Home Călătorii Obiective turistice din lume Iziko Slave Lodge: Obiective turistice Africa de Sud – Cape Town

Iziko Slave Lodge: Obiective turistice Africa de Sud – Cape Town

0
Iziko Slave Lodge

Clădirea care poartă numele Slave Lodge este una dintre cele mai vechi clădiri din Cape Town, cu un trecut copleşitor de aproape 350 de ani. A fost construită în 1679, de către compania olandeză a Indiilor de Est, special pentru sclavii aduşi în Africa de Sud ca servitori şi muncitori pe plantaţie. Cercetările de ordin istoric au dus la concluzia că, între 1679 şi 1811, peste 9000 de suflete chinuite au trăit aici în condiţii umilitoare, muncind, îmbolnăvindu-se sau pierzându-şi minţile de disperare.

Iziko Slave Lodge1

Totuşi, graţie vârstei sale impresionante, clădirea Slave Lodge a cunoscut şi perioade mai bune, adăpostind, pe rând, birourile guvernamentale, Curtea Supremă de Justiţie şi, în prezent, muzeul cultural istoric Iziko.

În 1810, clădirea Slave Lodge a devenit sediu al birourilor guvernamentale. Aici au fost inaugurate prima bibliotecă guvernamentală şi primul oficiu poştal guvernamental. Ulterior, clădirea a devenit gazda Curţii Supreme a Capului şi, câţiva ani mai târziu, a adăpostit un serviciu auxiliar pentru femei, în cadrul Forţei de Apărare a Africii de Sud.

În 1960, clădirea a trecut printr-o etapă de restaurări, de-a lungul căreia i s-a imprimat un puternic caracter cultural.

Muzeul Iziko Slave Lodge şi-a deschis porţile în 1966, ca organ al muzeul Africii de Sud. Însă din 1969 a reuşit să-şi câştige autonomia, devenind muzeu de sine stătător. În 1998 i s-a dat oficial denumirea de muzeul Slave Lodge, dar în anul 2000, muzeul şi institutele culturale asociate, împreună cu Galeria Naţională a Africii de Sud, au format celebrele muzee Iziko din Cape Town.

Muzeul în sine a fost inaugurat abia în 1998 şi închinat drepturilor omului. A primit numele de muzeul Iziko Slave Lodge, iar colecţiile sale permanente se învârt în jurul unei teme foarte bine reprezentate în Africa de Sud – sclavia.

Expoziţiile caută să evoce trecutul dureros al inegalităţii şi discriminării oamenilor, într-un efort de a dovedi cât de importante sunt, de fapt, drepturile omului. Întreaga istorie a sclaviei sud africane poate fi cunoscută numai vizitând parterul clădirii ce adăposteşte muzeul Iziko Slave Lodge. Turiştii se văd automat obligaţi de a-şi pune câteva probleme legate de rasa umană în general şi de modul ei de evoluţie.

Există două expoziţii permanente: „Remembering Slavery” şi „Slave origins – Cultural Echos”.

„Remembering Slavery” se referă la memoria tuturor bărbaţilor, femeilor şi copiilor care au fost transportaţi precum vitele pe corăbiile companiei olandeze Indiile de Est din Asia şi India către Africa de Sud unde îi aştepta o viaţă de sclavie şi muncă dincolo de epuizare. Colecţia cuprinde documente, picturi, diorame, toate evocând dramele sclavilor ce au trăit între secolele XVII şi XIX pe pământul Africii de Sud.

Expoziţia „Slave Origins” este alcătuită din exponate cu încărcătură emoţională deosebită, obiecte de uz personal din perioada sclaviei în Africa de Sud – păpuşi, mobilier, unelte de lucru, arme şi chiar obiecte de îmbrăcăminte – ce vorbesc despre diversitatea culturală a celor veniţi din mai multe părţi ale lumii în postură de sclavi ai coloniilor olandeze şi britanice, de-a lungul secolelor XVII şi XVIII. Aceste obiecte nu aparţineau însuşi sclavilor, ci evocă modul în care tradiţiile, valorile şi credinţele acestora au fost transmise generaţiilor următoare şi felul în care au fost ele adaptate de-a lungul timpului.

