Home Diverse Listenbourg – o ţară nouă, născută în numai 4 zile, virală pe...

Listenbourg – o ţară nouă, născută în numai 4 zile, virală pe Internet

0
Listenbourg – o ţară nouă, născută în numai 4 zile, virală pe Internet

Listenbourg este numele unei ţări noi, fictive, creată în numai patru zile, la începutul lunii noiembrie 2022, de către comunitatea Twitter. Ţara are identitate completă – are 49 de milioane de locuitori, se află în nord-vestul Spaniei şi Portugaliei (având graniţă comună cu aceste două ţări), are parlament, guvern, ministere, steag (în alb şi roşu, cu un vultur auriu) şi imn. Are o istorie bogată, o cultură interesantă, iar imaginile din satelit vin să-i “demonstreze” existenţa.

Ideea a fost a unui internaut – “Gaspardo” – care a postat, la un moment dat, pe contul său de Twitter, următoarea observaţie: “Sunt sigur că americanii nici măcar nu știu numele acestei țări…”. Totul a pornit, aşadar, ca o glumă sau, mai degrabă, ca o ironie la adresa americanilor care, în general, nu prea cunosc şi nu ştiu să identifice geografic ţările de peste Oceanul Atlantic.

Gluma ar fi putut să se oprească odată cu această postare, dar succesul a fost fulminant – în scurtă vreme, peste 100 000 de persoane au “apreciat” postarea şi câteva zeci de mii de conturi au preluat-o şi au dus “povestea” mai departe, completând-o cu tot felul de “informaţii”. Au contribuit la “poveste” şi personalităţi, organizaţii, companii de prestigiu din diverse domenii.

Un cântăreţ celebru preciza şi el pe contul său, la scurt timp, că urmează să aibă un concert în Listenbourg, pentru care încă se mai găsesc bilete. O cunoscută companie de comerţ online “asigura”, la rându-i, că livrează produse spre Listenbourg, un ziarist francez şi-a anunţat intenţia de a se muta în această ţară.

Iniţiatorul “poveştii” a rămas, evident, în joc, adăugând şi alte detalii. De exemplu, preciza, într-una dintre multele postări, că: “Numărul delegațiilor olimpice pentru Paris 2024 crește de la 206, la 207, odată cu înscrierea în competiţie a echipei Listenbourg”.

Listenbourg – o “ţară” de neignorat

Listenbourg, "istorie glorioasa"
Listenbourg, „istorie glorioasa”

Treptat, s-au născut şi conturile de Twitter ale ministerelor din Listenbourg, ale partidelor politice, s-a inventat şi o monedă – “Lis” – cu propriul curs valutar. S-au adunat tot mai multe date despre obiectivele turistice și istorice ale țării, o istorie în care locul principal îl ocupă o “răsunătoare” victorie împotriva Franţei, în anul 1661, când Listen XV, l-ar fi învins pe “Regele Soare”, Ludovic al XIV-lea, eveniment pe care francezii nu l-au consemnat în cărţile lor, din “orgoliu”.

Nu este de ignorat nici faptul că locuitorii din Listenbourg vorbesc trei limbi oficiale – engleza, franceza şi germana – dar că, în mediile rurale, se foloseşte limba “listenburgheză”. La puţin timp, tweet-ul a devenit viral, în principal în țările europene, majoritatea “meme”-urilor (un concept care se răspândește rapid de la persoană la persoană in mediul online) au fost făcute in argoul francez, la final cu acronimul “ptdr” (“pété de rire”, cu sensul “a se tăvăli de râs”).

Listenbourg – organizare perfectă

Listenbourg

Ţara este organizată administrativ în cinci provincii şi 35 de departamente, iar capitala este la Lurenberg. Economia este înfloritoare, nu lipsesc companiile de transport, media, o echipă naţională de fotbal, o valoroasă orchestră simfonică, fiecare cu nume specifice. Principala reţea socială este “Facebourg”.

