Multi oameni au impresia ca gaurile negre pot “inghiti” orice obiect indeajuns de ghinionist incat sa se apropie de ele. Este adevarat ca in interiorul orizontului evenimentului unei gauri negre, gravitatia este atat de puternica incat nimic nu poate scapa de atractia ei, dar in afara orizontului evenimentului, lucrurile nu stau neaparat la fel. Sa presupunem ca soarele ar deveni o gaura neagra chiar in aceasta clipa. Ce efect ar avea acest lucru asupra noastra? Ei bine, in aproximativ 8 minute si 20 de secunde, lumina care a parasit deja soarele ne-ar depasi, iar in locul ei am vedea stelele. Fara soarele care sa lumineze cerul, stelele ar aparea la fel cum o fac pe timp de noapte, numai ca acestea ar fi stelele care sunt ascunse in timpul zilei, nu stelele care sunt vizibile dupa caderea noptii.

Foarte aproape de soare (care ar fi complet invizibil, deoarece gaurile negre nu emit nici lumina si nici alt tip de radiatie, in conditii normale), o examinare atenta a pozitiilor stelare ar arata ca acestea sunt putin mai indepartate decat de obicei, datorita efectului gravitational al gaurii negre asupra luminii care trece pe langa orizontul evenimentului. Cu toate acestea, presupunand ca masa soarelui nu s-ar schimba in timpul transformarii sale intr-o gaura neagra, nu ar exista niciun alt efect observabil – de exemplu, planetele si-ar continua miscarile orbitale in acelasi fel, ca si cum soarele ar avea dimensiunea sa normala.

Ati putea crede ca, din cauza ca gravitatia soarelui transformat in gaura neagra este foarte puternica in apropierea sa, aceasta este la fel de puternica peste tot – adevarul este ca nu exista nimic in formulele matematice care descrie forta gravitatiei, care sa ne spuna cat de mare e soarele (numai masa acestuia determina efectul sau gravitational asupra obiectelor aflate la distante mari). Atata timp cat masa soarelui ramane aceeasi, gravitatia va ramane aceeasi, oriunde in afara suprafetei sale (fie ca este la fel de mare ca acum, sau extrem de mic). De asemenea, atata timp cat soarele este mai mic decat orbita Pamantului, efectul gravitational al masei sale asupra Pamantului ar fi acelasi ca si pana acum, indiferent de dimensiunea sa

Citește și:  Fortele din interiorul materiei sau fortele fundamentale ale naturii
Explorarea gravitatiei unei Gauri Negre, Foto: drericsimon.blogspot.com
Explorarea gravitatiei unei Gauri Negre, Foto: drericsimon.blogspot.com

Exista locuri unde gravitatia soarelui ar putea fi mai mare decat inainte, dupa ce acesta s-a transformat intr-o gaura neagra, insa toate aceste locuri ar fi in interiorul suprafetei initiale. Intr-un obiect normal, pe masura ce te deplasezi catre interiorul sau, forta gravitationala neta a straturilor de deasupra ta este egala cu zero, prin urmare, doar materialul aflat intre tine si centrul obiectului ar exercita o forta gravitationala neta asupra ta. Daca ai merge in interiorul soarelui, asa cum este el acum, forta gravitationala exercitata asupra ta ar fi mai mica decat daca acesta ar fi o gaura neagra (in functie de masa care se afla la exterior). De exemplu, daca patrunzi pana la 90% in interiorul soarelui, atunci 90% din masa acestuia se afla intre tine si exterior, prin urmare, forta gravitationala este de doar 10% din cat ar fi daca soarele s-ar transforma intr-o gaura neagra.

Pe scurt, daca soarele s-ar transforma in mod magic intr-o gaura neagra, efectul sau gravitational ar ramane acelasi pentru toate obiectele din afara suprafetei sale, dar ar creste in ceea ce priveste obiectele din interiorul sau (in functie de procentul din masa soarelui care se afla dedesubtul sau deasupra acestor obiecte). O situatie similara are loc in cazul gaurilor negre adevarate – numai ca, atunci cand stelele mor si devin gauri negre, acestea elimina portiuni mari din masele lor, astfel incat, chiar si in afara suprafetelor lor originale, forta gravitationala pe care o exercita asupra altor obiecte ar fi mai mica decat forta gravitationala originala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.