Home Cultură generală Idele lui Martie – Originea şi sensul expresiei

Idele lui Martie – Originea şi sensul expresiei

0
Idele lui Martie

Idele lui Martie sau Idele lui Marte (în limba latină, Idus Martias) este o expresie utilizată, astăzi, uneori, în mass-media sau în diverse alte contexte de comunicare, atunci când cineva vrea să dea o notă elevată mesajului pe care îl transmite, printr-o referinţă livrescă, numai că nu întotdeauna cel care apelează la o astfel de modalitate de persuasiune cunoaşte şi sensul exact al expresiei, efectul fiind invers decât cel scontat.

Un parlamentar român, de exemplu, făcând referire la atentatele din 11 septembrie 2001, le numea “«Idele lui Martie» ale lumii moderne”, în timp ce altcineva, consultant şi trainer de comunicare, se arăta revoltat că “numărul copleşitor de voturi adunate contra lui X are ceva din izul celor 23 de lovituri de pumnal căzute la Idele lui martie” etc.

Expresia Idele lui Martie sau Idele lui Marte are sensul de răscruce primejdioasă, un timp scurt, la jumatatea lunii, cu pericole care au fost preconizate cu multă vreme în urmă. Substantivul “ide”, înregistrat şi în dicţionarele româneşti, doar cu formă de plural, din latinescul “idus”, are un sens precis – “numele dat zilei a cincisprezecea din lunile martie, mai, iulie si octombrie si zilei a treisprezecea din celelalte luni din calendarul roman” (DEX).

În vechiul calendar roman, luna martie era prima lună a anului, iar zilele erau numărate în funcţie de fazele lunii, avându-se în vedere trei repere: Kal (Kalende) era prima zi a lunii şi era legată de luna nouă, Non (None) indica ziua a cincea sau a şaptea din primul pătrar, iar Id (Ide) – luna plină, adică ziua a 13-a sau a 15-a. În cel mai vechi calendar roman, Idele lui Martie însemna 15 martie, prima lună plină a noului an.

Şi când a fost introdus calendarul iulian, în timpul lui Iulius Caesar, în anul 46 i.Hr., după ce acesta s-a consultat cu un vestit astrolog din Alexandria, Sosigenes, felul numerotării zilelor dintr-o lună (consecutiv, dar numărate în sens invers) s-a păstrat, numai că luna martie nu a mai fost prima lună a anului, ci a treia, s-au mai adăugat anului încă zece zile, faţă de cele 355, şi a fost introdus şi anul bisect, o dată la patru ani.

Data de 15 martie, Idele lui Martie/Marte (de la numele zeului Mars, al războiului), în calendarul roman vechi, zi dedicată zeului suprem Jupiter, însemna şi ziua Festinului Annei Perenna, o zeiţă a anului, sărbătoare care încheia festivităţile începutului de an, în care se alegeau, de asemenea, doi consuli, în calitate de conducători ai Republicii Romane.

Idele lui martie
Idele lui martie

Idele lui Martie este însă data care a rămas în memoria umanitătii prin faptul că atunci a fost asasinat Iulius Caesar – 15 martie, anul 44 i.Hr. – căruia i se acordase titlul de Dictator Perpetuus (Dictator pe viaţă), asasinat comis de către un grup de senatori conduşi de Brutus, care se temeau de puterea tot mai mare a acestui conducător politic şi militar, Iulius Caesar, care a avut un rol major în instaurarea dictaturii la Roma. De altfel, asasinarea lui Iulis Caesar, la 15 martie, 44 i.Hr., a făcut ca Idele lui Martie să rămână în istorie ca punctul de cotitură în trecerea de la Republica Romană la Imperiu.

Se spune că, în drum spre Teatrul lui Pompei, unde a fost asasinat, Iulius Caesar i-ar fi spus, zâmbind, profetului care îl avertizase cu mult timp înainte ca va fi omorât si “să aibă grijă de Idele lui Martie”: “A sosit Idele lui Martie”, adică a sosit ziua profeţită şi nu s-a întâmplat nimic, răspunsul profetului fiind: “Da, dar nu s-a încheiat încă”.

Aşadar, substantivul “ide” denumeşte ziua a cincisprezecea din lunile martie, mai, iulie si octombrie si ziua a treisprezecea din celelalte luni (potrivit calendarului roman), iar expresia Idele lui Martie se referă strict la data de 15 martie. Popularitatea acestei expresii se explică si prin faptul ca scriitorul William Shakespeare a exploatat-o, pentru efecte dramatice, in celebra piesă de teatru “Iulius Caesar”.

Dacă se întâmplă ca nişte pericole să fie anticipate pentru această dată, cel mai bine ar fi “Să ne ferim de Idele lui Martie!”. Altfel, să ne bucurăm şi de ziua aceasta, care pentru romani însemna început de primăvară şi de an nou.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version