Gradinita este primul cadru educational responsabil de educatia copilului dumneavoastra. Este locul unde copilul interactioneaza cu alti copii de varste apropiate, unde desfasoara diverse activitati care dezvolta pesonalitatea acestuia, creativitatea si pune bazele unei culturi generale, fiindu-i stimulat apetitul pentru cunoastere. Putem alege o institutie publica sau una privata, in functie de preferinte, locatie, referinte si posibilitati financiare. Institutiile de stat sunt foarte aglomerate, parintii fiind pusi pe liste de asteptare pentru a obtine un loc pentru copiii lor in aceste institutii, iar gradinitele private sunt uneori prea scumpe pentru buzunarul multor parinti.
Dar daca se ia in calcul binele copilului, indiferent de alegerea facuta, mediul educational oferit de gradinita este preferabil situatiei in care copilul este lasat in grija unei rude sau a unei bone. In gradinite, copiii sunt supravegheati atent de personal specializat, beneficiaza de asistenta medicala si sunt supusi procesului de invatare care va continua ulterior in cadrul scolii. Specialistii, pe baza studiilor efectuate in domeniu, vorbesc despre beneficiile inscrierii copiilor la gradinite. Copilul invata sa socializeze, devine mai comunicativ si extroverit. Integrarea in colectivitate si respectarea regulilor acesteia dezvolta personalitatea si simtul de raspundere al copilului, care devine mai constient de propriile atributii. Simtul de dependenta fata de parinte scade, copilul devenind mai independent si mai stapan pe propriile forte.
La gradinita copiii se obisnuiesc cu un program strict, care presupune o anumita succesiune si durata a activitatilor; cei mici invata in acest fel sa fie organizati, sa respecte indicatiile primite referitoare la modul de derulare al activitatilor si cel mai important sa depuna un efort constant pe toata durata desfasurarii activitatilor. Pentru bunul mers al programului didactic, educatorul trebuie sa dea dovada de multa rabdare, creativitate si abilitate pentru a reusi sa mentina viu interesul copiilor si sa ii incurajeze sa se exprime liber. Gradinita este locul unde copiii primesc primele informatii referitoare la normele sociale, invata prin diverse jocuri si activitati ce inseamna autoritatea, sa respecte reguli, sa fie politicosi unii cu altii si sa lucreze in echipa.
Fiecare copil este unic, cu o personalitate aparte, de aceea toate informatiile oferite de educator trebuie adaptate gradului de intelegere si structurii psihologice a fiecarui copil. Acest lucru presupune mai mult timp alocat de educator fiecarui copil in parte, lucru aproape imposibil in cadrul unei institutii de stat unde o educatoare are in grija o grupa de 30-40 de copii. Gradinita privata ofera alte conditii pentru educarea copilului dumneavoastra. Grupele sunt de maximum 15 copii; in cadrul acestor institutii copiii beneficiaza de mai multa atentie din partea educatorilor care reusesc sa-i cunoasca mai bine pe copii, identificand astfel daca acestia au probleme de comunicare si adaptare sociala.
Programul educational ofera consiliere pshihologica pentru copii si parinti, un lucru benefic pentru o mai buna comunicare a celor doua parti: copiii invata sa-si exprime preferintele, iar parintii devin mai receptivi la nevoile copiilor lor.
Multi parinti intampina dificultati din partea copilului atunci cand au luat decizia de a-l inscrie la gradinita. Ne intrebam deseori care este momentul optim pentru a face acest pas; fiecare caz este particular si acest moment depinde de dezvoltarea cognitiva si emotionala a copilului. Psihologii recomanda inscrierea in colectivitate incepand cu varsta de 3 ani, atunci cand copilul incepe sa manifeste un interes deosebit pentru tot ceea ce il inconjoara si devine mai independent fata de mama.
Reactia copiilor difera fata de acest moment in functie de personalitate si gradul de intelegere.Unii copii reactioneaza foarte bine atunci cand sunt lasati in prima zi singuri la gradinita, socializeaza foarte usor, sunt foarte entuziasmati de acest univers nou pe care abia asteapta sa il descopere, in timp ce altii sunt foarte agitati, plang, refuza sa ramana in absenta mamei, fiind coplesiti de un puternic sentiment de abandon.
In cazul celor din urma se recomanda o atentie sporita din partea parintilor si educatorilor; inscrierea acestora, in prima faza, poate fi facuta in grupele cu program scurt de 4 ore, eventual parintii pot asista copilul in primele zile pentru ca trecerea de la mediul familial la cel din oferit de gradinita sa fie treptata. Cu multa rabdare si tact, copiii depasesc usor acest moment si incep sa se acomodeze cu noul program si colectivitatea, participand activ la activitati. Integrarea copilului trebuie facuta treptat pentru a evita aparitia unui sentiment de respingere fata de noua situatie.
Astazi oferta educationala a gradinitelor din sistemul de invatamant public sau privat este variata, incluzand pe langa programa scolara stabilita de Ministerul Invatamantului si activitati extrascolare, organizate sub forma unor ateliere creative pentru copiii. Atelierele de modelaj, desen, pictura, bricolaj pot fi un motiv pentru a alege gradinita potrivita pentru copilul dumneavoastra. Copiii talentati la dans si muzica pot fi indrumati de personal specializat in cadrul cursurilor de profil organizate de aceste institutii. Cei mici sunt plini de energie si vor fi incantati atunci cand desfasoara activitati fizice; cursurile de karate sau tenis sunt binevenite incepand cu varsta de 5 ani. Capacitatile intelectuale ale copilul pot fi puse in valoare prin intermediul cursurilor de origami sau sah.