Pentru multi dintre noi Craciunul nu ar fi complet fara un pom de iarna. V-ati intrebat vreodata de unde a inceput traditia aceasta si care este istoria pomului de iarna? Exista numeroase controverse in randul crestinilor, in privinta pomului de iarna, intrucat unii dintre ei vad acest pom drept un simbol al lui Iisus, in timp ce altii il vad drept o traditie pagana. Unii oameni considera ornamentele din pomul de iarna drept vestitori ai sosirii pruncului Iisus. Istoria pomului de iarna isi are radacinile in secolul al 16-lea, in Germania. Sfantul Bonifaciu a mers in acele locuri pentru a incerca sa converteasca oamenii la crestinism.

In timp ce mergea prin paduri, acesta a intalnit niste pagani care isi venerau zeii si spiritele in jurul unui stejar. Intr-o versiune a acestei relatari se spune ca acei pagani chiar sacrificau copii zeilor lor. Infuriat la vederea acestor lucruri, se spune ca Sfantul Bonifaciu a daramat imediat copacul. Conform legendei, Sfantul Bonifaciu a daramat copacul la pamant cu pumnul sau. Stim cu totii ca stejarii sunt niste arbori vigurosi, deci probabil acel stejar din legenda era unul plapand si tanar. Istoria pomului de iarna continua, relatandu-ne ca dupa ce copacul a fost daramat, in locul sau a rasarit din pamant un brad. Atunci, Sfantul Bonifaciu a luat acesta drept un semn si de-atunci se spune ca a inceput traditia pomului de iarna.

foto: pemptousia.ro
foto: pemptousia.ro

Intr-o alta versiune, istoria pomului de iarna ne spune ca, intr-o noapte Martin Luther a mers sa se plimbe si a fost incantat de privelistea oferita de brazii care straluceau la lumina stelelor. Atunci el s-a hotarat sa taie unul si sa-l duca in casa. Dupa ce a bagat bradul in casa, se spune ca Martin Luther l-ar fi decorat cu lumanari aprinse, si de-atunci a inceput traditia lumanarilor puse in pomul de iarna. In timp, datorita riscului evident ca pomul sa ia foc, lumanarile au fost inlocuite cu beculetele si instalatiile electrice de azi. Germanii au fost primii care au adoptat pomul in iarna in casele lor, acestia decorandu-l cu mere, trandafiri, nuci, lumanari, fructe de padure etc. Protestantii au fost cei care au adoptat acest obicei, chiar daca legenda Sfantului Bonifaciu ar fi adevarata.

foto: awhitewashedcottage.blogspot.com
foto: awhitewashedcottage.blogspot.com

Istoria pomului de iarna continua cu felul in care a ajuns aceasta traditie sa fie adoptata in Anglia. Familia regala a adus primul brad de Craciun in castelul Windsor in jurul anului 1840, insa oamenii de rand au adoptat acest obicei ceva mai tarziu. Familia regala isi decora pomul de iarna nu doar cu luminite ci si cu bomboane, fructe si oameni din turta dulce. In America, pomul de iarna nu a fost adoptat ca traditie pana in anii 1800 cand au emigrat germanii si au adus acest obicei cu ei. La inceput, americanii nu au vrut sa auda de asa ceva, crezand ca este un obicei pagan, insa pana la sfarsitul anilor 1800 majoritatea americanilor au integrat pomul de iarna drept obicei de Craciun.

foto: en.wikipedia.org
foto: en.wikipedia.org

Deseori pierdem din vedere ce este cel mai important de Craciun, datorita programului de lucru haotic si datorita agitatiei din perioada sarbatorilor in care ne gandim mai mult la petreceri si la cumpararea cadourilor. Este o idee buna sa aflam de undeva istoria pomului de iarna pentru a ne readuce aminte de ce sarbatorim Craciunul. Luminitele pe care le punem in brad simbolizeaza nasterea lui Iisus Hristos, acestea reprezentand stelele prezente pe cer atunci cand pastorii au fost vestiti de inger ca s-a nascut pruncul sfant. Luminitele mai pot reprezenta si steaua luminoasa care i-a calauzit pe cei trei magi pana la iesle, sau faptul ca Iisus Hristos este considerat Lumina Lumii.

Pomul de iarna este decorat de obicei cu un inger in varf, pentru a reprezenta ingerii care au fost de fata la nasterea pruncului Iisus. Ornamentele sub forma de stea sau steaua pusa in varful bradului pot reprezenta de asemenea Steaua din Bethleem care i-a ghidat pe intelepti la iesle. Lemnul pomului de iarna simbolizeaza crucea pe care Hristos a murit pentru pacatele noastre, iar ramurile verzi ale sale simbolizeaza viata noua pe care Hristos le-o ofera oamenilor care il accepta drept Mantuitor. De asemenea ornamentele rosii simbolizeaza sangele pe care acesta l-a varsat, iar merele sunt folosite ca ornamente pentru a ne reaminti pacatul originar al lui Adam si Eva si natura noastra pacatoasa.

Desigur exista si multi crestini care se opun acestei traditii a pomului de Craciun, iar motivul pe care il dau acestia este ca traditia este considerata a avea origini pagane. Altii spun pur si simplu ca pomii au fost venerati in trecut de catre oameni, dar adevarul e ca sunt foarte putine lucruri care nu au fost venerate de oameni de-a lungul vremii, asa ca acest motiv nu este unul indeajuns de bun. Pana la urma fiecare sarbatoreste Craciunul cum simte si conform credintelor cu care a crescut, dar un pom frumos de iarna nu are de ce sa strice sarbatoarea, din contra.

1 COMENTARIU

  1. Este extraordinar!!!!! Bravo autoarei! Ea este un talent innascut si o sfatuiesc sa continue, pt ca are tot ceea ce ii trebuie unui scriitor valoros:idei, tenacitate, talent!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.