Home Cultură generală Fortele naturii

Fortele naturii

0
foto: munte.stfp.net

Atunci cand natura se cutremura, tot ce misca fuge din calea ei. Animale, pasari si chiar si oameni nu au nici o sansa daca natura si-ar pune in cap sa ne elimine. Indiferent care sunt motivele pentru care au loc dezastrele naturale, cert e ca, pe cat de frumoasa si fascinanta este natura, pe atat de infricosatoare este cand fortele naturii se dezlantuie. Prin urmare, o sa va prezint in continuare cele mai frecvente calamitati naturale care au loc pe glob si efectele lor asupra planetei si a lumii construite de oameni.

Cutremurele..sau cand Terra se zguduie

Cutremurele sunt imprevizibile, miscarea tectonica se amplifica, iar undele de soc emise cu o magnitudine de o intensitate care in doar cateva secunde pot distruge cladiri, drumuri sau un oras intreg. Este un fapt stiut ca in lume au loc anual zeci de mii de cutremure, insa de intensitate mica, iar adunate ele degaja energia a 100 de mii de bombe atomice. Cutremurele au loc deoarece scoarta terestra este alcatuita din placi imense cu o grosime de aproape 100 de km, care aluneca unele pe langa altele de-alungul liniilor de falie.

Cand acestea se ciocnesc sau se freaca intre ele, deseori se blocheaza, iar atunci se creeaza o presiune foarte mare care face ca placile sa se desprinda, declansand cutremurul.Unda acestuia din epicentru este impinsa in rocile din jur cu viteze foarte mari, ridicand-o pana la suprafata. Asta este forta care poate distruge orice in calea ei in decurs de cateva secunde, sau in timp pot crea noi forme de relief. Valea Riftului African este o dovada a desfacerii placilor, fiind creata in timp prin miscarea placilor tectonice.

foto: inforor.com
foto: inforor.com

O lume a apelor

Atunci cand afara este soare, este cald si nu bate nici un vant puternic, apele planetei sunt linistite. Insa atunci cand cutremurele au loc sau cand au loc furtuni puternice, apele pot provoca distrugeri imense. Tsnumai-urile, alunecarile de teren sau inundatiile de marimi exceptionale sunt distrugerile pe care apele le pot provoca atunci cand sunt tulburate. Cel mai periculos dintre cele trei este tsunami-ul, care este un val imens sau o serie de valuri, cu o putere asa de mare incat poate distruge un oras intreg intr-o fractiune de cateva minute. Acesta apare cand un eveniment seismic are loc sub apa, iar undele de soc sunt transmise la suprafata apei, creand valuri foarte mari.

Ceea ce poate zgudui apa cu o asa mare intensitate poate fi un cutremur, eruperea unui vulcan sau alunecarile masive de teren in apa sau si, mai grav, un meteorit sau un asteroid care ar putea sa cada in apa. In cazul unui tsunami, valurile ating chiar si 800 de km pe ora, o viteza care doar avionul cu reactie o are in lumea noastra. Asa cum si cutremurele sunt imprevizibile, la fel se intampla si cu un tsunami. Este foarte greu de detectat pentru ca privind unul ceea ce se vede este doar un val de maxim 60 de cm, care este doar creasta acestuia, iar in momentul cand se aproprie de un tarm, se ridica deodata ca un perete negru de apa din calea caruia nu ai cum sa scapi.

foto: aliceboboc.wordpress.com

Atunci cand vantul suiera

Unele din fortele naturii cele mai distrugatoare sunt vanturile salbatice, iar dintre ele tornadele sunt cele mai rapide vanturi, insa cicloanele cu diametru si de 100 de km distrug orice atunci cand se deplaseaza ca niste torente rotitoare. Din categoria vanturilor fac parte uraganele in SUA, taifunurile in Asia si cicloanele in zona tropicelor. Ele sunt acelasi tip de furtuna, trec peste ape, peste uscat si distrugerile provocate sunt devastatoare. Odata formata, furtuna se intensifica pe masura ce absoarbe umeazala si caldura din mare, si cu cat vartejul este mai mare cu atat mai repede se roteste si furtuna.Atunci cand vantul nu mai are mari calde de unde sa isi ia energia sau cand vanturile de la altitudine mai mare ii distrug structura, se opreste si furtuna.

foto: carclujuniv.org

Avalansele si incendiile

Avalansele au loc atunci cand datorita presiunii si greutatii zapezii, totul cade cu o viteza mare. O avalansa poate avea tone de zapada, urmate de o unde de aer de soc care distruge in calea sa absolut totul. Cine are nenorocul sa fie prins sub avalansa, este foarte putin probabil sa reuseasca sa mai supravietuiasca in asemenea conditii.

Incendiile naturale sunt declansate de transnete care ard in calea lor de mii de ani padurile, pasunile, ajung chiar si in zonele locuite. Odata pornit un incendiu natural, este foarte greu de oprit, distrugerile pe care le provoaca fiind asupra solului, vegetatiei si a oamenilor.

Astfel, dupa cum se poate vedea fortele naturii au o putere si o forta de neinchipuit si poate fi unul dintre principalii dusmani ai omului. Este fascnianta, ne lasa muti de uimire cu formele pe care le capata in timp, cu lucrurile pe care le ascunde si prin faptul ca “in natura nimic nu se pierde, totul se transforma”, insa odata dezlantuita, nimic nu ii poate sta in cale.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version