Un serviciu de navigare GPS îşi oferă serviciile celor care vor să “călătorească” pe drumurile ţării, un comentator sportiv, specializat în cursele de Formula 1, a anunţat integrarea ţării în evenimentele sportive ale anului 2023, precizând că există şi Marele Premiu, care se va acorda la ediţia din februarie 2023.

Un fost candidat la preşedinţia Franţei anunţa si el, ilustrând si cu o fotografie, că a participat la Festivalul Agricol de la Listenbourg, iar una dintre cele mai mari companii de logistică preciza că, din noiembrie 2022, peste 500 de trenuri vor merge la Listenbourg în fiecare săptămână, pentru a livra apă sfințită.

În timp ce imagina imnul național al Listenbourg-ului, inspirat de “God Save The King” (imnul național al Regatului Unit), inventatorul acestei țări a afișat, cu “mândrie”, pe contul său de Twitter, că acum este președinte al Listenbourg-ului. Iată, în sfârșit, o țară pe care americanii nu o vor uita, nu o vor confunda.

De la Listenbourg, țara fictivă, la incredibile situaţii/ confuzii reale

Calatorii

Dacă gluma unui internaut, din care s-a născut, în numai câteva zile, o ţară fictivă, foarte credibilă – Listenbourg – putea părea un fapt greu de imaginat, şi mai greu de crezut sunt confuziile reale, între ţări, oraşe, continente, ale celor care făceau referiri sau se îndreptau spre anumite destinaţii sau pretindeau că vorbesc, cu autoritate publică, în cunoştinţă de cauză.

De exemplu, la începutul anilor 2000, un celebru post de televiziune american plasa, în mod eronat, oraşul francez Toulouse în Elveţia, iar Strasbourg (Franţa), unde se află sediul Parlamentului European, în Germania.

Frecvent sunt confundate Slovenia şi Slovacia, Cecenia (o regiune a Federației Ruse, din nordul Caucazului) şi Republica Cehă (din Europa Centrală) etc. Când, la Maratonul de la Boston, din 2013, a avut loc un atentat cu bombă, pus pe seama unui grup de ceceni, ambasadorul ceh în SUA a trebuit să iasă public pentru a lămuri diferenţa dintre Cecenia şi Cehia.

Un sondaj realizat recent de o revistă britanică releva că circa un milion de turişti britanici au cumpărat bilete către destinaţii greşite pentru că au confundat numele unor oraşe, iar peste 100 000 dintre aceştia au înţeles greşeala abia când au ajuns in locurile respective, adică, uneori, la mii de kilometri.

“Bucharest” sau “Budapest”?

Bucharest vs, Budapest, Sursa YouTube

Noi, românii, ştim de câte ori străinii (oameni obişnuiţi sau celebrităţi, politicieni, despre care presupunem că ar trebui să fie bine “orientaţi” în spaţiu) au confundat, de exemplu, Bucureştiul cu Budapesta. Vedete care veneau în turneu şi salutau publicul bucureştean cu: “Bună seara, Budapesta!

Dar situaţia din 2012, când 400 de suporteri ai echipei Athletic Bilbao s-au dus să vadă finala Europa League la Budapesta, deși meciul era la București, a fost cu totul ieşită din comun. Alţi şase francezi, care voiau să meargă la Budapesta, pentru meciul Ungaria – Franţa, din grupele EURO 2020, au aflat de la un reporter român că sunt în Bucureşti, în vreme ce stăteau la o terasă, în aşteptarea meciului.

Inclusiv UEFA, pe pagina sa de Facebook, încercând să promoveze meciul Ungaria – Portugalia, din cadrul EURO 2020, preciza că partida are loc la Bucureşti, când, în realitate, era la Budapesta. Confuzii atât de penibile pentru cei în cauză, încât respectivii par “rătăciţi” nu numai în lume, ci şi în propria viaţă. În astfel de condiţii, nu este exclus să aflăm, într-o bună zi, că numărul ţărilor, pe glob, a crescut spectaculos, că între “Bucharest”, “Budapest”, “Listenbourg” s-a dat în funcţiune metroul Hyperloop, că Polul Nord si Polul Sud înseamnă acelaşi lucru, că aparţinem altei galaxii etc.

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version