Home Călătorii Obiective turistice din lume Madikwe Game Reserve: Obiective turistice Africa de Sud – Rustenburg

Madikwe Game Reserve: Obiective turistice Africa de Sud – Rustenburg

0
Madikwe Game Reserve

Se află în bazinul râului Marico, de unde i se trage și numele de Madikwe. A fost deschisă publicului în 1991 și reprezintă o regiune naturală protejată prin lege, făcând parte din lanțul de parcuri naturale ale Africii de Sud.

Madikwe Game Reserve

Rezervația naturală Madikwe cuprinde o suprafață de 750 kilometri pătrați și pe întinsul ei se află inclusiv o mică așezare umană, în apropierea graniței cu Botswana – orășelul Groot-Marico. Se învecinează cu deșertul Kalahari.

Ca dimensiune, ar reprezenta cea de-a cincea rezervație importantă a Africii de Sud, cu toate că numele ei nu se bucură de faimă internațională. Principalul motiv poate fi legat de faptul că nu a fost deschisă mult timp.

Inițial, suprafața actualei rezervații naturale Madikwe era ocupată de ferme private. Cu timpul, au fost abandonate căci solul nu este deloc prietenos omului, iar culturile de legume nu se prindeau. Comunitatea a decăzut economic, iar pentru a evita un dezastru, guvernul a decis să folosească regiunea în scopuri turistice, promovând viața sălbatică de pe întinsul ei.

Totuși, datorită suprafeței foarte mari, câțiva localnici au reușit să păstreze chiar între granițele rezervației naturale Madikwe mici ferme private. Prin contract însă, acești proprietari sunt obligați să respecte condițiile administratorilor rezervației. Astfel că accesul cu mașina nu este permis decât pe anumite rute restrânse, proprietarii nu au voie să deranjeze animalele sălbatice, iar acest lucru presupune că ele se pot plimba libere pe terenurile private, neîngrădite tocmai pentru a se menține atmosfera de rezervație naturală. În total, se regăsesc 30 de locuințe private pe suprafața rezervației Madikwe, pe care deseori proprietarii le închiriază turiștilor.

Prezența animalelor sălbatice este principalul atu al acestei destinații turistice. Se mândrește cu faptul că pe întinsul ei se regăsește celebrul Big Five, adică cele mai mari cinci mamifere africane, dar vizitatorii sunt în special interesați să vadă câinii sălbatici de aici. Aceștia trăiesc pe suprafața rezervației naturale Madikwe în număr impresionant, de regulă în haite și se lasă cu ușurință fotografiați de oameni.

Pentru popularea întregii rezervații naturale Madikwe cu animalele specifice Africii de Sud s-au cheltuit sume foarte mari. Consiliul de administrație al rezervației a derulat acest proiect sub numele de operațiunea Phoenix, care s-a întins de-a lungul a șase ani de zile. Nu a fost tocmai ușor. Animalele care reprezintă astăzi faima acestei rezervații au trebuit capturate, transportate și ajutate să se acomodeze pe suprafața rezervației Madikwe. Au fost aduse peste 8000 de exemplare, din 28 de specii diferite, transportate din diferite colțuri ale Africii de Sud.

În perioada anilor 1991-1997, au fost integrați vieții sălbatice a rezervației Madikwe elefanți, rinoceri, bizoni, gheparzi, hiene, girafe, lei și o sumedenie de antilope. Câinii sălbatici, aflați în pericol de dispariție, s-au bucurat de o atenție specială. Au fost trimiși din părți îndepărtate ale țării și au avut parte aici de condiții preferențiale pentru a se integra reliefului și a începe să se înmulțească. Din anul 1994, s-au putut plimba liberi pe întinsul rezervației, însă existența lor a fost de mai multe ori pusă în pericol pe fondul atacurilor venite din partea leilor și chiar a îmbolnăvirii cu rabie.

