Home Călătorii Obiective turistice din lume Hanuman Dhoka: Obiective turistice Nepal – Kathmandu

Hanuman Dhoka: Obiective turistice Nepal – Kathmandu

0

Daca sunteti familiari cu o parte a culturii nepaleze si deja ati ajuns sa vizitati acest fermecator stat, mic si muntos, ne veti impartasi impresia potrivit careia, de la granita cu India la sud, est si vest, pana la nord, unde se afla granita cu Tibet, zeul Shiva pare ca locuieste fiecare parte, ca ii da viata si, in acelasi timp, inspira credinta si teama printre oameni. Aceasta cultura fascinanta este motivul pentru care micul stat muntos, Nepal, este vizitat de atatia turisti, sa nu mai spunem de expeditiile in care europenii pleaca si pe care le cunoastem cu totii.

Hanuman Dhoka1

Trebuie neaparat sa vizitam Kathmandu, capitala statului Nepal, ce se gaseste in valea cu acelasi nume; aceasta parte este cunoscuta drept cea mai fertila si urbanizata zona a tarii. Este un loc de o imensa importanta istorica, adapostind multe cladiri stravechi si monumente reflectand bogatul trecut cultural al acestei tari cu adevarat incredibile. Odata ajunsi in orasul Kathmandu, va trebui sa vizitam neaparat Hanuman Dhoka (Poarta lui Hanuman, zeul maimuta), un ansamblu remarcabil de curti si palate, ce formeaza vechiul palat regal al regilor Malla si Shah.

Vorbim, de fapt, despre o grupare fascinanta de cladiri, modificata si extinsa pe parcursul existentei sale. Aflam, de pilda, ca aici ar fi existat, inca din secolul al XVII-lea, un palat regal. Chiar si asa, se pare ca acest ansamblu arhitectural, in forma pe care o putem admira azi cu totii, a fost construit in mare parte, intre secolul al XVI-lea si inceputul secolului al XX-lea. Celui caruia i se datoreaza crearea unui asemenea bijuterii arhitectonice este regele Pratap Malla, care a trait in secolul al XVII-lea si care a ordonat ridicarea celei mai mari cladiri a palatului.

Aceasta epoca a fost extrem de fructuoasa pentru asezarea ce azi este cunoscuta drept Kathmandu, deoarece atunci s-au ridicat foarte multe temple, curti si gradini, printre care nu e nevoie sa amintim decat de Sundari Chowk, Nasal Chowk (unde se tineau, de regula, ceremoniile regale de incoronare).

Pe langa acestea, trebuie vizitata neaparat si gradina regala Bhandarkhal, ce poate fi considerata cu usurinta drept o reprezentare naturala a culturii nepaleze. Tot Pratap Malla este cel care a consacrat si imaginile lui Vishvaroopa si Hanuman, din fata intrarii principale; in plus, acest rege faimos in Nepal a ordonat si construirea templului Panchamukhi Hanuman din Nasal Chowk. In sfarsit, se pare ca scopul palatul regal era unul practic, si anume acela de a gazduia familia regala, pe langa acesta, impresionanta cladire dispunand si de zone administrative, spatii de ceremonii si temple, destinate rugaciunii.

Potrivit documentelor vremii, atestate in jurul anului 1830, complexul de cladiri era format din peste 35 de curti, numai ca, de-a lungul anilor, dimensiunile sale au fost modificate serios, devenind mult mai mici. De fapt, chiar si in zilele noastre, Hanuman Dhoka – Poarta lui Hanuman (inclusa in anul 1979, impreuna cu alte edificii si monumente din Valea Kathmandu, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO) – se afla in pericol din cauza dezvoltarii urbane extrem de agresive si pe alocuri distrugatoare.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version