Home Animale Fluturii, specii fascinante de insecte din ordinul Lepidoptera

Fluturii, specii fascinante de insecte din ordinul Lepidoptera

0

Aceste insecte, apartinand ordinului Lepidoptera, se caracterizeaza prin aripi mari si frumos colorate (cele anterioare mai mari decat cele posterioare), au trompa lunga si prezinta in dezvoltarea lor o metamorfoza completa.

Fluturii sunt insecte fascinante aparținând ordinului Lepidoptera, recunoscute pentru aripile lor viu colorate și metamorfoza completă prin care trec în timpul dezvoltării. Aceste creaturi delicate sunt prezente în toată lumea, cu mii de specii adaptate diverselor medii, de la păduri tropicale la grădini urbane. Pe lângă frumusețea lor, fluturii joacă un rol esențial în ecosistem, polenizând plantele și fiind indicatori ai sănătății mediului.

Ciclul de viață al fluturilor: de la ou la adult

Larvele fluturilor (omizi) au in afara de cele trei picioare toracice, cate o pereche de picioare abdominale si o pereche de organe auxiliare. Omizile se hranesc cu plante, exceptie facand acelea ale unor ,,fluturi-bufnite” care sunt rapitoare si sunt numite ,,omizi-ucigase”. Majoritatea omizilor traiesc pe uscat (doar cateva traiesc in apa).

Fluturii sunt clasificati (de colectionari) in specii mari si mici.

fluturi

Multe familii au fluturi mici, cum sunt moliile – sunt specii daunatoare pentru silvicultura si agricultura.

,,Viermele alb de grane” este un fluture nocturn, are 1,2 cm, aripile anterioare sunt albe cu pete cafenii, iar cele posterioare sunt cenusii. Este daunator pentru depozitele cu cereale. Omizile galbui aduna boabele de grau si secara in gramezi mici, acoperindu-le cu un paienjenis, cerealele au miros neplacut si nu se pot consuma.

,,Molia de haine”– este de culoare galben-rosiatica, aripile posterioare cenusii-galbui, aripile anterioare cafenii si fara pete. Zboara numai masculii, femelele stau ascunse in haine si tesaturi. Asemanatoare acesteia este ,,molia pieilor” care ataca obiectele de piele. ,,Molia stupilor” ataca ceara fagurilor de albine, este mai mare (0,5 cm), de culoare cenusie-rosiatica, cu pete albe. Femelele depun ouale in crapaturile stupilor, si larvele care ies distrug fagurii. Sunt si larve care consuma grasimi, ataca invelisurile salamurilor uscate si mobila din lemn vechi.

Adaptările fluturilor la diferite habitate

Vara, copacii sunt acoperiti cu panzele ,,moliilor-tesatoare”. Daunatori ai padurilor sunt considerati ,,molia miniera” si ,,molia verde a stejarului”.

Din grupul Tortricidae face parte ,,molia cenusie a cerealelor” care este un fluturas mic de 10 mm, galbui, cu aripi franjurate, ale carui omizi ataca boabele de porumb, grau, mei, orez, fasole etc, dandu-le un miros iritant (cerealele nu mai pot fi consumate).

,,Viermele de mere” – este un daunator al pomiculturii. Omida acestui fluture (aripi franjurate, cenusii cu pete) se dezvolta in mere si pere, consumand semintele acestora. Fructele ,,viermanoase” nu se mai coc si cad din pom.

Dusmani ai viticulturii sunt ,,viermii de struguri” si ,,viermele saritor”. Acestia sunt fluturi mici, larvele lor se hranesc cu inflorescentele, apoi cu ciorchinii cu boabe (care putrezesc).

,,Molia morilor” sau ,,molia de faina” – este un fluture de 2-2,5 cm, cenusiu inchis, cu aripi franjurate cu pete albe, linii si puncte negre. Omida galben-albicioasa ataca cerealele, samburii de fructe, legumele.

,,Viermele de faina” – omida unui fluture cafeniu (cu aripile anterioare violete si rosii, cu o dunga cefenie, aripile posterioare cenusii cu doua dungi albe) care consuma taratele si boabele de cereale din depozite.

