Home Cultură generală Luna ianuarie 2018 din perspectivă astronomică şi astrologică

Luna ianuarie 2018 din perspectivă astronomică şi astrologică

0
Luna ianuarie 2018 din perspectiva astronomica si astrologica

Luna ianuarie 2018 se anunţă spectaculoasă şi din perspectiva astronomică şi din cea astrologică, aşa că este bine să fim cu ochii pe cer, să incercăm să desluşim ordinea universală care ne include, la acest început de an, când fiecare dintre noi, probabil, şi-a propus ţeluri de atins, dorinţe de îndeplinit, un nou sau mai creativ, mai inspirat mod de a gândi şi de a acţiona. Parafrazând o maximă celebră, trăim sub acelaşi cer, dar avem repere diferite, căi diferite, aspiraţii diverse.

Astronomia şi astrologia – acelaşi cer, interpretări diferite

Astronomie si astrologie
Astronomie si astrologie

Într-o exprimare metaforică, astronomia este ceea ce oamenii au aflat şi gândesc despre aştri, astrologia exprimă ceea ce stelele “gândesc” despre oameni. Astronomia este o ştiinţă, astrologia caută legături de tip cauză-efect între aştri şi comportamentul uman, descifrabile intuitiv sau psihologic. Astronomia, considerată a fi cea mai veche dintre ştiinţe, începuturile ei fiind în urmă cu peste 5000 de ani, este preocupată de originea şi evoluţia Universului, de legile fizice, chimice care îl guvernează. Astrologia reprezintă un ansamblu de credinţe şi de practici bazate pe interpretări simbolice, pe corespondenţe presupuse, după principiul “ceea ce este sus este şi jos”.

Diferenţa dintre astronomie şi astrologie s-a făcut încă din antichitate. Ptolemeu, de exemplu, astronom şi astrolog grec, tratează cele două domenii distinct, în două cărţi celebre – “Almageste”, care a stat la baza cunoştinţelor astronomice europene, şi “Tetrabiblos” – o enciclopedie astrologică, tradusă din greacă în arabă, şi din arabă în latină. Pe de altă parte, trebuie remarcat faptul că întotdeauna astrologia şi-a hrănit esenţa din astronomie, stabilind temele astrale, pe baza calculelor matematice şi a “efemeridelor” – tabele astronomice prin care se determină, pentru fiecare zi, poziţia planetelor, a sateliţilor, a Soarelui, a Lunii etc.

Luna ianuarie 2018, din perspectivă astronomică

Luna ianuarie 2018, intre Pamant si stele

Suntem deja în prima lună a anului 2018 şi cine nu a văzut, în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, cea mai mare Lună plină a anului şi nici ploaia de stele căzătoare din seara de 3 ianuarie, se poate bucura de alte fenomene astrale sau putem încerca să ni le imaginăm, atunci când ochiul nostru nu le percepe, dar ştim că, undeva, în înalt, totul este într-o continuă devenire. A privi cerul, a-l descoperi în permanenta lui devenire este, până la urmă, o formă de cunoaştere pe care nu o putem ignora, care ne face mai prezenţi şi mai conştienţi de faptul că suntem parte a Universului, iar existenţa noastră nu este întâmplătoare.

  • În data de 4 ianuarie, cometa Heinze (C/2017T1), descoperită anul trecut, în octombrie, trece la 33 de milioane de kilometri de Terra. Poate fi observată cu ajutorul unui telescop, într-o noapte foarte întunecoasă, dacă Luna nu este vizibilă.
  • În noaptea de 7 ianuarie, spre zori, se poate vedea cu ochiul liber cea mai mare apropiere dintre Jupiter şi Marte, prima – o planetă gazoasă gigantică, în momentul prezent de 20 de ori mai strălucitoare decât Marte – Planeta roşie, care va fi cel mai aproape de Pământ, pe 27 iulie 2018.
  • Noaptea de 13 ianuarie, spre zori, este data când planetele Saturn şi Mercur se apropie una de cealaltă, acest aspect astral putând fi observat cu ajutorul unui binoclu.

    Constelatia Orion

  • În noaptea de 17 ianuarie, Luna nouă face foarte vizibilă Constelaţia Orion, una dintre cele mai frumoase, situată aproximativ pe ecuatorul celest, adică proiecţia (imaginară), pe bolta cerească, a ecuatorului terestru. Constelaţia Orion poate fi uşor recunoscută după cele şapte stele, cele mai strălucitoare, aşezate în formă de papion innodat. De asemenea, se va putea vedea cu uşurinţă, şi seara şi dimineaţa, planeta Venus, cea mai luminoasă din sistemul nostru solar, după Soare şi Lună. Pentru orientare pe cerul nopţii, se poate consulta şi o hartă interactivă – Stelvision.

