Martisorul in alte tari este la fel de plin de farmec cum este la noi in tara, in acest mic simbol concentrandu-se frumusetea primaverii, cu zilele pline de soare si de culoare. Aceasta traditie milenara continua sa se pastreze si in zilele noastre, chiar daca la noi buburuza sau cosarul au fost inlocuite cu obiecte scumpe. Bucuria de a primi sau darui simbolurile primaverii inca se pastreaza la romani si se pare ca romanii nu sunt singurii care intampina prima zi a primaverii in acest mod.

Asa se face ca martisorul este intalnit si in alte tari, precum in Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Macedonia sau Albania. Aceasta traditie comuna se datoreaza tracilor, care sunt stramosii acestor popoare. Daca in Romania aceste simboluri ale primaverii sunt oferite doar femeilor, in Republica Moldova sunt oferite atat femeilor, cat si barbatilor. In credinta populara, aceste mici obiecte legate cu ata alba si rosie sunt considerate purtatoare de noroc, iar cei care le poarta vor fi protejati de boli, ghinion sau deochi, fiind bune si pentru animale sau pentru a avea o recolta bogata. Impletirea culorii albe cu cea rosie simbolizeaza imbinarea puterii barbatilor cu spiritul feminin.

Martisorul in Bulgaria se numeste martenita, iar in ziua de 1 martie bulgarii o sarbatoresc pe Baba Marta. Martenita este formata din traditionalul snur de ata alba impletit cu ata rosie, insa de acesta sunt legate doua papusi confectionate din lana. Papusile poarta numele de Pizho, acesta reprezentand barbatul, care are culoarea alba, si o femeie, Penda, de culoare rosie. Acestea sunt purtate fie pana la sfarsitul lunii martie, fie pana la prima barza, randunica sau copac inflorit pe care cel care le poarta le vede.

Citește și:  Cel mai bogat ecosistem de pe planetă – Pădurea tropicală

La fel ca in Romania atat in Republica Moldova, cat si in Bulgaria, martisorul este considerat aducator de noroc. Ei daruiesc martenitele pentru a o imbuna pe Baba Marta, aceasta fiind o femeie dificila,  a carei stare de spirit este schimbatoare. Dupa ce au purtat martenitele, bulgarii obisnuiesc sa le agate de o creanga de copac inflorit, pentru ca pomul sa fie unul roditor, sau le pun sub o piatra. In functie de ce creatura se va afla a doua zi sub piatra, ei isi dau seama de cat de norocos va fi tot anul, iar daca vor gasi un paianjen, acesta este semnul ca nu vor avea un an foarte bun.

Diferite bratari oferite de 1 Martie, Foto: ipeknazls.blogspot.com
Diferite bratari oferite de 1 Martie, Foto: ipeknazls.blogspot.com

Martisorul in Macedonia este o traditie la fel de frumoasa ca in Romania, astfel simbolurile primaverii nu sunt lipsite de snurul impletit cu alb si rosu, purtate de copii, baieti si fete. Ei poarta simbolurile primaverii in seara de ajun a zilei de 1 martie, iar dupa aceea le agata de creanga unui pom inflorit, pentru ca acesta sa fie roditor. Culorile alb si rosu sunt considerate a fi semn de recunoastere pentru randunici, care stiu in felul acesta, exact unde sa vina si sa aduca daruri pentru copii, in preajma sarbatorilor pascale.

In Albania, martisorul este numit „lidhka” si este purtat de copii incepand cu 14 martie, pana la aparitia primelor randunici, cand este agatat de creanga unui copac, fiind privit ca o modalitate de a alunga spiritele rele. In toate aceste tari, ziua de 1 martie este una speciala, ale carei traditiii inca mai sunt respectate si indragite de oameni, fiind cel mai potrivit mod de a intampina primavara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.