Home Cultură generală Informatii interesante despre galaxia Triangulum ?

Informatii interesante despre galaxia Triangulum ?

0
Triangulum Galaxy sau M33, Foto: en.wikipedia.org

Galaxia Triangulum (Messier 33, M33) este cel de-al treilea cel mai mare membru al Grupului Local. Doar M31 si Calea Lactee sunt mai mari decat aceasta galaxie. Bratele spiralate mari ale galaxiei Triangulum sunt deosebit de bogate in regiuni HII de formare a stelelor, poate chiar mai evident decat orice alta galaxie. Orientarea sa cu fata spre noi si proximitatea acesteia au permis efectuarea unor studii detaliate asupra gamei de nori HII care populeaza bratele spiralate ale galaxiei. Messier 33 are o asemenea abundenta de nori HII, incat multi sunt catalogati separat ca obiecte NGC. Imaginile inregistrate in lumina alfa pe baza de hidrogen au dezvaluit numeroase regiuni HII clasice in plus fata de fundalul general de inele, bucle, arce si filamente care strabat structura lui M33.

Unele dintre aceste structuri mai putin distincte nu sunt asociate cu roiuri de stele si, probabil, sunt iluminate de un flux omniprezent de raxe ultraviolete, in mare parte a structurii bratului spiralat al galaxiei. Unele structuri asemanatoare cu niste cochilii reprezinta bule enorme aruncate din mediul interstelar de catre vanturile stelare puternice si supernove.

Cea mai stralucitoare si mai impresionanta regiune HII din galaxia Triangulum este NGC 604. Aceasta regiune HII masiva se intinde pe 1600 de ani lumina si se distinge drept una din cele mai mari regiuni HII cunoscute, fiind comparata adeseori cu o alta regiune HII uriasa, 30 Doradus din Marele Nor al lui Magellan. Regiunea NGC 604 ar putea contine 40 de nebuloase Orion. Examinarea atenta a structurii interne a regiunii NGC 604 a dezvaluit un numar mare de bucle, filamente si arce formate de vanturile stelare a doua sute de gigante de tip O, plus cateva stele Wolf-Rayet. Populatia stelara principala are varsta de numai 3 milioane de ani.

NGC 604 este alimentata de o asociere extinsa OB, care nu are un nucleu central concentrat (cum este R136 in 30 Doradus). Stelele masive din NGC 604 sunt imprastiate pe o suprafata mare care se intinde pe intreaga nebuloasa si sunt de o suta de ori mai putin concentrate decat R136. Un numar nelimitat de tuneluri si cavitati permit vanturilor stelelor gigante sa circule prin “cavernele” lui NGC 604, provocand aparitia unor bule uriase care, in cele din urma, explodeaza si formeaza filamente si arce, iar apoi noi bule de gaz. Din cauza structurii sale cavernoase, soarta regiunii NGC 604 nu va fi probabil extinderea si dispersia tipica a altor regiuni HII uriase. Structura sa rarefiata si populatia abundenta de stele ii va permite acesteia sa reziste mult mai mult decat alte regiuni HII.

VIDEO:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version