Inevitabil, viata noastra se supune ritmurilor naturii, care ne influenteaza mai mult sau mai putin vizibil. Este dificil sa dormi bine intr-o noapte cu luna plina, afirma un grup de  cercetatori elvetieni, intr-un studiu publicat de curand, in revista Current Biology, studiu care, din punctul lor de vedere, reprezinta prima dovada stiintifica despre faptul ca ciclul lunar are impact asupra somnului. Intr-un spital de psihiatrie din Bale, au fost observati 30 de voluntari, in perioadele cu luna plina, controlandu-li-se activitatea cerebrala, miscarile oculare, secretiile hormonale.

Luna plina1

In acest rastimp, s-a constatat ca faza profunda a somnului s-a diminuat cu 30%, ca perioada in care au adormit a crescut cu 5-10 minute, iar timpul de somn s-a redus cu o jumatate de ora. De asemenea, participantii la experiment au subliniat ca somnul lor a fost mai putin odihnitor, nivelul de melatonina, hormonul care regleaza ciclul veghe-somn, fiind mai scazut. Aceste « tulburari » se produc chiar si in conditiile in care o persoana nu vede sau nu stie ca este luna plina.

Se mai presupune ca, in perioadele cu luna plina, creste libidoul, ca numarul nasterilor este mai mare, ca predispozitiile melancolice, uneori chiar agresive (in cazul persoanelor cu probleme psihiatrice), se accentueaza, dar dovezi clare in acest sens nu au putut fi aduse.

Minerale recomandate pentru un somn odihnitor

Insomnia, in general, daca nu este consecinta unei anumite maladii sau daca nu este provocata de luna plina, este un simptom al carentei de magneziu, iar trezirea mai devreme decat ar trebui este legata de nivelul necorespunzator al potasiului. De aceea, pentru un somn bun, se recomanda suplimente cu astfel de minerale sau consumul unor alimente care le contin, precum ciocolata neagra, caise, morcovi, fructe de mare.

Ce este luna plina ?

Luna plina este faza lunara in timpul careia noi vedem astrul noptii ca un disc stralucitor, intreaga suprafata a Lunii fiind luminata de Soare. Durata intre doua perioade cu Luna plina este de 29 de zile, 12 ore, 44 de minute si 2,9 secunde, adica mai mult decat ii trebuie Lunii pentru a face o rotatie completa in jurul Pamantului (27 de zile – perioada orbitala).

Exista momente in care se produce si fenomenul de super-luna, adica luna plina se afla in punctul cel mai apropiat de Terra, aparand cu 14% mai mare ca de obicei si cu 30% mai stralucitoare, la 356 410 kilometri (punctul cel mai indepartat de Pamant fiind de 406 740 kilometri). Asa s-a intamplat, de exemplu, pe 25 mai 2013. Unii specialisti in tectonica Pamantului pun in relatie luna plina si cu activitatea seismica, fara a putea aduce insa date certe. Este sigur, in schimb, ca temperatura Pamantului creste, pe luna plina, cu aproximativ 3 grade Celsius, ca mareele devin mai puternice, iar in picaturile de roua se produc reactii fotochimice care au proprietati decolorante.

Credinte legate de luna plina

Luna plina11

  • Se crede ca anumite munci agricole au mai multa eficienta in perioadele cu luna plina – insamantarea, altoirea plantelor, butasirea etc.
  • Daca parul si unghiile sunt taiate cand este luna plina, acestea cresc mai repede.
  • Spiritele malefice (vampirii, varcolacii) se revitalizeaza in noptile cu luna plina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.