Colecţiile temporare vorbesc, de asemenea, despre diversitatea culturală a Africii de Sud. O expoziţie extrem de îndrăgită se intitulează „Material women? The shweshwe material” şi se referă la istoria fascinantă a tradiţionalelor ţesături cu imprimeuri africane. Este vorba despre o colecţie de costume avându-şi originile în negoţul cu ţesături din Asia şi Europa, dar care ulterior au devenit un simbol al Africii de Sud. Costumele reflectă mai multe perioade de timp şi vorbesc despre propria lor evoluţie, de la îmbrăcăminte tradiţională a populaţiei Xhosa până la materiale, cusături, imprimeuri care astăzi fac legea pe catwalk-urile festivalurilor de modă din Africa de Sud.

O altă expoziţie foarte interesantă – „Singing Freedom, music and the struggle against apartheid”. Este vorba despre muzica care a inspirat pe oameni să lupte pentru libertatea şi drepturile lor sociale, despre muzica aşa zisă „liberă” care a îndemnat dintotdeauna la acţiune împotriva opresiunilor bazate pe culoarea pielii. În Africa de Sud, muzica a fost una dintre formele de luptă împotriva apartheidului, a reprezentat o modalitate de a spune NU unui regim politic fondat pe rasism şi injustiţie. O parte a acestei expoziţii temporare a muzeului Iziko Slave Lodge vorbeşte despre evenimente precum campania Defiance, masacrul de la Sharperville sau răscoala Soweto – toate acestea fiind acompaniate de muzica celor aflaţi în suferinţă, dar incapabili să se supună orbeşte şi să renunţe la drepturile lor de fiinţe umane.

Pentru turiştii interesaţi de istoria sclaviei şi discriminării din Africa de Sud există materiale audio care îi ajută să înţeleagă ceea ce expune muzeul Iziko Slave Lodge. Echipamentul audio, constând în căşti, se poate închiria contra unei sume modice şi oferă asistenţă de-a lungul întregii vizite la parterul muzeului.
Galeriile de la etajul superior al muzeului Iziko Slave Lodge sunt destinate a găzdui expoziţii dintre cele mai diverse, nu neapărat de istorie a sclaviei şi rasismului. Spre exemplu, există deja colecţii fascinante care nu au nicio legătură cu istoria sclaviei sud africane. Aceste colecţii constau în obiecte de ceramică şi diverse exponate din argint, bijuterii şi veselă. Colecţia de inspiraţie egipteană este una dintre cele mai faimoase expoziţii aflate în galeriile de la etajul muzeului Iziko Slave Lodge. De altfel, ceramicii i-a fost dedicată o întreagă galerie, conţinând obiecte din mai multe părţi ale lumii. Spre exemplu, ceramică chinezească de pe vremea dinastiei Tang (618 – 907), porţelan din regiunea Ding, veselă de tip Celadon.

Contribuţia Africii de Sud la colecţia de ceramică constă în obiecte de artă contemporane, dar şi obiecte realizate cu o sută de ani în urmă, la Olifantsfontein.

În schimb, colecţia de argint, şi ea extrem de apreciată de turişti, propune obiecte comemorative provenind din zona Capului, dar şi de origine britanică, malaeziană sau rusă. Muzeul Iziko Slave Lodge a împrumutat de la un institut cultural din Pretoria o expoziţie fascinantă, referitoare la argintul Africii de Sud, expoziţia intitulându-se Mullne Collection of Cape.

Muzeul Iziko Slave Lodge poate fi vizitat de luni până sâmbătă între orele 10 şi 17.00 contra unei taxe de intrare. Această instituţie face parte dintre cele 12 muzee Iziko care pot fi vizitate de-a lungul centrului oraşului Cape Town.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version