Dupa cum sugereaza si numele, galaxiile neregulate sunt galaxiile care nu au nicio forma specifica, prin urmare, grupul contine o selectie foarte variata de obiecte. De fapt, exista doua tipuri de galaxii neregulate. Galaxiile de tip I sunt de obicei galaxii unice cu un aspect ciudat. Acestea contin in mare parte stele tinere si afiseaza nebuloasele luminoase care sunt vizibile si in galaxiile spirala. Galaxiile neregulate de tip II includ grupul cunoscut drept “galaxii in interactiune”, unde aspectul ciudat se datoreaza ciocnirii, fuziunii sau interactiunii gravitationale a doua sau mai multe galaxii. Galaxiile de tip II par sa contina o cantitate mare de praf.

Tinand seama de numele “neregulate”, este surprinzator faptul ca la galaxiile de tip I se observa un fel de structura sistematica. De fapt, acestea sunt cele mai inrudite cu galaxiile spirala, iar aceasta este o legatura la care se face aluzie prin prezenta discurilor si umflaturilor. Cu toate acestea, aici se termina asemanarile, intrucat discurile galaxiilor neregulate nu prezinta semne ale vreunei structuri spiralate, iar umflaturile galactice nici macar nu sunt situate in centrul obiectului (in acest caz, termenul de “centru” este oarecum folosit liber). Aceste galaxii pot fi privite intr-un fel ca niste obiecte primitive. Ele sunt relativ sarace in elemente grele (elemente aflate mai sus de heliu pe tabelul periodic). In schimb, galaxiile spirala ca a noastra sunt bogate in asemenea elemente grele care au fost fabricate de stele printr-un proces numit “nucleosinteza”. Galaxiile neregulate sunt de asemenea foarte bogate in nori de hidrogen (care formeaza nebuloase luminoase atunci cand sunt incalziti de stelele din apropiere).

Galaxiile neregulate de tip II

Galaxiile neregulate de tip II sunt obiecte remarcabile si, adesea, foarte spectaculoase. Acestea pot fi formate prin mai multe mecanisme, iar unul dintre cele mai comune mecanisme este interactiunea gravitationala cu o alta galaxie din apropiere. La prima vedere, ideea unei coliziuni intre galaxii ar putea parea improbabila. In general, galaxiile sunt foarte dispersate si exista atat de mult spatiu intre ele, incat o singura coliziune ar putea avea loc in aproximativ de o suta de ori varsta universului, prin urmare, nu ne-am astepta sa vedem acest lucru. Insa, trebuie sa tinem cont de faptul ca aceste galaxii exista adesea in clustere, unde distanta medie dintre galaxii este mult mai mica. In aceste circumstante, coliziunile sunt mult mai probabile.

Antennae Galaxies vazuta prin telescopul Hubble, Foto: en.wikipedia.org
Galaxia Antena vazuta prin Telescopul Hubble, Foto: en.wikipedia.org

Una dintre cele mai cunoscute galaxii in interactiune este numita Antena, datorita aspectului sau distinctiv. Acest obiect este compus din doua galaxii “NGC”, si anume: NGC 4038 si NGC 4039. Distanta dintre centrele celor doua nuclee ale galaxiilor este de aproximativ 65 200 de ani lumina, si totusi varfurile acestei antene sunt separate de aproximativ 500 000 de ani lumina. Exista multe regiuni de formare a stelelor in acest obiect, mai ales in zona nucleului. Un alt exemplu al acestui tip de galaxie este M82, o galaxie care afiseaza toate semnele distinctive ale interactiunii cu un obiect invecinat (in acest caz, M81). In aceasta galaxie sunt vizibile benzi intunecate de praf, iar culoarea albastra este caracteristica unui episod destul de recent de formare a stelelor (asa-numita “explozie stelara”). M82 este de asemenea o sursa foarte puternica de unde radio.

Galaxii neregulate faimoase

In modul sau tipic, spectaculos, Telescopul Spatial Hubble a fotografiat o galaxie foarte neobisnuita cunoscuta sub numele de Cartwheel. Aceasta galaxie este un alt rezultat al coliziunii dintre doua galaxii – in acest caz, o galaxie mica a trecut prin centrul galaxiei principale (despre care se crede ca a fost o galaxie spirala), determinand gazul si praful sa se comprime. Acest “val” s-a mutat apoi spre marginea exterioara a galaxiei lasand in urma niste stele nou formate. Se estimeaza ca miliarde de stele au fost create in aceasta ciocnire. Un alt exemplu binecunoscut al unei galaxii in interactiune este galaxia Whirlpool sau M51. Aceasta galaxie este foarte interesanta din punct de vedere istoric, deoarece a fost observata de Lordul Rosse cu ajutorul telescopului de refractie, in anul 1845, la castelul Birr din Irlanda – aceasta a fost prima data cand un caracter spirala a fost detectat in “nebuloase”, asa cum erau numite la acea vreme. Acest obiect se afla la aproximativ 37 de milioane de ani lumina distanta.

M51 este de fapt compusa din doua galaxii: o galaxie mare (NGC 5194), care are aproximativ 100 000 000 000 mase solare, si o galaxie mica (NGC 5195). Galaxia mica pare sa se afle in curs de dezvoltare intr-o structura spiralata, desi forma este greu de detectat, iar in prezent este clasificata ca fiind o galaxie neregulata datorita aspectului sau. De fapt, studiile au aratat ca, daca doua galaxii uniforme (fara forma spirala) se ciocnesc, se dezvolta structuri spiralate, prin urmare, este posibil ca structura spiralata a galaxiei mai mari sa exista ca o consecinta directa a acestui eveniment. De asemenea, este vizibila bara de material care leaga galaxiile componente – in punctul unde bara de material se conecteaza cu galaxia mica, se pot vedea benzi intunecate de praf, iar in punctul unde bara de material se conecteaza cu galaxia principala, se pot vedea zone recente de formare a stelelor. Acea bara de material este formata din stele, praf si gaz.

Trebuie sa tinem cont de faptul ca propria noastra galaxie este, de asemenea, supusa interactiunilor gravitationale cu obiectele din apropiere, desi aceste interactiuni sunt mult mai putin puternice decat in cazurile de mai sus. Calea Lactee are doua galaxii “satelit”, numite Marele Nor al lui Magellan si Micul Nor al lui Magellan. Aceste galaxii sunt galaxii neregulate si sunt foarte spectaculoase (pot fi observate din emisfera sudica). Cel mai mare dintre nori are o masa de 1/20 din masa Caii Lactee. Distanta medie dintre Calea Lactee si aceste doua galaxii este de aproximativ 4 x diametrul Caii Lactee in sine – aceasta mica distanta este cea care face ca galaxiile sa interactioneze. Interactiunea are ca rezultat un flux de gaz care porneste de la nori catre galaxia noastra. Desi nu este nici pe departe la fel de dramatica precum bara de material din galaxia Whirlpool, acest flux de gaz este o structura similara.

VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.