Ca in celelalte luni ale anului si in luna martie se sarbatoresc numerosi sfinti – evanghelisti, apostoli, ierarhi, mucenici – a caror fapte povestite uimesc pe credinciosii de astazi si le intaresc credinta in Dumnezeu.
Cea mai mare sarbatoare din luna martie este praznuirea celor 40 de mucenici din Sevastia, care este cinstita de biserica pe data de 9 martie.
Povestea spune ca cei 40 de sfinti mucenici au trait in orasul Sevastia din Armenia, pe vremea imparatului Liciniu. Acesti mucenici au fost la inceput doar simpli ostasi supusi imparatului, sub conducerea unui despot (pe nume Agricola) care conducea orasul, apoi au luptat cu vitejie in razboaie si in final au ramas ,,ostasi credinciosi lui Hristos”.
Agricola a aflat ca ostasii sunt crestini, i-a acuzat ca nu se supun imparatului (ca nu cred in zei) si i-a trimis la judecata. In urma judecatii au fost condamnati la moarte si aruncati in lacul inghetat din Sevastia chiar in seara zilei de 8 martie. In documentele bisericii se spune ca mucenicii, in dimineata zilei de 9 martie au fost scosi in viata din lac, apoi li s-au distrus fluierele picioarelor si au murit in mainile lui Hristos. Apoi au fost arsi intr-un cuptor iar cenusa a fost aruncata in apa. Credinciosii au adunat doar cateva ramasite din moastele lor si le-au dus in ascuns la o biserica.
De-a lungul timpului numele lor a ramas scris in Sfanta Scriptura, au fost pomeniti mereu in ziua de 9 martie si cinstiti prin praznice. Pe parcursul anului, in zilele in care mucenicii sunt pomeniti de catre biserica, credinciosii isi serbeaza ziua onomastica de nume. Multe dintre numele celor 40 de mucenici sunt foarte cunoscute, intrebuintate de nasi la botezuri: Alexandru, Ioan, Ilie, Nicolae, Severian, Teofil, si altele. Dintre cele mai putin cunoscute fac parte: Atanasie, Aghie, Leontie, Meliton, Teodul, Valent, Xantie.
La ortodocsii din tara noastra, cat si la alte popoare din credinta ortodoxa, se pastreaza datina ca in aceasta zi de 9 martie sa se manance ,,mucenici” – colacei in forma cifrei 8, care reprezinta data de 8 martie la care au fost aruncati in apa rece a lacului Sevastiei.
Colaceii se fac din aluat de cozonac sau paine, se coc, se stropesc cu miere (sau se fierb in sirop de zahar) si se presara cu nuci macinate. Aluatul reprezinta trupul mucenicilor, nucile semnifica cenusa lor, iar siropul sau mierea de albine simbolizeaza apa in care a fost aruncata cenusa lor.
Acesta datina a aparut pentru ca mucenicii au fost iubiti de oameni datorita minunilor si faptelor pe care le-au facut de-a lungul intregii lor vieti.