Iglesia de San Francisco, aflata in Caracas, Venezuela, sau Biserica San Francisco este un lacas sfant de cult catolic, fiind catalogata una dintre cele mai frumoase edificii cultural-istorice din orasul venezuelan. Si nu degeaba, intrucat aceasta biserica uimitoare, atat prin istoria sa, cat si prin stilul arhitectural, declarata monument national in anii 1950, este unul dintre cele mai graitoare exemple de stil colonial latino-american din Venezuela, pragul acestui lacas sfant fiind trecut de mii de pelerini an de an, precum si de simpli turisti interesati sa vada stilul colonial in cel mai bun exemplu cu putinta.
Iglesia de San Francisco a fost ridicata alaturi de manastirea San Francisco, construita aici in anii 1970. Istoria acestei biserici din Venezuela este cu atat mai interesanta cu cat existenta sa a inceput ca o simpla structura din caramizi de lut. Mai tarziu, si anume in anul 1593, au inceput lucrarile de constructie la o biserica, proiectata de arhiectul Antonio Ruiz de Ullan, numai ca un cutremur avea sa o distruga in mare parte, in anul 1641.
S-a dorit inlocuirea ruinelor cu o biserica simpla, ceea ce, de altfel, s-a si intamplat; a aparut, deci, o biserica ce avea un singur culoar intre scaune si capele laterale. Din fericire, destinul bisericii avea sa fie mult mai promitator decat se credea la inceput, astfel ca, in anul 1745, in urma lucrarilor lui Fray Mateo Veloz, a fost readoptat planul original cu doua pasaje intre scaune, in acest fel, fiind adaugata si o serie de arcade.
Insa perioada in care Iglesia de San Francisco avea sa capete frumoasele forme de astazi a fost reprezentata de anul 1887, cand, marile lucrari de reconstructie, conduse de Stolen Juan Manrique, au inclus si inlocuirea coloanelor, schimbarea locului destinat corului, acoperirea tavanului cu panouri, in stil Mudejar (mauro-spaniol) cu false ogive interioare si inlocuirea fatadei principale cu o versiune partial clasica, partial baroca.
De aici pana ca Iglesia de San Francisco din Caracas, Venezuela, sa devina unul dintre cele mai importante cladiri atat din oras, cat si din intreaga regiune nu a fost decat un pas. De pilda, intre timp, biserica avea sa devina locul unor evenimente politice importante, cele mai cunoscute fiind legate de eroul national venezuelean Simon Bolivar, care a luptat pentru eliberarea tarii sale de sub jugul spaniolilor.
Mai mult decat atat, in aceasta biserica, in anul 1813, Bolivar a fost proclamat El Libertador si, tot aici, a fost organizat un fastuos serviciu funerar in anul 1842, la 12 ani dupa moartea sa. Si, la jumatatea secolului trecut, mai cu seama in anii 1950, tavanul in stil Mudejar a fost decopertat din nou, arhitectul Luis Malaussena supervizand si celelalte lucrari menite sa redea bisericii atat frumusetea originala, cat si unicitatea care, in definitiv, a consacrat-o in intreaga lume.