Home Călătorii Obiective turistice din lume Gradinile Keukenhof: Obiective turistice Olanda – Lisse

Gradinile Keukenhof: Obiective turistice Olanda – Lisse

0
Gradinile Keukenhof

Gradinile Keukenhof se afla in orasul Lisse din Olanda si reprezinta cea mai mare gradina de flori din intreaga lume. Are o suprafata totala de 32 de hectare, in fiecare an fiind plantate in jur de 7 milioane de flori. Gradinile sunt cunoscute si sub denumirea de “Gradina Europei”, fiind un obiectiv turistic foarte popular.

Gradinile Keukenhof1

Gradinile Keukenhof sunt deschise de la jumatatea lunii martie si pana la jumatatea lunii mai, aceasta fiind singura ocazie pentru turisti de a le vizita. Este recomandata vizitarea lor in special in luna aprilie, cand lalele sunt in mijlocul infloririi. Castelul Keukenhof, situat in ansamblul din care fac parte gradinile, este tinut deschis tot anul, uneori avand loc in el diferite evenimente culturale. Accesul este posibil cu ajutorul mijloacelor de transport in comun, Lisse aflandu-se la circa 20 de kilometri de Amsterdam.

Istoria Gradinilor Keukenhof incepe inca din secolul al XV-lea, cand parcul era gradina de legume a Castelului Teylingen, al carei proprietara era Gravin Jacoba de Bavaria. Aceasta se folosea de gradina pentru tot ce gatea, iar numele gradinilor chiar se traduce prin “gradina bucatariei”. Patru secole mai tarziu parcul si-a schimbat utilitatea, insa abia in anul 1949 a fost transformat intr-un spatiu care sa gazduiasca expozitiile de flori.

Gradinile Keukenhof au aparut la initiativa primarului de atunci al oraselului Lisse, care si-a dorit ca toti cultivatorii din Europa sa poata avea posibilitatea sa vina intr-un loc si sa vada tot felul de lalele hibride, care erau obtinute prin incrucisari realizate in laboratoare bine dotate. Desi a fost gandit doar ca e o expozitie, evenimentul a fost transformat intr-un parc in adevaratul sens al cuvantului. Ideea expozitiei a ramas inca vie, avand loc una in fiecare an, iar cultivatorii de lalele ornamentale isi etaleaza cu mandrie produsele. Florile cu bulbi care sunt plantate anual provin de la circa 90 de crescatori din Olanda si de la exportatori, care aduc produsele lor cele mai bune.

Gradinile Keukenhof fac parte dintr-un ansamblu alcatuit si din Castelul Keukenhof, pavilioane, un lac, o zona impadurita si sculpturi. Gradinile sunt diverse, unele dintre ele fiind amenajate in functie de locul de provenienta a florilor. Astfel, vizitatorii pot admira Gradina Japoneza, Gradina Engleza si Gradina Istorica. Gradina Engleza dateaza din anul 1830 si se remarca prin potecile serpuite, iar Gradina Istorica iese in evidenta prin faptul ca prezinta tot felul de tipuri de bulbi, unii dintre ei foarte vechi.

In cadrul Gradinilor Keukenhof au fost amenajate patru pavilioane, in care se organizeaza expozitii acoperite. Acestea sunt Pavilionul Beatrix, Pavilionul Juliana, Pavilionul Oranje Nassau si Pavilionul Willem Alexander, iar crescatorii de flori din Olanda isi expun cele mai frumoase flori, participand si la un concurs. Categoriile de premii sunt variate – de la premiul pentru cea mai buna prezentare si pana la premiul pentru cea mai calitativa floare. De asemenea, premiile se dau in functie de tipurile de flori: sunt premii acordate pentru lalele, premii pentru crizanteme, trandafiri si altele.

Gradinile Keukenhof gazduiesc si cel mai mare parc de sculpturi din Olanda, care contine 150 de astfel de obiecte, realizate de 50 de artisti. Ele apartin Galeriei de Arta Noordeinde, care a avut grija sa aleaga cele mai frumoase opere pentru a stabili o armonie intre ele si flori. Multe dintre sculpturile gradinilor se afla in Pavilionul Juliana.

Lacul din gradini si zona impadurita sunt alte doua obiective ce nu trebuie ratate. Lacul este unul artificial, insa e plin de rate si lebede, cae pot fi hranite fara nicio grija. Zona impadurita se afla in partea de sud-est, imediat dupa moara olandeza traditionala. Moara se poate vizita, cei care ajung in ea avand parte de o priveliste minunata asupra gradinilor. Bulbii nu lipsesc nici ei din padure, astfel ca o drumetie pe aleile serpuite este o adevarata incantare, vizitatorii fiind inconjurati de flori oriunde se uita.

Gradinile Keukenhof sunt atat de importante, incat conducatorii tarii o viziteaza ori de cate ori au ocazia. Regina Iuliana a fost protectoarea gradinilor, iar fiicele sale, Beatrix, Margriet si Irene au fost printre primele vizitatoare atunci cand au fost deschise. Membrii casei regale au si plantat flori, simbolizand diverse evenimente.

Cei care vor sa viziteze Gradina Europei trebuie sa aiba la dispozitie mult timp liber, pentru ca o vizita dureaza in medie aproximativ sase ore – asta daca turistii vor sa vada toata marea de flori. Din loc in loc au fost puse bancute pentru vizitatorii care vor sa se odihneasca, dar si cafenele si restaurante. La plecare, turistii pot pleca cu cate un suvenir, care de multe ori consta in bulbi de lalea.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version