În ceea ce priveşte sau În ceea ce privesc (vaccinurile, investiţiile, cheltuielile, şcolile etc.)? – Cum se face acordul corect? Dacă suntem atenţi la limbajul celor din jurul nostru sau la emisiunile TV, vom constata că mulţi vorbitori de limba română utilizează incorect această structură sau că şi mai mulţi ezită când trebuie să continue un enunţ în care construcţia menţionată este urmată de un substantiv la plural, alegând o formă sau alta după inspiraţia de moment.

La o simplă căutare pe Internet vom găsi nenumărate exemple de felul: “În ceea ce privesc deciziile”, “În ceea ce privesc investiţiile”, “În ceea ce privesc rezultatele”, “În ceea ce privesc documentele oficiale/contractele/măsurile, oamenii” etc. Toate greşite.

În ceea ce priveşte sau În ceea ce privesc? cum este corect?
În ceea ce priveşte sau În ceea ce privesc? cum este corect?

Motivul pentru care această greşeală de limbă este atât de răspândită constă în faptul că respectivii vorbitori, care optează pentru varianta “În ceea ce privesc (studiile)”, de exemplu, fac acordul verbului “a privi”, din structura menţionată, la plural, cu substantivul cel mai apropiat (studiile), pe care-l percep ca subiect (acord prin atracţie, care în alte cazuri, în funcţie de context şi de cuvântul asupra căruia se pune accentul, poate fi acceptabil, nu şi în această situaţie).

În structura “În ceea ce priveşte (studiile/investiţiile/cheltuielile etc.)”, subiectul verbului “priveşte” este pronumele relativ compus “ceea ce”, invariabil, impunând, întotdeauna, acordul la singular, iar substantivul care urmează (studiile, investiţiile, cheltuielile etc.) are funcţie sintactică de complement direct. Acest fapt se poate verifica foarte uşor dacă schimbăm complementul direct exprimat printr-un substantiv inanimat cu un substantiv animat, cu funcţie de complement direct – “În ceea ce ne priveşte pe noi, elevii etc.”

Citește și:  Originea şi semnificaţia cuvântului “alchimie”
Dictionare si gramatici
Dictionare si gramatici

Trebuie subliniat şi faptul că structura “În ceea ce priveşte” are un sens general, introducând o temă de discuţie, un aspect, un domeniu, o referinţă oarecare şi nu are variaţii de acord.

Pentru cei care nu sunt siguri, în diverse situaţii de comunicare, de felul în care se face corect acordul în cadrul structurii in discuţie, urmată de un substantiv la plural, sau nu reţin regula gramaticală sau pur şi simplu continuă să perceapă această construcţie ca pe un dezacord, există o soluţie mult mai simplă – înlocuirea propoziţiei subordonate de relaţie – “În ceea ce priveşte (studiile/cheltuielile/veniturile etc.) – cu un complement circumstanţial de relaţie, introdus prin locuţiunea prepoziţională “în privinţa”.

Cum este corect?
Cum este corect?

Putem spune, aşadar, fără niciun risc de exprimare greşită, din pricina acordului: “În privinţa (studiilor/cheltuielilor/veniturilor etc.). În felul acesta şi enunţul devine mai scurt, comunicarea se face mai rapid şi se exclude posibilitatea acordului greşit, desi, la fel de uşor este să reţinem că “In ceea ce priveste este o structură invariabilă si se utilizează numai in această formă, indiferent dacă substantivul care urmează este la singular sau plural. Este important de ştiut şi faptul că, în scris, dacă această structură este folosită la început de frază, emfatic, este urmată, obligatoriu, de virgulă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.