Home Călătorii Obiective turistice din lume Orasul Sankt Petersburg: Obiective turistice Rusia – Sankt Petersburg

Orasul Sankt Petersburg: Obiective turistice Rusia – Sankt Petersburg

0

Sankt Petersburg este un oras-port pe raul Neva, la varsarea acestuia in Golful Finic, in partea de nord-vest a Rusiei. Orasul este o somptuoasa creatie a tarului Petru cel Mare, din anul 1703, ce pastreaza si astazi intacte splendide vestigii din epoca tarista.

Orasul Sankt Petersburg1

Intre anii 1712-1918, a fost capitala Imperiului Rus. Intre anii 1703-1914 s-a numit Sankt Petersburg, intre 1914-1924 s-a numit Petrograd, intre 1924-1991 Leningrad, si din 1991 i s-a restituit numele actual.

Datorita canalelor sale marginite de palate si faptului ca se intinde pe 42 de insule, orasul este supranumit ,,Venetia Nordului”.

Obiective turistice din Sankt Petersburg

Muzeul Hermitaj

Chiar in inima orasului se afla principalele obiective de atractie din oras, cele sase cladiri ale Muzeului Ermitaj – care este unul dintre cele mai importante muzee din lume, cu cca. 3 milioane de obiecte muzeistice: 15 mii de tablouri, 12 mii de sculpturi, 600 mii de lucrari de grafica, cca. 600 mii piese arheologice, un milion de piese numismatice, 280 mii de obiecte de arta aplicata.

Datorita imparatesei Ecaterienei II cea Mare, care a achizitionat piese deosebit de valoroase, muzeul dispune de o valoare inestimabila. Ea a fost cea care a dat spatiului denumirea de ,,Ermitaj” (,,izolare, refugiu” in franceza), vazandu-l un loc de liniste si reculegere. Achizitionarea de exponate de valoare a fost continuata, in timpul domniei tarilor Alexandri I, Alexandru al III-lea, Nicolae I, Nicolae al II-lea, in secolele XIX-XX. Ermitajul adaposteste comori ale culturii ruse, orientale, primitive, din Antichitate, al civilizatiilor din vechiul Orient, China, Japonia, si din patrimoniul Europei Occidentale.

Palatul de iarna

Din complexul Muzeului Ermitaj face parte si Palatul de Iarna (proiectat si construit intre 1754-1762 de arhitectul Bartolomeu Rastrelli), fosta resedinta de iarna a tarilor din Rusia.

Fortareata Sfintii Petru si Pavel

Tot in centrul orasului se afla Fortareata Sfintii Petru si Pavel (construita in sec. al XVIII-lea) – initial a fost o inchisoare pentru detinutii politici. O pasarela construita de-a lungul zidului fortaretei ofera turistilor o panorama asupra raului Neva catre sud. Catedrala Sfintii Petru si Pavel (1712-1732) adaposteste cavourile imparatilor rusi si cel al tarului Petru cel Mare.

Una dintre principalele artere ale orasului Sankt Petersburg este marele Bulevard Neva, de-a lungul caruia se aliniaza cladiri impresionante – Biserica Sangelui Varsat si Catedrala Kazar. O alta artera aflata pe malul Nevei este Bulevardul Prospekt care gazduieste Festivalul Noptilor Albe, prilej pentru vizitatori de a admira focuri de artificii si a face minunate plimbari cu barca.

Palatul Yusupov

Palatul Yusupova fost al familiei Romanov, are camerele somptuos decorate in stilul sec. al XIX-lea. Aici este o expozitie de statui de ceara in memoria lui Rasputin, ucis in acest palat. De asemenea, in sala de concerte de aici au loc numeroase evenimente si expozitii de arta.

Palatul tarist Peterhof

La marginea orasului Sankt Petersburg se afla Palatul tarist Peterhof – resedinta de vara a tarului Petru cel Mare, cu minunate fantani si cascade. Impresionant este si Palatul Ecaterina cea Mare, care a fost dedicat sotiei lui Petru cel Mare.

Biserica Cesma

Dintre numeroasele biserici si catedrale ale orasului, face parte si Biserica Mantuitorului Insangerat, Biserica Cesma, Catedrala Kazan, Catedrala Marinei, Catedrala Smolnii.

Catedrala Sfantului Isaac

Un edificiu opulent este Catedrala Sfantului Isaac, a patra ca marime din lume, care dateaza din anul 1818 si a fost proiectata de arhitectul Auguste Richard de Montferrand. Catedrala impresioneaza prin domul aurit cu 100 kilograme de aur, prin icoanele minunate, mozaicurile, marmura ornata si numeroasele coloane ce alcatuiesc o adevarata opera de arta. Astazi ea functioneaza ca muzeu.

Orasul are si numeroase muzee printre care: Muzeul de Antropologie si Etnografie – este renumit pentru colectia de fetusi cu o vechime de 300 de ani si a exponatelor ce reflecta culturi diferite ale lumii; Muzeul Naval – care a fost intemeiat de tarul Petru cel Mare; Muzeul Rus – cu peste 400 mii obiecte de arta (icoane, sculpturi, gravuri, tablouri, monede, obiecte de folclor etc).

Monumentul lui Petru cel Mare

Imaginea orasului este completata de numeroase parcuri si gradini, monumente impresionante, o gradina zoologica, cheiuri si poduri din granit, etc. Vizitatorii sunt impresionati de Monumentul lui Petru cel Mare – simbol al Sankt Petersburgului, opera sculptorului Etienne Maurice Falconet, din anul 1782, cunoscuta in literatura sub numele de ,,Calaretul de arama”.

Coloana Alexandru

In Piata Palatului se afla Coloana Alexandru (1830-1834), considerata ca fiind cea mai inalta din lume, realizata din granit rosu de Finlanda. In Piata Sfantului Isaac se gaseste Monumentul Generalisimului Alexandr Suvorov, ridicat in anul 1801. Alte monumente si statui sunt: Statuia Ecaterina cea Mare, Statuia tarului Alexandru al II-lea, Arcul de Triumf, Monumentul tarului Nicolae I, etc. Cimitirul Piskarevskoie este un alt monument, ce a fost deschis in anul 1960, dedicat victimelor din asediul de 900 zile al Leningradului.

Scoala Baletului Imperial din Sankt Petersburg a format talentati dansatori de renume international, cum ar fi Vatlav Nijinski si Anna Pavlova, coregrafi celebri precum Mihail Fokin si Marius Petipa. Baletele rusesti au impresionat Parisul din anul 1909 si apoi intreaga lume.

Sankt Petersburg, al doilea oras ca marime din Rusia, este considerat capitala culturii ruse.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version