Laptopul si palmtopul, ambele din categoria calculatoarelor portabile, reprezinta cuceriri indiscutabile ale tehnologiei ultimelor decenii. Din orice parte a lumii, in orice moment, comunicarea a devenit posibila aproape instantaneu. Ceea ce au in comun laptopul si palmtopul sunt dimensiunile reduse si flexibilitatea functionala, avand in vedere ca energia este furnizata de baterii de acumulare.

laptop
laptop

Primul laptop a fost conceput in 1981, in Statele Unite ale Americii, de catre Adam Osborne, autor de software-uri. Modelul s-a numit “Osborne 1” si cantarea in jur de 11 kilograme, o greutate “rezonabila” pentru vremea in care a fost realizat si in comparatie cu diversele computere de birou. In anul urmator, Compania Epson a lansat pe piata calculatorul portabil HX-20, cu baterie reincarcabila. Avea dimensiunile unei coli de hartie, cantarea 1,59 kilograme, cu o grosime de 5 centimetri, monitor plat de afisaj, cu cristale lichide (LCD), in loc de monitor CRT, si, pentru acest model, s-a folosit, pentru prima data, cuvantul « laptop », pentru ca se putea tine, cu adevarat, in poala.

Informatiile erau stocate pe un disc, in forma de banda si era dotat si cu imprimanta incorporata. Autonomia bateriilor era de 40 de ore, ceea ce si pentru timpurile actuale inseamna foarte mult. In 1985, a fost creat modelul « Papman », portabil (pentru ca era transportabil si se putea bransa la orice priza) si portativ (in sensul ca bateriile permiteau sa fie folosit in orice loc, in absenta energiei electrice de la retea). Mai tarziu aceasta distinctie nu s-a mai pastrat, optandu-se pentru denumirea « laptop ».

In 1991, pe piata de profil a aparut o noua generatie de computerepalmtopurile – numite asa deoarece se potriveau pe dimensiunile palmei. Primul palmtop a fost 95LX, produs de Hewlett Packard (Compania HP, cu sediul in California, SUA), functiona cu doua baterii AA si, pe el, se putea instala sistemul de operare MS-DOS 3.2. Inca de la inceput, palmtopul a fost un succes veritabil, in anii care au urmat producatorii adaugandu-i facilitati din ce in ce mai ingenioase. Conectarea unui palmtop la internet il face si mai performant.

Palmtop
Palmtop

Acesta a fost gandit, initial, ca avand functia unei agende (PDA – «Personal Digital Assistant »), care sa poata fi accesata cu un « pen » sau, in mod obisnuit, prin tastatura. Termenul de PDA a fost utilizat public, in premiera, la Consumer Electronics Show – cel mai important salon anual consacrat inovatiilor tehnologice – la Chicago, in 1992, cand reprezentantii Apple au prezentat palmtopul « Newton », abandonat in 1998, dar prefigurand aparitia tabletelor, care vor deveni un succes mondial in 2010. In timp, palmtopului i s-au adaugat si alte facilitati – console pentru jocuri, internet, web, editare text, video, fisiere multimedia, GPS etc. – trasformandu-se intr-un veritabil calculator de tinut in palma.

Desi, in prezent, laptopurile si palmtopurile permit oamenilor sa lucreze mai flexibil, motivul pentru care computerele de birou sunt majoritare are legatura cu preturile mult mai ridicate ale celor dintai, in raport cu performantele tehnice. Dimensiunile reduse ale carcasei ii obliga pe fabricanti sa utilizeze metode de realizare costisitoare. Cu toate acestea, dezvoltarea laptopurilor si a palmtopurilor este de abia la inceput, desi tendinta este ca facilitatile oferite de aceste mini-computere sa fie preluate de telefoanele mobile.

laptop1

Mai exista, de asemenea, cateva inconveniente ale laptopurilor si palmtopurilor, legate de uzura mai rapida, de posibilitatea de a se deteriora mai usor (din cauza portabilitatii), un studiu relevand ca, pentru un laptop, exista de trei ori mai multe sanse (decat pentru un computer obisnuit) sa fie spart, lovit, inca din primul an de utilizare. Reparatiile sunt extrem de costisitoare si necesita timp (pentru demontare si remontare). Sistemele de racire si filtrele de praf se intretin cu dificultate, iar capacitatea bateriilor scade cu timpul. Nu este de neglijat nici problema campurilor electromagnetice, specialistii cautand continuu solutii pentru combaterea efectului nociv al acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.