Sensurile cuvintelorProprietatea este o calitate a stilului (a modului de comunicare) referitoare la utilizarea celor mai adecvate mijloace lingvistice, pentru a transmite un mesaj clar, dezvaluind, de fapt, concordanta dintre continut, expresie si intentie. Improprietatile semantice sunt abateri de la proprietatea termenilor, constand in folosirea nepotrivita a unor cuvinte, in diferite contexte de comunicare. Iata cateva exemple, frecvente in exprimarea curenta si, ceea ce este si mai grav, in mass-media :

Fortuit – este un adjectiv provenit din latinescul fortuitus, insemnand intamplator, neprevazut, inopinat, venit pe neasteptate. De multe ori se foloseste impropriu, cu sensul de « a fi obligat de cineva », « fortat ». Asadar, intr-un enunt de felul « Nu am vrut sa particip la intalnire, dar am fost fortuit (fortat)», intrebuintarea cuvantului este gresita. Se poate spune insa : « Am participat la intalnire fortuit » (adica, intamplator).

A livra – inseamna a preda marfuri, a furniza, a presta servicii. Folosirea acestui verb in contextul (intalnit adeseori in presa) – “Romania livreaza constant persoane competente pentru institutiile europene” – este total inadecvata.

A emigra/ a imigra – sunt doua verbe confundate adesea. A emigra are sensul de a pleca din tara si a se stabili intr-o alta, a se expatria, in timp ce a imigra inseamna a veni intr-o tara pentru a se stabili definitiv sau temporar. Diferenta de sens este valabila, desigur, si pentru substantivele corespunzatoare, ca in exemplele : « Emigrantii romani au, de multe ori, probleme de adaptare la conditiile din tarile in care se stabilesc »./ « Americanii se dovedesc toleranti cu imigrantii proveniti din tarile africane ».

Aniversare – are intelesul de zi in care se sarbatoreste implinirea unui numar de ani de la data la care s-a petrecut un eveniment. Un enunt de felul « De Sfantul Andrei va invit la aniversarea mea » este gresit, deoarece de Sfantul Andrei, de exemplu, persoana isi sarbatoreste numele, este o zi onomastica.

Ingredient  inseamna substanta care intra, suplimentar, intr-un amestec (aliment, medicament etc.), mirodenie, condiment, si nu conditie, cum gresit se foloseste in formulari precum : « Acest restaurant are toate ingredientele pentru a te simti bine » (corect fiind « Acest restaurant are toate conditiile pentru a te simti bine ».

A gestiona – denumeste actiunea a a avea in gestiune, in administrare, fondurile, bunurile unei intreprinderi, institutii etc. Prin urmare, verbul acesta nu se va folosi in contexte, atat de frecvente in presa, precum : «  Epidemia de gripa a fost bine gestionata », pentru ca sensul este impropriu, in acest caz.

Corectie – substantivul se refera la pedeapsa corporala aplicata (in trecut) unui vinovat, iar structura casa de corectie desemneaza locul in care isi executa pedeapsa infractorii minori. Este inadecvata folosirea cuvantului cu sensul de indreptare a unor erori, cum se poate auzi adesea in talk show-urile televizate – « Vreau sa fac o corectie la cele spuse de colegul meu ».

Rapoarte/ raporturi – primul termen are sensul de act oficial (de exemplu : « Politia a intocmit mai multe rapoarte, ca urmare a investigatiilor facute »), iar cel de-al doilea – raporturi – inseamna legaturi, relatii (Intre ei sunt raporturi de prietenie).

A agrea – acest verb are intelesul de a vedea pe cineva cu ochi buni, cu simpatie, a trata cu bunavointa sau a accepta un reprezentant diplomatic. Sensul din limba engleza al verbului to agree (a fi de acord) este fortat si nerecomandat in limba romana (nu se va spune, de exemplu, « Am agreat cu partenerii de discutie sa ne vedem a doua zi »).

A servi – inseamna a sluji, a deservi, a lucra in slujba cuiva, a asigura o prestare de servicii, a pune masa cuiva, de aceea atat de utilizata exprimare « Am servit masa la restaurat/in oras » este incorecta. Corect : « Am mancat la restaurant/ Chelnerul ne-a servit masa »

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.