De Craciun romanii isi doresc sa aiba masa plina, chiar daca in timpul anului au avut diferite probleme ce i-au impiedicat sa aiba tot ceea ce isi doresc pe masa, iar gustarile traditionale din porc nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Craciun. Gustarile traditionale din porc fac ca masa de Craciun sa fie una imbelsugata, fac ca sarbatoarea de Craciun sa fie asa cum ne-am dorit.

Printre gustarile traditionale din porc de Craciun mentionam:

– piftia de porc;

– soriciul;

– slaninuta;

– carnatii de porc;

– caltabosul;

– toba;

– friptura de porc;

– sarmalele;

– ciorba de perisoare.

Gustarile traditionale din porc se prepara cel mai adesea in casa de gospodinele ce robotesc toata saptamana pentru prepararea bunatatilor.

foto: kissa.ro
foto: kissa.ro

Piftia de porc este una din gustarile traditionale din porc ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Craciun. Ea se prepara din ciolane de porc, care au proprietatea de a inchega piftia. Gospodinele pun la fiert ciolanele de porc la care adauga sare, boabe de piper si diverse alte arome ce difera in functie de zona. De retinut ca piftia se pune la fiert in vase mari de gatit, tocmai pentru a permite ciolanelor sa fiarba bine, dar si pentru a putea sa lasam apa ce am adaugat-o, sa scada pana ciolanele au fiert. Ciolanele sunt fierte atunci cand carnea are tendinta de a se desprinde de os. Pentru a fi siguri ca apa in care au fiert ciolanele este buna pentru a inchega piftia puteti sa o incercati cu degetul, iar in cazul in care dupa racire degetele se vor lipi, atunci inseamna ca printre gustarile traditionale din porc de pe masa dumneavoastra de Craciun se va afla si piftia.

Atentie insa, la piftie nu se adauga sub nici o forma apa, pentru ca riscati sa stricati intregul preparat, apa ce ati adaugat-o la inceput trebuie sa fie suficienta pentru a permite fierberea ciolanelor si pentru a ne permite sa nu mai fim nevoiti sa adaugam apa. Dupa ce considerati ca piftia este gata, scoateti ciolanele, adaugati in zeama ramasa dupa scoaterea acestora usturoi pisat si in timp ce acesta se inmoaie in apa in care l-ati aruncat, incepeti sa scoateti carnea de pe os si sa o puneti in tava pregatita pentru piftie. Dupa ce ati asezat frumos carnea turnati cu ajutorul unei site, zeama in care au fiert ciolanele si in care ati adaugat usturoiul. Incercati sa acoperiti toata carnea cu zeama, in asa fel incat sa permiteti piftiei sa se inchege uniform. Lasati piftia afara pana se raceste, abia apoi o puteti adauga la frigider.

foto: vladubucataru.blogspot.com

Soriciul, slaninuta, dar si jumarile de porc sunt gustarile traditionale din porc care sunt cele mai cautate pe masa de Craciun. Frigul ne indeamna pe fiecare dintre noi sa gustam aceste preparate grase care in timpul verii ne-ar produce diferite probleme intestinale.

Carnatii sunt gustarile traditionale din porc care sunt facute in casa de gospodinele pricepute. Intestinul subtire al porcului este folosit ca membrana pentru acest preparat, el trebuie insa bine spalat in prealabil, pentru a evita diferitele impuritati ce se pot afla la acest nivel. Carnea care este introdusa in carnati este tocata si amestecata cu diferite mirodenii care difera in functie de zona. Cel mai adesea gospodinele folosesc masina de tocat dotata cu o palnie speciala pentru prepararea carnatilor. Carnatii astfel preparati pot fi pastrati proaspeti la frigider, pot fi afumati sau pot fi lasati la uscat. De cele mai multe ori romanii fac suficienti carnati incat sa aiba pe masa de Craciun toate cele trei variante de carnati.

foto: profit360.ro
foto: profit360.ro

Gustarile traditionale de porc isi continua seria cu caltabosul, acesta este un carnat special ce foloseste ca membrana intestinul gros al porcului. Ca si in cazul intestinului subtire folosit pentru carnati, intestinul gros trebuie atent spalat de gospodine. Prepararea caltabosului nu este dificila insa ea difera in functie de zona. In unele zone caltabosul contine orez si organe de porc, in alte zone el contine carne de porc si slanina, iar in alte zone el poate contine si o bucata de carnat. Oricare ar fi ingredientele ele trebuie fierte si tocate marunt inainte de a fi adaugate in caltabos, deasemenea dupa ce au fost adaugate in intestinul gros ce tine loc de membrana, mai precis dupa ce ati facut caltabosul, acesta trebuie fiert impreuna cu umplutura sa. Caltabosul se serveste la inceputul mesei, el nu este un preparat cald, tocmai de aceea intestinul gros, chiar daca nu este mancat de toti invitatii, trebuie sa fie fiert.

Toba este inca o gustare traditionala din porc care ii incanta pe cei mai multi romani. Ea se prepara folosind ca membrana stomacul porcului, dupa ce a fost bine curatat si spalat. In stomacul porcului se introduc organele de porc sectionate in bucati generoase dupa ce au fost fierte, deasemenea umplutura tobei difera in functie de regiune. Putem gasi gelatina, sorici, slanina sau chiar carnati in toba, in functie de zona din care provenim. Dupa ce s-au introdus organele fierte in stomacul porcului, acesta se coase si se pune la fiert impreuna cu diverse condimente in functie de gust. Ca si caltabosul, toba este un preparat rece ce se serveste la inceputul mesei.

foto: citynews.ro
foto: citynews.ro

Friptura de porc se poate face in functie de preferinte si de buget fie din muschi file, fie din cotlet, fie din ceafa sau costita. Deasemenea ea poate fi facuta la cuptor si udata cu usturoi spre final sau poate fi facuta la gratar. Cel mai adesea friptura de porc are ca garnitura cartofi prajiti sau piure.

foto: befearlesss.blogspot.com
foto: befearlesss.blogspot.com

Ciorba de perisoare este una din gustarile traditionale din porc care alaturi de sarmale alcatuiesc un ospat pe cinste. Ciorba de perisoare este o ciorba acra facuta din cartofi, morcovi si alte legume, la care se adauga perisoarele – mici mingiute din carne de porc tocata combinata cu orez. Ciorba de perisoare trebuie sa contina leustean si in mod obligatoriu la sfarsitul ciorbei se va bate un ou care se va adauga peste zeama fierbinte si se va inchega in contactul cu aceasta. Ciorba de perisoare poate fi servita cu smantana, cu ardei iute sau cu ceapa rosie in functie de zona.

foto: e-retete.ro

Sarmalele reprezinta felul de mancare specific tarii noastre, ele sunt facute din varza murata, carne tocata si orez. Varza murata impatureste amestecul de carne, orez si diverse condimente. Sarmalele se aseaza in oala ordonat, astfel incat sa incapa cat mai multe. Cratita cu sarmale se umple cu apa la care se adauga ulei, sare si piper dupa gust. Sarmalele se introduc la cuptor unde vor fierbe pana ce carnea din interior este gata. La sfarsit se adauga bulion peste sarmale, dar acest aspect difera de la zona la zona. Sarmalele pot fi servite cu smantana sau usturoi, dar pot fi servite si simple.

???????????????????????????????

Gustarile traditionale din porc de Craciun fac deliciul mesei, cu totii ne gandim la bogatia mesei de Craciun si nu in ultimul rand la sarmalele aburinde care parca ne imbie sa le degustam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.