    Luna albastra

  • În luna ianuarie 2018, un fenomen astronomic rar este dat de faptul că va fi de două ori Lună plină, a doua oară pe 31 ianuarie. Pentru că, de abicei, un an are de 12 ori Lună plină, aceasta, a treisprezecea, se numeşte Luna albastră. Un fenomen similar a mai avut loc în iulie 2015.

Luna ianuarie 2018, din perspectivă astrologică

Luna ianuarie 2018 in astrologie

În epoca actuală, în pofida distanţei categorice a specialistilor in ştiinţă faţă de astrologie, acest domeniu continuă să rămână viu, să provoace curiozitatea oamenilor şi să răspundă, în felul specific, la dorinţa de cunoaştere subtilă a ceea ce este dincolo de lumea materială, perceptibilă şi explicabilă prin raţionamente riguroase.

Pentru luna ianuarie 2018, pornind de la realitatea astronomică a Lunii pline, din 2 ianuarie, care susţine intuiţia şi sensibilitatea, şi luând ca repere şi celelalte fenomene astronomice ale perioadei, astrologii spun că energia sub semnul căreia debutează anul 2018 este un amestec marcat de două moduri de manifestare existenţială: nevoia de acţiune, de fapte concrete, pe de o parte, sentimentul, aspiraţia, emoţia, dorinţa de apropiere afectivă de cei din jur, pe de altă parte. Două forme de energie opuse în zodiac, prima acţionând în realitatea imediată, cealaltă în legăturile subtile cu ceilalţi, şi care solicită un efort uriaş pentru a fi valorificate deopotrivă.

Prinşi, în această perioadă, între două tendinţe aparent disjuncte, “a face” şi “a simţi”, putem fi oarecum dezorientaţi, ca şi cum ne-ar lipsi “direcţia”, planul de acţiune şi să avem tendinţa de recul faţă de evenimentele în care suntem implicaţi. Dacă se întâmplă aşa, astrologii ne sfătuiesc să ne bazăm, o vreme, pe coordonatele stabilite în urmă cu câteva luni.

Şi pe plan afectiv se poate constata o ruptură între aspiraţiile individuale, între dorinţa de a ne baza pe forţa şi creativitatea noastră şi pretenţiile grupului (social, familial, profesional) căruia îi aparţinem. În acest caz, mesajul astrelor, descifrat de astrologi, este să ascultăm de ceea ce ne spune inima şi să nu ne lăsăm vrăjiţi de “cântecele de sirenă” ale comunităţii, deoarece nicio reuşită autentică nu este posibilă în afara resurselor spirituale, afective şi cognitive ale fiecăruia. Să nu ne fie frică de a ne pierde poziţia într-un grup, ci să ne gândim dacă respectivul colectiv corespunde cu adevărat aspiraţiilor noastre.

Din perspectivă astrologică, se pare, de asemenea, că luna ianuarie 2018 este începutul unei noi etape, care va dura aproape trei ani, în ceea ce se numeşte responsabilitate individuală. Altfel spus, va trebui să fim foarte atenţi la ceea ce ne asumăm în viaţa cotidiană, în familie, în cuplu, la serviciu, studii etc. şi dacă această asumare este viabilă.

Luna plina, ianuarie 2018

Prinşi prin natura noastră, prin faptele şi aspiraţiile noastre, între Pământ şi spectacolul misterios al stelelor, între raţiune şi emoţie, între palpabil şi inefabil, între banalul cotidian şi imensul univers interior, luna ianuarie 2018, începutul de an, ne oferă posibilităţi, iar noi avem dreptul şi datoria faţă de noi înşine să le alegem pe cele potrivite, să transformăm latenţele în fapte, să găsim energia potrivită în acest scop. Să gândim creativ, să gândim “out of the box” poate fi începutul unei noi paradigme, la nivel individual şi colectiv.

Anul 2017 a fost o perioadă de reînnoire, iar anul 2018 vine cu posibilitatea de a construi pe baza a ceea ce am acumulat, cu perspectiva de a ne atinge obiectivele, visurile, de a ne îngriji deopotrivă de suflet, de spirit, de sănătatea fizică, pentru a fi puternici şi a duce viaţa pe care ne-o dorim, sub mişcarea fascinantă, eternă, a aştrilor.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version