Arc a auzit voci divine si a avut viziuni cu Sfantul Mihail, acestea fiind considerate astazi simptome ale schizofreniei. Experientele prin care trece nu sunt usoare, astfel, este prezenta atunci cand sora ei este violata si ucisa, suferind, alaturi de francezi, datorita greutatilor provocate de dominatia engleza.Vocile ii spuneau Fecioarei din Orleans sa elibereze Franta de sub cucerirea engleza, iar la 16 ani acestea i-au poruncit sa mearga la regele Carol al VII-lea si sa ii impartaseasca acestuia misiunea divina cu care a fost insarcinata.
Din misiunea divina a tinerei Ioana d’Arc facea parte si sfintirea incoronarii regelui, care era posibila la Reims, pe teritoriul ocupat de catre armatele engleze, cu care regele a fost de acord, motiv pentru care a avut incredere in tanara de 16 ani, lasand-o la conducerea armatelor. Extrem de curajoasa si increzatoare in vocile pe care le auzea, reuseste sa fie convingatoare, incat regele este si el mult mai increzator in victorie, privind optimist catre eliberarea Orleansului de sub dominatia englezilor. Conform legendei, in doar 9 zile a salvat cetatea din Orleans din asediul trupelor engleze, adeverindu-se, astfel, prezecirele “Fecioarei din Orleans”.
In continuarea legendei eroinei Ioana d’Arc, conform cum i-a poruncit vocile, trebuia sa il conduca pe rege la Reims, pentru a sfinti incoronarea regelui. Cu toate ca inteleptii regelui nu au fost de acord, regele a acceptat, iar dupa 15 zile de calatorie, regele fost incoronat religios, tanara avand o contributie considerabila. Dupa asemenenea victorii, este considerata trimisul lui Dumnezeu, in intreaga Franta fiind perceputa precum o eroina. Cu toate ca francezii aveau o opinie foarte buna despre tanara eroina, englezii nu impartaseau aceeasi opinie, amuzandu-se d efaptul ca inainte de fiecare lupta, “Fecioara din Orleans” obisnuia sa le ceara sa se retraga din lupta de bunavoie.
Dupa incoronarea regelui, norocul nu a fost de partea tienrei Ioana d’Arc, astfel, ia parte la o serie de lupte pe care nu le castiga, crezandu-se ca vocile au i-au mai vorbit. Pe 24 mai, 1430, este capturata de catre un cavaler burgund si vanduta regelui Angliei. Cu toate ca spera ca regele Carol al VII-lea sa o salveze, nu se va intampla asa. Acuzata de erezie de catre Universitatea din Paris, semneaza,printr-o cruce, pe 24 mai 1431 actul de abjurare, insa, din cazua faptului ca nu stia sa citeasca se crede ca hartia respectiva continea altceva. Printre acuzele care i s-au adus se numara si varsarea de sange britanic, refuzul de a nega vocile pe care sustinea ca le-a auzit si faptul ca si-a permis sa imbrace haine barbatesti.
Desi, pe durata procesului, Ioana d’ArC a oferit detalii referitoare la vocile pe care le auzea, sustinand ca le auzea doar cand se temea, cei care au anchetat-o au pedepsit-o cu moarte prin ardere pe rug, acesta fiind sfarsitul tinerei eroine. La numai 19 ani, se confrunta cu o pedeapsa fatala, insa, daca la inceput si-a dezmintit acuzatiile care i s-au adus, negand si existenta “vocilor” si a fost trimisa intr-o inchisiooare pe viata, nu s-a lasat invinsa de frica si si-a sustinut din nou pozitia initiala. Cu toate ca era speriata de gandul ca va muri arsa de vie, pentru a doua oara nu a contestat existenta vocilor divine care i-au aparut, motiv pentru care moare, arsa pe rug, strigand numele lui Iisus Hristos.
In ciuda faptului ca regele Carol al VII-lea nu a salvat-o pe Ioana d’Arc de la moartea tragica pe care a avut-o, datorita acestuia, Papa Callixtus al III-lea, in urma redeschiderii procesului, o gaseste nevinovata, declarand-o martira a bisericii catolice, fiind astfel, in anul 1909 beatificata, iar in anul 1920 sanctificata. In zilele noastre, opiniile ereferitoare la “vocile” pe care le auzea eroina sunt impartie, insa diferentiaza de maniera in care erau privite in perioada in care ea a trait. Daca atunci o persoana sustinea ca aude voci, se credea ca putea fi posedata, fie de un demon, fie de un sfant, spre deosebire de zilele noastre, cand ar fi internata intr-o clinica de psihiatrie.
De-a lungul timpului au fost formulate multe teorii de catre medicii de specialitate, referitoare la cauza “vocilor”pe care le auzea Ioana d’Arc. In prezent se crede ca suferea fie de tuberculoza, fie de o tumoare cerebrala, care ii putea produce viziuni si voci, fie de acufena, aceasta din urma manifestandu-se prin vajaituri puternice in urechi, care pot fi confundate cu niste voci, fiind uneori insotite si de tulburari vizuale. Indiferent de situatie, cert este ca nu ar fi asra pe rug, ci internata intr-un spital de specialitate. De asemenea, indiferent de cauza reala care i-ar fi produs aceste voci, ea a demonstrat un curaj exceptional si o puternica credinta in Dumnezeu si o mare dragoste fata de tara.
Iaoan d’Arc sau Fecioara din Orleans a devenit un nume de legenda in intreaga lume, fiind considerata una dintre marile eroine ale omeniriii, care a salvat cetatea Orleans de sub asediul englezilor. De asemenea, este unul dinte cei mai cunoscuti sfinti ai Bisericii Romano-Catolice, sarbartorindu-i se ziua pe 30 mai si fiind considerata eroina sfanta a Frantei.