În prezent, există trei haite foarte mari care vânează zilnic în granițele rezervației naturale Madikwe. Sunt animale extrem de energice, jucăușe, dorm puțin și pe rând, aleargă, latră și sunt mereu în stare de alertă. S-au obișnuit deja cu oamenii, astfel că nu atacă grupurile de turiști, cu condiția ca vizitatorii să nu încerce să intre în contact direct cu ei.

Câinii sălbatici africani continuă să reprezinte o specie pe cale de dispariție. Mai pot fi întâlniți în Africa de Sud și Africa de Est. Pe restul continentului, ei au fost exterminați. Per total, mai trăiesc numai 5000 de exemplare, majoritatea aflându-se în rezervații sau parcuri naturale.

În total, rezervația naturală Madikwe se mândrește în prezent cu 60 de specii de mamifere, pe lângă cele endemice de aici. S-a reușit acomodarea faimosului Big Five, astfel că turiștii pot vedea laolaltă cele mai impunătoare mamifere sud africane: leii, leoparzii, bizonii, rinocerii și elefanții.

Totuși, ghidul care conduce pe turiști pe întinsul rezervației Madikwe se va concentra asupra unui top zece al animalelor de aici. Unele dintre ele reprezintă specii pe cale de extincție, astfel că se bucură de condiții preferențiale: ghepardul, câinele sălbatic, hiena maronie și rinocerul negru.

În partea de savană a rezervației naturale Madikwe se pot admira o serie de antilope africane pe cât de mari, pe atât de sfioase: antilopa oryx, antilopa Nyala și elanul. Există și o serie de antilope micuțe: antilopa oribi, gazela springbok, antilopa gri sau antilopa de munte. Dintre animalele de mici dimensiuni ale rezervației fac parte: bursucul de miere, (despre care se spune că ar fi mai agresiv chiar decât leul și un vânător iscusit, în ciuda unei înfățișări drăgălașe), vidra, servalul, vulpea, suricatele, babuinul, porcul spinos, porcul cu negi, ariciul și porcul furnicar,

În ce privește păsările, acestea se aflau deja în număr foarte mare pe suprafața rezervației naturale Madikwe. Există în jur de 300 de specii de păsări, unele migratoare, altele indigene. În general, păsările rezervației naturale Madikwe pot fi admirate în pomi precum copacul păstorului, în insule de trestii plângătoare și pe suprafețele de câmpii cu iarbă sălbatică. Principalele familii de păsări sunt cintezele, păsările Tirani (păsări cântătoare, foarte vesele), rândunicile, vulturii și acvilele care stăpânesc crengile copacilor și urmăresc tot ceea ce mișcă de-a lungul pajiștilor verzi.

Ca relief, există două forme: cea de savană și cea montană. Suprafața rezervației naturale Madikwe este practic împărțită de o serie de dealuri și coline cunoscute sub numele de Rant van Tweedepoort. Granița de sud a rezervației este reprezentată de munții Dwarsberg. Aceste lucruri duc la o diversitate de animale și păsări, speciile putând fi recunoscute de către turiști în funcție de mediul natural preferat.

Un decor de natură aparte al rezervației naturale Madikwe constă într-o formă de relief specială. Este vorba despre mici formațiuni muntoase răsărite parcă de nicăieri în mijlocul unor întinderi de câmpie. Ca și vegetație, tipice sunt vegetația de savană și unele suprafețe împădurite cu arbuști spinoși.

Rezervația naturală Madikwe este o destinație încântătoare. Condițiile de cazare de pe suprafața rezervației sunt de lux, de patru și cinci stele, dar fermele din jurul parcului oferă cazare ceva mai modestă, la prețuri foarte accesibile. Foarte interesant este că turiștii nu pot vizita rezervația naturală Madikwe decât cu rezervare prealabilă. Accesul se face pe baza unui permis obținut prin mail la momentul rezervării și contra unei taxe bani, la intrare.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version