In Ungaria, la 100 km de Budapesta, intr-un frumos decor natural, se intinde lacul Balaton, numit si ,,Marea Ungariei”.
Dimensiunile sale – 78 km in lungime, 1,5 – 14 km in latime si suprafata totala de 600 kmp – il fac sa se situeze pe primul loc in grupa lacurilor din Europa Centrala, si ii confera caracteristici de ,,adevarata mare”.
De jur-imprejururul lacului Balaton, se pot admira munti de bazalt cu diferite forme, ajungand uneori pana in imediata apropiere a lui, terase inclinate pe care se intind podgorii, castele medievale cu ziduri inalte inconjurate de vegetatie bogata, biserici romane, paduri dese si multe vestigii ale timpurilor preistorice, scoase la iveala de arheologi. Toate pun in valoare marele lac Balaton.
Este alimentat cu apa termala de la izvoarele de la Heviz, de aceea isi pastreaza o mare parte din an temperatura de 20-26º. Inca din luna mai si pana spre sfarsitul lunii octombrie, oamenii se scalda in Balaton – atat pentru simpla placere de a inota sub cerul liber in vecinatatea muntilor, cat si pentru recunoscutele calitati curative ale apei. In antichitate (spun cronicile vechi), era socotit ,,lacul vesnicei tinereti” pentru puterea sa miraculoasa de a reda sanatatea celor bolnavi.
Pe malul lacului Balaton, turistii gasesc insirate frumoase statiuni balneo-climaterice, cea mai veche si celebra este Balatonfured (localitate istorica), unde are loc in fiecare an balul Anna (din sala teatrului). Inca de pe timpul romanilor, vizitatorii veneau aici pentru a-si trata diferite maladii. Cele 11 izvoare termale ale statiunii, saturate cu acid carbonic, au o deosebita forta terapeutica, mai ales in afectiunile cardiace. Rabindranath Tagore, mare poet indian, a plantat un arbore, in anul 1926, in amintirea curei incununate cu success, pe care el a urmat-o la Balatonfured.
In apropiere de lac, se afla fermecatoarea plaja de la Siofok (cel mai mare oras de pe tarmul de sud al lacului), unde in timpul verii, vin mii si mii de turisti sa petreaca o vacanta agreabila. Aici se gasesc hoteluri si restaurante moderne, si cele mai bune orchestre de muzica usoara, care vin de la Budapesta. Siofok este punctual de plecare pentru ambarcatiunile ce strabat lacul.
Balatonfured este o alta statiune de pe malul lacului Balaton, cu un specific deosebit, un adevarat paradis al amatorilor de sporturi nautice. Turistii iubitori de aceasta zona, vin aici si iarna, pentru a patina (cand gheata este destul de groasa) sau pescui la copca. In sezonul cald se pot desfasura multe alte activitati, de la fotbal, tenis, volei pana la vizitarea unor sate rustice. O atmosfera unica, rustica, este creata de casele cu acoperisuri din fan si vegetatia bogata de la Szigliget. Acestea sunt exemplare autentice si protejate de arhitectura folclorica.
Aproape de mijlocul lacului se afla peninsula Tihany, ea constituie inca una din minunile Marii Ungariei. Peninsula este formata prin eruptii vulcanice, iar gheizerele cu apa termala, constitue un adevarat spectacol deosebit si foarte atragator. Flora si fauna din aceasta peninsula sunt foarte importante. Aici, se gaseste intacta vegetatia erbacee originala a Panoniei si nu mai putin de 800 de specii diferite de fluturi. In frumosul si renumitul sau acvariu se afla cele mai interesante specii din fauna lacului Balaton.
Heviz, cu vestitele sale ape termale si namol radioactiv, are o faima deosebita. Daca la Balatonfured isi gasesc leacul bonavii de inima, la Heviz (al doilea lac cu apa termala din lume), se insanatosesc cei bolnavi de reumatism. Malurile de pe fundul lacului au de asemenea proprietati curative, iar apa este folosita si pentru uz intern. Multi vin la Heviz abia tinandu-se pe picioare si pleaca sanatosi. Apa cu temperatura de 36 grade Celsius este bogata in sulf, gaze si minerale. Suprafata acestui lac minunat este acoperita cu nuferi indieni.
O alta localitate importanta de pe malul lacului Balaton, este Kis-Balaton cu dublul sau aspect de statiune de odihna si intinsa rezervatie naturala, cu numeroase specii de pasari rare.
Alte renumite statiuni sunt: Gaonyof, Badacsony, Balatonlelle, Balatonboglar, Tihany. In Keszthely (cu multe ruine de cetati romane), se afla renumitul palat Festetics, renumit pentru capela sa, cele 101 camere, si Biblioteca principala cu 86 000 de carti (multe foarte rare). Interesante sunt si Cofetaria – Muzeul Martipan (cu miniatura palatului din martipan) si Muzeul Papusilor.
O priveliste minunata este oferita din turnul castelului Pal Kinizsi din Nagyvazsony, construit in secolul al XV-lea, renumit fiind si Muzeul Fortaretelor, ruinele Bisericii Pauline sau Biserica Sfantului Stefan – construite in acelasi secol.
Dealul Badacsony (un rest vulcanic) este acoperit cu formatiuni geologice formate din lava fosilizata in timp, numite ,,orgi de bazalt”, si de culturi de vita de vie. Aici se afla prima biserica din bazalt din Europa Centrala.
La Balatonalmadi, cu cea mai mare plaja de pe malul nordic al lacului Balaton, exista Biserica romano-catolica Szent Jobb, decorata cu un minunat mozaic de aur de Venezia. Zona Topolca ofera un peisaj minunat, se poate admira o moara de apa construita acum 200 de ani, o biblioteca si un muzeu. Lacul Balaton cu frumoasele sale statiuni, are un farmec irezistibil.