Sarbatorile de iarna sunt aproape, timpul ramas va trece ca si cum am bate din palme, iar gandul ca vom petrece cateva momente placute alaturi de cei dragi ne pandeste la tot pasul. Unii asteapta cu nerabdare caderea primului fulg de nea, iar altii asteapta sa impodobeasca frumosul brad de Craciun. Nu doar cei mici iubesc sa decoreze cat mai frumos bradul, ci si adultii, impodobirea pomului de Craciun devenind una dintre traditiile principale ale Craciunului. In acest articol dorim sa va prezentam cateva idei referitoare la impodobirea bradului de Craciun, cat si culorile anului care domina aranjamentele, care mai de care mai deosebite.

Istoria bradului de Craciun

Sa nu credeti ca impodobirea bradului de Craciun este o traditie foarte recenta.

Parerile referitoare la originea si istoria bradului impodobit de Craciun sunt impartite. Unii cercetatori afirma ca acesta a fost “introdus” de catre Sfantul Boniface, apostol al germanilor care a trait intre anii 680-755 in regatul Wessex. De ce au considerat ca acest apostol a fost cel care a introdus aceasta traditie? Deoarece a fost descoperita o povestire care face referire la un pom de Craciun, mai precis un pin.

Este foarte cunoscut faptul ca in secolul al XV-lea in Estonia se practica obiceiul impodobirii unui brad de Craciun, iar incepand cu secolul al XVI-lea, aceasta traditie a fost asimilata si de catre Germania.

Din Germania, obiceiul a fost preluat de catre mai multe popoare incepand cu secolul al XVIII-lea, insa Biserica Catolica nu era de acord cu acest obicei, considerandu-l unul protestant. In secolul al XIX-lea, bradul de Craciun a devenit tot mai popular, in special in randul inaltelor clase sociale. Asadar, traditia s-a raspandit atat in Europa, cat si peste ocean, pe teritoriul american, iar incepand cu secolul XX, impodobirea bradului de Craciun a devenit un obicei foarte raspandit.

foto: grozavii.ro
foto: grozavii.ro

Bradul, nu neaparat cel impodobit cu ocazia Craciunului, are o simbolistica aparte pentru poporul nostru. Prin inaltimea sa si prin forma triunghiulara, bradul simbolizeza ascensiunea sufletului catre sacru. Mai mult decat atat, bradul este vesnic verde si in acest fel el simbolizeaza viata. In traditia populara romaneasca, bradul este un element nelipsit in riturile de trecere din cadrul obiceiurilor de nunta sau inmormantare, tocmai datorita importantei sale. Inainte ca romanii sa preia obiceiul impodobirii bradului de la germani, acestia aveau un alt obicei, numit “butucul de Craciun”. Un trunchi de brad era taiat si ars pentru a simboliza renasterea.

Impodobirea bradului de Craciun pe teritoriul romanesc

Traditia impodobirii bradului de Craciun pe teritoriul nostru dateaza inca de la jumatatea secolului al XIX-lea. Bineinteles, acest obicei a fost preluat de la germani, si introdus de catre primii studenti romani de la Berlin. In anul 1860 s-a impodobit primul brad de Craciun.

Indiferent daca alegeti sa impodobiti un brad natural sau un brad artificial, acest obicei are o semnificatie aparte pentru fiecare persoana.

foto: foto: uzinadeganduri.ro

Cand se impodobeste bradul de Craciun

De cele mai multe ori, bradul de Craciun se impodobeste chiar in seara de Ajun, insa in unele cazuri, copiii pot deveni nerabdatori si vor sa vada cat mai repede minunatul brad impodobit. Pe langa alte traditii legate de sarbatorile de iarna, impodobirea bradului este una deosebita. Puteti impodobi bradul de Craciun alaturi de persoanele cele mai dragi, alaturi de familie, sau ii puteti ajuta pe cei mici care iubesc fara doar si poate acest obicei.

Daca in trecut bradul era impodobit cu nuci invelite in poleiala stralucitoare, cu fructe, flori, fundite si lumanari, simbolizand arborele vietii, in prezent bradul de Craciun este frumos decorat cu cele mai sofisitcate decoratiuni.

Daca doriti sa aveti un brad de Craciun impodobit cu bun gust, atunci trebuie sa va puneti imaginatia la incercare si sa incercati sa fiti creativi. Daca ornamentele din comert vi se par prea banale, va puteti confectiona singuri decoratiuni originale, pe care le puteti agata ulterior in brad. Mai mult decat atat, puteti apela si la decoratiunile handmade care sunt la foarte mare cautare deoarece sunt foarte frumoase, nu sunt kitschoase si sunt originale.

Bradul de Craciun trebuie sa iasa in evidenta prin simplitate, de aceea un sfat ar fi sa nu il incarcati prea mult.

Un brad natural este mult mai elegant decat unul artificial, de aceea este de preferat sa alegeti un bradut natural. Pentru a rezista mai mult timp, bradul trebuie amplasat intr-o zona mai racoroasa a casei, dar sa nu va stea in drum pentru ca exista posibilitata sa il daramati.

foto: codrosu.ro
foto: codrosu.ro

In ultimul timp impodobirea bradului de Craciun respecta anumite tendinte, pe care le putem numi chiar trenduri. Culorile in care alegeti sa va impodobiti bradul trebuie sa fie foarte atent alese. Este de preferat ca acestea sa fie in concordanta cu cele care domina in casa dumneavoastra. In caz contrar, contrastul poate fi suparator. Insa ornamentele realizate din conuri de brad, fundite rosii sau aurii sunt mereu acceptate. Anul acesta se poarta globurile mari si argintii in combinatie cu decoratiunile din conuri de brad. La mare cautare sunt si figurinele traditionale, ingerasii si oamenii de zapada, fie din ceramica, fie din…paie. Urmand modelul traditional, puteti pune bradul pe un covoras rustic, iar langa brad puteti pune cosulete cu fructe, nuci si dulciuri.

Bradul poate fi impodobit si intr-un stil mai elegant, minimalist, care se potriveste foarte bine camerelor simple. Tot auriul, albul si argintiul sunt culorile care predomina si acest stil.

Anul acesta se poarta foarte mult combinatia verde-argintiu, asa ca depinde de cata imaginatie aveti pentru a realiza cele mai inedite decoratiuni folosind aceste doua culori.

Culorile tari, cum ar fi rosul sau portocaliul si nuantele caramaizii, se potrivesc perfect persoanelor mai romantice, dar si celor care petrec sarbatorile de iarna alaturi de persoana iubita.

Indiferent de ornamentele alese, important este sa impodobiti bradul alaturi de cei dragi si sa simtit cu adevarat spiritul de poveste in care va invaluie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.