Home Călătorii Obiective turistice din lume Gradina Versailles: Obiective turistice Franta – Versailles

Gradina Versailles: Obiective turistice Franta – Versailles

0
Gradina Versailles

Gradina Versailles din Franta a fost fondata de Regele Louis al 13-lea in anul 1632. Totusi sunt multi care spun ca adevaratul fondator a fost de fapt fiul sau, Louis al 14-lea, deoarece el a fost cel care a pus fundatia pentru gradina existenta azi. In 1661, Louis al 14-lea a angajat cei mai buni arhitecti, pictori si arhitecti de peisaje, pentru a lucra la ceea ce va deveni proiectul vietii sale, Palatul Versailles si gradina sa magnifica.

Gradina Versailles1

In 1682, si-a mutat curtea de la Paris la Versailles, facand din Palatul Versailles resedinta oficiala. Din acel moment, Louis a inceput un proiect de expansiune si infrumusetare la Versailles, care ii vor ocupa majoritatea timpului pana la sfarsitul domniei sale. Odata cu expansiunea castelului, si Gradina Versailles din Franta a inceput sa fie extinsa si infrumusetata, sub privirea atenta a regelui. La un moment dat, Louis a fost chiar mai concentrat asupra gradinii decat asupra palatului insusi. Gradina era dominata de tema zeului soarelui, Apollo, datorita faptului ca si Louis al 14-lea se credea legat de soare si era si cunoscut sub numele de “Regele Soare”. Cu aceasta, Gradina Versailles din Franta si-a asumat designul topografic pe care si l-a pastrat pana in secolul 18.

Succesorul Regelui Soare, Louis al 15-lea, nu a bagat prea multi bani si efort in acest proiect, cum facuse predecesorul sau, Gradina Versailles avand parte doar de cateva mici ajustari in cei 60 de ani de domnie a sa.

Unul dintre cele mai minunate aspecte ale gradinii il reprezinta fantanile. Totusi exact acestea s-au dovedit a fi si cea mai mare problema a gradinii, inca din timpul lui Luis al 14-lea. Fiindca numarul fantanilor crescuse, aprovizionarea gradinii cu apa devenise o provocare. Pentru a avea indeajuns de multa apa pentru gradina, aceasta era pompata din lacurile din apropierea castelului, lacul Clagny fiind cel mai adesea folosit. Chiar si astazi exista problema aceasta a apei, care este tinuta insa sub control cu ajutorul mijloacelor moderne de colectare a apei de ploaie in cisterne aflate in toata gradina, care previne folosirea apei potabile a orasului Versailles pentru a uda gradina.

Pe timpul Regelui Louis al 16-lea, Gradina Versailles a avut parte de transformari majore, intrucat si acesta avea o pasiune pentru a cheltui bani pe Palatul Versailles si gradinile sale. Cateva formatiuni de copaci, datand de pe vremea Regelui Soare, au fost schimbate, iar copacii au fost taiati si dezradacinati. Acestea nu au fost facute cu rea-vointa, ci din necesitate, deoarece multi dintre copaci erau ori bolnavi, ori crescusera prea mult si trebuiau sa fie inlocuiti.

De asemenea, cum gradina secolului 17 nu mai era la moda, aceasta replantare a copacilor era menita sa fie o adaptare a stilului vechi la stilul modern, stil care avea sa fie si mai putin costisitor de intretinut. Mare parte din Gradina Versailles din Franta din ziua de azi, dateaza din aceasta epoca, desi au mai avut loc cateva replantari minore si dupa Louis al 16-lea, in special datorita stricaciunilor produse de furtuni sau eroziune.

Dupa Revolutia Franceza, unii dintre copacii din gradina au fost taiati din ordinul Conventiei Nationale care se afla la putere. Simtind potentiala amenintare din partea revolutionarilor, datorita faptului ca Versailles era un simbol al monarhiei impotriva carora acestia luptau, niste oameni importanti i-au convins pe cei din Conventia Nationala sa deschida Gradina Versailles publicului, in loc s-o distruga. Acest lucru cel mai probabil a salvat Gradina Versailles din Franta de la distrugere.

In timpul lui Napoleon Bonaparte, la inceputul secolului al 19-lea, Palatul Versailles si gradinile sale, au fost in mare parte ignorate. Napoleon avea lucruri mai importante pentru care sa-si faca griji, si ii pasa foarte putin de arhitectura sau gradinarit. Astazi insa, Gradina Versailles din Franta nu mai este deloc ignorata. Gradina Versailles este considerate una dintre cele mai faimoase gradini din lume. Aceasta acopera o suprafata de 800 de hectare de teren. Majoritatea terenului este acoperit de zone impadurite, frumos amenajate, si cateva gradini magnifice, in stilul clasic francez.

Gradina Versailles, impreuna cu Palatul Versailles, este unul din locurile cele mai des vizitate din Franta, avand cateva milioane de vizitatori pe an. Atat turistii, cat si localnicii vin sa vizitize gradina pentru a experimenta serenitatea si frumusetea incantatoare pe cale le ofera aceasta. Atat Gradina Versailles cat si Palatul Versailles au fost inscrise pe lista Centrelor din Patrimoniul Mondial UNESCO, in 1979, iar astazi este considerate una dintre simbolurile Frantei. In interiorul gradinii, vizitatorii pot admira peste 50 de fantani, cateva statui de bronz si marmura, si o multime de formatiuni de copaci. Puteti deasemenea sa va plimbati de-a lungul Canalului Grand, care ajunge in interiorul gradinii cu 1.5 kilometri. Oricum, Gradina Versailles este plina de surprize si are multe frumuseti de oferit tuturor.

Gradina Versailles se afla la periferia orasului Versailles, oras care se afla la 15 kilometri sud-vest de Paris. Este usor de ajuns de la Paris la Versaills, intrucat exista destule trenuri care fac legatura intre cele doua orase, iar de la gara la Palatul Versailles se poate merge pe jos, deoarece distanta nu este foarte mare.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version