Din familia Lymantriidae fac parte ,,omida paroasa a stejarului”, ,,omida paroasa a molidului” si ,,omida fluturelui auriu” – considerate daunatori ai padurilor si livezilor. Pomii atacati raman fara frunze si nu mai rodesc cativa ani.

,,Fluturele auriu” – corpul sau se tremina cu un smoc de peri aurii. Omizile ataca frunzele copacilor si in contact cu pielea omului, urzica (elimina un lichid otravitor prin perisorii de pe corp).

Alti daunatori ai pomilor sunt: ,,fluturele de copac” (,,nalbarul” sau ,,albita”) care apare primavara in livezi inflorite, ,,omida paroasa a dudului” din familia Arctiidae si apartine unui fluture mic, cu aripi albe cu pete mici si negre. Acesta omida de culoare galbuie, roade frunzele, lasandu-le franjurate.

Din categoria fluturilor mari amintim

,,Buba semanatorului”– un fluture lung de 4 cm, cafeniu, aripile anterioare cu trei pete negre, aripile posterioa albe. Omizile lor ataca plantele din gradini, cerealele, vita-de-vie si pomii fructiferi.

Printre fluturii de noapte – ,,cap de mort”– este un daunator pentru padurile de conifere. Numele vine de la desenul de pe spatele sau. Acest fluture apare si la noi in tara, larva lui se gaseste pe frunzele de cartof, patrunde si in stupii de albine.

Dintre fluturii Lasiocampidae: ,,fluturele tesator” cu ,,omida in livrea” aduce pagube pomiculturii. Este numit si ,,tesator de inel” sau ,,inelar” (isi lipeste oualele in jurul ramurelor mici, ca un inel). Este de culoare galbena cu o banda cafenie pe aripi.

Fluturele ,,Bombyx mori” – apartine fluturilor de matase (Bombycidae). Este originar din Asia de Est. Datorita matasii care se obtine din coconii sai, s-au creat mai multe specii (in tarile meditaraneene). Se hraneste cu frunze de dud.

In Europa Centrala, sunt cunoscuti fluturii de noapte ,,ochi de paun” (cel mai mare din aceasta zona).

Fluturii de zi (Rhopalocera) – au terminatiile antenelor in forma de maciuca si au aripi frumos colorate deasupra (in repaus sunt stranse).

Cea mai mare familie de fluturi este Nymphalidae (caracterizata prin picioarele anterioare degenerate la ambele sexe). Cei mai cunscuti sunt: ,,fluturele de scaieti” este cel mai raspandit, ,,fluturele amiral” care toamna migreaza spre sud si revine primavara pentru a depune oualele pe urzica.

Cei mai frumosi fluturi din Germania sunt ,,fluturii cu aripi ca panza de corabie” sau ,,fluturii coada randunicii”.

O specie nobila, care prefera regiunile muntoase, este ,,fluturele lui Apolo” care a disparut din multe regiuni (prins de colectionari).

Fluturii sunt raspanditi pe tot globul in mii de specii, dar nu traiesc in zonele uscate si foarte calduroase.

Ciclul de viață al fluturilor: o transformare fascinantă

Fluturii trec printr-o metamorfoză completă, un proces de transformare care constă în patru etape distincte: ou, larvă (omida), pupă și adult. După ce femela depune ouăle pe frunze sau alte suprafețe vegetale, acestea eclozează în omizi care se hrănesc intens pentru a crește rapid.

În această etapă, omizile pot consuma o cantitate semnificativă de vegetație, pregătindu-se pentru faza următoare, cea de pupă. În timpul stadiului de pupă, are loc transformarea miraculoasă în fluture adult. Aceasta este una dintre cele mai spectaculoase transformări din regnul animal și a fascinat oamenii de-a lungul istoriei.

Fluturele adult, ieșit din pupă, este capabil să zboare și își începe imediat căutarea de hrană și parteneri pentru reproducere. Ciclul de viață al fluturilor poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, în funcție de specie și condițiile de mediu.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version