Stelele mici elibereaza cantitati mici de energie, iar stelele uriase elibereaza cantitati imense de energie. Cantitatea de energie care provine de pe suprafata unei stele este numita de astronomi “luminozitate”. Astronomii masoara luminozitatea stelelor bazandu-se pe puterea soarelui nostru. Iata care este luminozitatea soarelui: 3839 x 1026 W sau 3839 x 1033 erg/s. Cand folositi acest numar, puteti calcula cantitatea de energie care loveste Pamantul sau care poate fi vizibila de la o anumita distanta.
Pentru a putea calcula luminozitatea unei stele, exista trei variabile de care trebuie sa tineti cont: distanta, magnitudinea aparenta si luminozitatea vizibila. Daca aveti doar doua dintre aceste variabile, o puteti calcula pe a treia. Sa aruncam o privire asupra celor mai mici si mai putin luminoase stele care exista, si anume piticele rosii. O pitica rosie poate avea intre 7,5% si 50% din masa soarelui. O pitica rosie medie are aproximativ 1/10 000 din luminozitatea soarelui nostru.
Pe de alta parte, gigantele rosii arata reci, insa trebuie retinut faptul ca ele sunt uriase. O giganta rosie tipica ar putea inghiti orbita Pamantului. O giganta rosie poate fi de 1000 pana la 10 000 de ori mai luminoasa decat soarele. Cea mai mare giganta rosie cunoscuta are diametrul de aproximativ 1800 de ori mai mare decat soarele si emite de 430 000 de ori mai multa energie decat acesta.
Printre cele mai energetice stele se afla stelele albastre. O stea albastra destul de familiara este Rigel, care se afla in constelatia Orion. Rigel are o masa de 17 ori mai mare decat a soarelui si este situata la 800 de ani lumina distanta. Temperatura de la suprafata sa este de cel putin 11 000 de grade Kelvin. Aceasta giganta albastra emite de 40 000 de ori mai multa energie decat soarele nostru.
Cel mai probabil, cele mai energetice stele din univers sunt hipergigantele albastre. Cel mai bun exemplu este Eta Carinae, din nebuloasa Carina. Acest monstru are masa de 150 de ori mai mare decat a soarelui nostru. Temperatura de la suprafata ei este de aproximativ 40 000 de grade Kelvin si se crede ca emite peste un milion de ori mai multa energie decat soarele.
VIDEO: