La sfarsitul secolului al XIV-lea se pare ca a fost ridicat primul om de zapada despre care se stie cu siguranta. Asta nu inseamna ca pana atunci nimeni nu mai facuse acest lucru, insa cu siguranta daca o mai facusera nu se stia despre ei. Dupa cum cunoasteti si dumneavoastra, oamenii de zapada sunt asociati sarbatorilor de iarna, cu toate ca nu este prezent in istoria religiei vreunei tari. In plus, spre deosebire de sarbatori, care nu dureaza foarte mult, oamenii de zapada dainuie peste iarna, daca temperaturile sunt suficient de mici incat sa previna topirea acestora.

Lucrurile comune pe care mai toti oamenii de zapada le au sunt morcovul in locul nasului, carbuni sau nasturi in loc de ochi si o matura la brau. De asemenea, lor li se adauga si cateva obiecte de imbracaminte, precum fularele, palariile si cateodata si o vestuta sau o jacheta.

Toate aceste lucruri il feresc pe omul de zapada de caldura, asigurandu-i o rezistenta mai mare si o viata mai lunga. Oamenii de zapada pot fi alcatuiti dintr-un singur bloc de zapada, sau din doua, trei sau chiar patru blocuri. Nu in ultimul rand, in functie de dorintele celui care ii creeaza, ei pot avea un zambet vesel sau, din contra, unul mai putin vesel. In trecut, se pare ca intregul corp al omuletilor era facut din zapada, iar acestia erau facuti mereu avand un aspect suparat, intrucat cei care ii construiau nu se bucurau, pentru ca oamenii de zapada simbolizau frigul si venirea anotimpului rece.

In ceea ce priveste istoria omului de zapada, printre primele mentiuni despre oamenii de zapada dateaza de la sfarsitul secolului al XV-lea, atunci cand intr-o biografie a lui Michelangelo se vorbea si despre oamenii de zapada. De asemenea, celebrul Shakespeare aduce in discutie si el aceste personaje fara viata in piesa lui de teatru „Richard al II-lea”. In Polonia sfarsitului secolului al XVIII-lea, un gravor in arama face un calendar, in care decembrie este simbolizata de prezenta unui om de zapada.

In anii 1800, profesorii le stimuleaza creativitatea elevilor prin diverse jocuri cu zapada, printre care se numara cel in care acestia trebuiau sa creeze oameni de zapada. Tot in aceasta perioada, oamenii de zapada incep sa fie reprezentati si in carti, de data aceasta ca simbolizand elementele pozitive ale anotimpului rece.

foto: jasonbandura.com
foto: jasonbandura.com

De indata ce industria si economia mondiala se vor dezvolta, omul de zapada va incepe sa apara si in pomii de iarna, fie pe globuri, fie ca ornament singular. In anii 1900, acesta incepe sa fie gasit si pe cartile postale, dar si in industria publicitara, unde reprezinta un mare succes. Cu aceasta ocazie, popularizarea sa intensa si raspandita in toate colturile lumii ii vor aduce un grad de recunoastere universala si il vor transforma intr-unul dintre cele mai importante simboluri ale iernii si ale sarbatorilor de iarna.

Ca sa vorbim si despre un record mondial pe aceasta tema, trebuie sa mentionam ca cel mai mare om de zapada construit vreodata a fost in America, intr-un mic oras din statul Maine. Numele omului de zapada a fost dat de catre cei care l-au facut si a fost Angus. Inaltimea sa a fost de 35 de metri iar greutatea de peste patru tone. Doar morcovul care i-a fost asezat pe post de nas a avut o lungime de doi metri. Alte lucruri interesante despre acest om de zapada sunt ca s-au folosit anvelope de masini si de tractoare in loc de nasturi si in loc de gura. Cei care l-au creat au fost copiii care invatau la scoala din oras. Imediat dupa ce omul de zapada a fost terminat, s-a organizat o mica petrecere, la care au fost invitati toti copiii, dar si parintii lor. Angus a rezistat mai mult de patru luni, inainte de a se topi definitiv, in iunie 1999. Mai multi copii ghicisera ziua in care el se va topi, intrucat imediat dupa ce fusese ridicat, se organizase un concurs in care cei mici trebuiau sa ghiceasca ziua in care omul va disparea.

Cateva lucruri inedite despre omul de zapada

In Lituania, omul de zapada mai este numit si Omul fara minte. In anul 2005, in urma unui protest, lituanienii au construit numai putin de 141 de oameni de zapada, cate unul pentru fiecare parlamentar.

In Japonia, omul de zapada este numit Yuki Daruma. In plus fata de tarile europene, pe capul acestuia se asaza o galeata rasturnata.

In anul 1845 au fost publicate printre primele poze care infatiseaza oameni de zapada. Autorul Bob Eckstein a realizat o lucrare, „Istoria omului de zapada”, pe care a publicat-o in anul 2007.

Potrivit cercetatorilor, in fiecare zi, intr-un colt din lume, un om de zapada se topeste, dar un altul este construit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.