Home Cultură generală Galaxiile – o structura enorma de stele

Galaxiile – o structura enorma de stele

0
Universul fotografiat cu ajutorul telescopului, Foto: observeroftheuniverse.wordpress.com

Sistemul Solar este doar o mica parte din intregul Univers, care in cele din urma reprezinta o structura enorma de stele, care se definesc prin galaxii, avand pe langa, stele si gaz si praf cu forma de disc, iar acest Sistem Solar, asa cum am mai precizat face parte din galaxia noastra pe care o numim Calea Lactee. In urma cu 100 de ani aproximativ, oamenii de stiinta erau de parere ca galaxia noastra este cea care alcatuieste Universul intreg, deci reprezenta Universul si prea putini isi puteau imagina la modul cel mai absurd ca poate exista ceva dincolo de „Universul acesta al nostru”.

In momentul de fata suntem constienti, chiar si cei mai putin priceputi dintre noi, ca dincolo de Calea Lactee si cel putin in Universul Observabil noua, se afla cel putin inca vreo 100 de miliarde de galaxii. Acestea au dimensiuni diferite, ele pot fi de la galaxii pitice, care au un diametru infim, de numai cateva sute de ani lumina si cateva milioane de stele, insa enorm raportat la noi, pana la galaxii gigantice, acestea avand un diametru de mai multe sute de mii de ani lumina, iar numarul stelelor ce incap in ele, ajunge pana la trilioane.

Pe langa aceste stele, galaxiile mai contin, la randul lor si nori de gaz, materie neagra si praf (iar pe acestea le vom detalia in cadrul altui articol) toate fiind tinute impreuna din cauza legii gravitatiei. Galaxiile sunt de mai multe forme si acestea pot fi: spirala, spirala barata, eliptica adica de la forma unei sfere pana la forma unei mingi de rugby, lenticulara, deci are forma unei lentile neregulata, care practic nu are nici o forma. Astronomii identifica galaxiile dupa numarul lor, intr-una dintre cele cateva baze de date ale obiectelor cosmice. De exemplu avem NGC 1530, care indica galaxia 1530, aceasta fiind parte dintr-o baza de date care se numeste New General Catalogue, deci NGC.

Se crede ca unele galaxii, daca nu chiar majoritatea dintre ele, au fost inainte Quasari, adica galaxii extrem de luminoase, foarte puternice, care au o gaura neagra si atrag materia, eliberand totodata energia. Un exemplu de galaxie spirala avem galaxia M81, aceasta avand un fel de radiatie infrarosie, ce evidentiaza praful din nucleul galaxiei si din bratele ei spirale. In cadrul unei galaxii barate, asa cum este NGC 1530, bratele spirale radiaza de la capetele structurii centrale, care are forma unei bare, nu din nucleu.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version