Stiati ca …
- Gutuiul se cultiva de sute de ani aproape oriunde in lume. Este una dintre culturile cele mai vechi practicate de om. Culturile de gutui pot fi gasite atat in Asia Centrala, Caucaz, cat si in Europa. De asemenea, gutuiul apare si in sudul si nordul Africii, in Australia si America de Nord si de Sud. Acest copac inalt de pana la 8 m este originar din Asia. Ca specie face parte din familia Rosaceae sau Rosacee.
- Gutuiul este cunoscut si sub denumirea de alamaioara sau gutin. Are denumirea stiintifica de Cydonia oblonga.
- Fructele de gutui au toate nuantele de galben, de la cele mai intunecate la cele mai luminoase de galben-lamaie. Semintele de gutui sunt de culoare maronie, iar frunzele verzui.
- 100 g gutui contine: 86 g apa; 0,6 g proteine; 9,8 g glucide (cu monozaharide si amidon); 1,9 g fibre; 0,9 g acizi organici si altele.
- De asemenea, gutuia este bogata in vitamina A, B1, B2, C, vitamina B3 sau PP. Contine nutrienti, magneziu, potasiu, calciu, sodiu, fosfor si o mare cantitate de fier.
- Continutul caloric mediu este de 38-46 kcal in 100 g gutuie.
- Fructul proaspat este bogat in fier, minerale si vitamine de aceea este folosit in tratarea bolilor de ficat si anemie.
- Pectina si taninurile din gutuie au proprietati hemostatice, antiinflamatorii si antiseptice.
- Sucul de gutui trateaza tuberculoza, bolile de stomac, afectiunile intestinului, problemele sistemului respirator si cardiovascular, astmul si starea generala de rau.
- Decoctul de seminte de gutuie ajuta ca lotiune in tratamentul bolilor de ochi si ca produs cosmetic pentru piele. Acesta are efect emolient si antiinflamatoriu. Poate fi utilizat in colita spastica, bronsita, traheita, gastroenterita. Unele preparate cosmetice ce contin gutuie sunt sub forma de creme, lotiuni si masti pentru tenul gras. Ajuta la curatirea, netezirea si catifelarea pielii.
- Fructul este indicat in prevenirea unor boli sau in tratamentul anemiei, pancreatitei, hipertensiunii arteriale, sclerozei multiple, tulburilor tractului gastro-intestinal sau bolilor sistemului cardiovascular.
- Gutuia ajuta in calmarea durerilor de cap, cresterea poftei de mancare, eliminarea respiratiei urat mirositoare. De asemenea, combate mahmureala, amelioreaza starea de greata si varsaturi, potoleste setea si are efect benefic asupra psihicului.
- Fructele sunt folosite inca din cele mai vechi timpuri la obtinerea unor medicamente. Vindecatorii foloseau semintele de gutuie si fructele fierte pentru a imbunatati functia tractului digestiv.
- Ceaiul din bucatele de gutuie are un gust foarte placut, efect diuretic si ajuta in probleme cardiovasculare.
- Uleiul esential din gutuie are un gust placut acrisor si o aroma fina, subtila si foarte placuta.
- Cele mai cunoscute preparate din gutuie sunt gemurile, jeleurile si fructele confiate – apreciate atat de mult pentru aroma lor deosebita. Cei care au folosit prima data fructele confiate in produsele de patiserie au fost britanicii.
- In anumite regiuni din Franta si Elvetia gutuia este utilizata la aromatizarea unor bauturi alcoolice folosite ca digestiv.
- In Coreea si China bucatele uscate de fructe de gutui sunt folosite la prepararea unor ceaiuri aromate in combinatie cu ceaiul verde si mierea de albine.
- Iranienii sunt renumiti in folosirea acestui fruct la prepararea unor feluri de mancare pe baza de carne. Ei adauga felii de gutuie fiarta sau coapta la orez, friptura sau alte preparate pe baza de carne de pasari de curte sau de animale domestice. De asemenea, in Iran se obisnuieste sa se faca gemuri, conserve si un sirop concentrat din gutuie care se bea in combinatie cu felii de lamaie si putin diluat cu apa.
- Gutuiul este folosit la vopsirea fibrelor naturale. Coaja de gutuie si semintele sunt folosite la fabricarea vopselelor tempera.
- Gutuiul este mentionat in vechi manuscrise ca fiind un simbol al fertilitatii si iubirii in Grecia Antica. La greci exista credinta ca o femeie gravida care manca gutui va naste un copil foarte inteligent si muncitor. De asemenea, aceste fructe erau folosite la nunti, mirele si mireasa mancau gutie in noaptea nuntii pentru a-si improspata respiratia pentru sarutat.