Mioara Avram - Probleme ale exprimarii corecteAnumite greseli de exprimare se nasc din amestecul a doua cuvinte sau expresii existente in limba, rezultand o forma “hibrida”,  sau din influenta pe care o exercita anumite structuri fonetice asemanatoare. 

  • Presedentie sau presedintie? Aproape zilnic putem auzi la televizor sau citim in presa scrisa exprimari de felul: “X este posibilul candidat la presedentia Romaniei”, “Presedentia Romaniei a transmis printr-un comunicat…” etc., cuvantul subliniat fiind, evident, incorect, rezultat din contaminarea substantivului “presedinte” cu “prezident”/”prezidentie” (« prezident » fiind un imprumut din limba franceza, astazi rar folosit). Forma corecta este “presedintie”, un derivat de la substantivul « presedinte » cu sufixul – ie.
  • Repercursiune sau repercusiune ? Cuvantul «repercusiune », aceasta fiind forma corecta, cu sensul de consecinta, urmare,  este un imprumut neologic din limba franceza (« repercussion »). Aparitia unei variante gresite – repercursiunese explica fie prin asemanarea pe care o fac unii vorbitori cu alti termeni din limba, apropiati fonetic (de exemplu, incursiune) sau este vorba de un fenomen lingvistic care consta in reluarea (nejustificata) a unui sunet existent in structura cuvantului respectiv, in cazul acesta « r ».
  • Inopinant sau inopinat ? Varianta corecta este «inopinat » (neprevazut, neasteptat), forma incorecta «inopinant » explicandu-se, ca si in exemplul anterior, printr-o reluare nejustificata a lui « n ». 
  • Indentitate sau identitate ? Evident, forma corecta este identitate (din frantuzescul « identite ́». Varianta gresita este, se pare, rezultatul influentei cuvintelor formate, in limba romana, cu prefixul  in-.
  • Complect sau complet ? Forma corecta este complet, aceeasi ca in limba franceza, de unde a fost imprumutat cuvantul, varianta complect fiind indusa de diverse adjective care au terminatia –ectperfect, direct etc.
  • Genoflexiune sau genuflexiune ? Genuflexiune, cu sensul de «indoire a genunchilor » este forma corecta, cuvant imprumutat din limba franceza – « génuflexion ».
  • Alte greseli provin din « incrucisari » de structuri sintactice. Se spune frecvent : « Trebuie sa schimb doua autobuze pentru a ajunge la destinatie », formulare inadecvata, rezultata din alte doua afirmatii, acestea din urma valabile : « Trebuie sa schimb autobuzul » si « Trebuie sa iau doua autobuze ».
  • O structura (incrucisata) precum « Mi se pare putin probabil… » a devenit un loc comun, desi e total lipsita de logica. Daca ceva este « probabil », cuvantul implica deja o opinie, nemaifiind necesara sublinierea « Mi se pare ».

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.