Home Călătorii Obiective turistice din lume Fontana Maggiore: Obiective turistice Italia – Perugia

Fontana Maggiore: Obiective turistice Italia – Perugia

0

Aflata in piata centrala a orasului Perugia din Italia, mai cu seama intre catedrala si Palazzo dei Priori, Fontana Maggiore, o fantana fermecatoare care celebreaza apa, a reprezentat, timp de secole bune, principalul punct al asezarii. Datand inca din perioada etrusca, aceasta fantana, parte a unui program de imbunatatiri civice incepute in anul 1278 pentru a celebra autonomia localitatii Perugia, ramane un obiectiv turistic monumental chiar si in zilele noastre. Istoria impresionantului monument este pe cat de zbuciumata, pe atat de interesanta, in ciuda faptului ca Perugia se afla pe un deal, fiind deci un oras destul de usor de aparat. Alta era problema: aprovizionarea cu apa.

Fontana Maggiore1

Pana sa se puna la punct apeductul care transporta apa din izvorul montan Paciano, de undeva de la 8 kilometri de oras, aprovizionarea cu apa era o problema destul de grava. Tocmai de aceea s-a si construit Fontana Maggiore, in primul rand pentru a oferi un loc de colectare a apei, iar apoi pentru a sarbatori noua realizarea inginereasca, in definitiv, pentru a celebra apa.

Chiar si astazi, se poate observa cu usurinta ca fantana este formata din trei parti, si anume un bazin aflat chiar la baza si deasupra caruia sta un alt bazin de dimensiuni mai mici; atat bazinul de la baza, cat si cel de deasupra au forma unui poligon si au fost construite din piatra de culoare alba si roz; pentru a intregi imaginea unei incantatoare fantani, s-a construit, mult mai sus, un vas din bronz, ce sustine trei statui din care curge apa si care pare o coroana pentru Fontana Maggiore.

Apa nu curge constant, insa cu toate acestea, fantana este chiar si in prezent functionala. Artistii care au realizat sculpturile din fantana au fost Nicola Pisano si fiul sau, Giovanni, ei fiind si cei care au decorat si partea de jos a bazinului cu cincizeci de basoreliefuri din marmura, aranjate la randul lor in douazeci si cinci de registre. Acestea realizeaza, ca intr-o opera maiestuoasa, un diptih, ce ilustreaza mici istorioare din Vechiul Testament, precum si alte scene morale cu iz politic si religios.

La fel de impresionante par si reprezentarea unor scene din viata de zi cu zi a oamenilor, cum ar fi muncile specifice lunilor calendaristice sau scene ale celor sapte arte liberale. Iar ceea ce incununeaza aceasta capodopera arhitectonica sunt, fara discutie, cei doi vulturi, simboluri ale orasului Pisa.

Simpla si deopotriva fascinanta, indeosebi datorita panourilor din bazinul central, in colturile carora se afla cate o statuie de mici dimensiuni cu rezonante simbolice, mitologice si istorice, Fontana Maggiore reprezinta un monument inchinat vietii, omenirii si, nu in ultimul rand, istoriei, ramanand o marturie vie care exprima si ne vorbeste despre esenta propriu-zisa a vietii: apa.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version