Home Călătorii Obiective turistice din lume Fortareata Petru si Pavel: Obiective turistice Rusia – Sankt Petersburg

Fortareata Petru si Pavel: Obiective turistice Rusia – Sankt Petersburg

0

Fortareata Petru si Pavel, situata in Sankt Petersburg, Rusia, este prima citadela a acestui oras, infiintat de tarul Petru cel Mare. De fapt, stim bine ca Petru cel Mare este cel care a intemeiat orasul Sankt Petersburg in anul 1703, noul oras fiind fondat pe un teren cucerit de la suedezi. Intentia tarului a fost una clara, si anume Petru cel Mare si-a dorit ca noul oras, Sankt Petersburg, sa devina noua capitala a Rusiei. Mai stim, totodata, ca, in acea perioada, Rusia se afla in razboi cu Suedia, respectiv in Marele Razboi Nordic (1700-1721), prin urmare, prima structura a noului oras avea sa fie fortareata Petru si Pavel, ridicata pe una dintre insulele orasului.

Fortareata Petru si Pavel1

Nu este niciun dubiu: Petru cel Mare si-a dorit, inainte de toate, sa protejeze orasul pe care il vedea noua capitala a Rusiei, drept pentru care a luat decizia de a construi aceasta fortareata. Tot ca o urmare a aparitiei si mai multor probleme pe plan diplomatic, dar si ca un raspuns la nevoile oamenilor care locuiau aici, ulterior, complexul a fost extins pentru a include o inchisoare si o catedrala. In definitiv, Fortareata Petru si Pavel este vazut ca fiind unul dintre monumentele care reflecta hotararea lui Petru cel Mare de a transforma Rusia intr-un stat modern sau, daca vreti, unul dintre monumentele care marcheaza, mai mult sau mai putin, intrarea Rusiei intr-o epoca noua, moderna, cu mult diferita de vremurile traite anterior.

In alta ordine de idei, Sankt Petersburg a fost infiintat practic datorita vointei lui Petru cel Mare, precum si datorita fortei cu care tarul si-a dus la bun sfarsit toate planurile pe care si le-a propus. Mai mult decat atat, dorinta acestuia s-a reflectat, intr-o oarecare masura, si in felul de a trai. De pilda, in timpul lucrarilor de constructie ale noului oras, tarul locuia uneori intr-o simpla cabana de busteni, care, in anul 1703, a fost construita in trei zile, la est de locul unde se afla Fortareata Petru si Pavel.

Chiar si asa, trebuie sa stim ca impresionanta fortareata nu a fost folosita in timpului razboiului, pentru ca fortele suedeze nu au ajuns niciodata pana la Sankt Petersburg, din motive lesne de inteles. Tot aici, intre anii 1712 si 1733, avea sa fie ridicata o mare catedrala din piatra, ca parte a complexului, locul in care se afla mormintele tarilor Rusiei, de la Petru cel Mare pana la ultimul, Nicolae al II-lea, executat in anul 1918 in luna iulie.

De-a lungul vremii, Fortareata Petru si Pavel din Sankt Petersburg a servit mai multor scopuri. Spre exemplu, incepand cu anul 1720, fortareata a servit drept garnizoana si inchisoare pentru prizonerii politici, devenind in scurt timp un loc urat si de temut pentru multi dintre cei care indrazneau sa se revolte, fie ca o faceau cu motive, fie ca erau doar simpli rebeli, impinsi de la spate de cei care doreau sa ajunga la carma tarii.

De asemenea, Fortareata Petru si Pavel din Rusia a jucat un rol extrem de important si in timpul Revolutiei din Octombrie in anul 1917, prin care bolsevicii, aflati sub comanda lui Vladimir Ilici Lenin, au reusit sa acapere puterea militara de la Guvernul provizoriu socialist, condus de Alexandr Kerenski. In fine, fortareata a fost, mai intai, folosita pentru protejarea oficialilor imperiali de furia multimii si, ulterior, a cazut in mainile bolsevicilor, de altminteri, odata cu intreaga tara. In anul 1924, fortareata avea sa fie transformata in muzeu.

Si nu degeaba, intrucat Fortareata Petru si Pavel poarta o pecete importanta, reflecta mai mult sau mai putin o buna parte din istoria Rusiei, de la Petru cel Mare pana la Vladimir Ilici Lenin, fiind, deci, o marturie veritabila a rezistentei in fata eroziunii timpului, dar mai ales in fata schimbarilor de orice natura, indeosebi politice. A fost, daca vreti, prima mare structura realizata in magnificul oras Sankt Petersburg, fiind un simbol al puterii absolute exercitate de tarii rusi inainte de Revolutia din Octombrie, precum si un obiectiv turistic cu care locuitorii orasului se pot mandri.

In anul 1990, fortareata, impreuna cu tot centrul istoric al orasului Sankt Petersburg din jurul ei, au fost incluse in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, an de an, acestea fiind vizitate de mii de turisti din intreaga lume.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version