Ziua de 1 martie este un mare prilej de sarbatoare, iar martisorul este cel mai frumos dar care vesteste sosirea primaverii. Obiceiul de a darui aceste mici obiecte, legate cu un fir impletit, in culorile alb si rosu, nu este recenta, ci are radacini foarte indepartate. Exista dovezi arheologice care demonstreaza ca inca de pe vremea dacilor oamenii sarbatoreau astfel ziua de 1 martie, care, pana in secolul al XVIII-lea, avea loc odata cu Anul Nou. Romanii inchinau aceasta sarbatoare zeului Marte, care simboliza vegetatia si fertilitatea, iar dacii purtau aceste obiecte pentru prosperitate si noroc.

Martisor
Martisor

Conform traditiei, martisorul se poarta incepand cu ziua de 1 martie, pana pe 9 – 12 martie, sau pana cand incepe sa infloreasca primul copac ori se vad primele semne ale sosirii primaverii, cum ar fi venirea randunicilor, a berzelor sau pana se aude cucul cantand. Dupa primirea primului semn al intrarii primaverii in rol, acesta nu se arunca, ci se leaga de un copac inflorit sau de un trandafir, pentru a fi purtator de noroc. Acesta reprezinta cea mai frumoasa modalitate de a astepta primavara, fiind si cel mai frumos dar pe care il putem face celor dragi.

Martisorul este considerat vestitorul primaverii, deoarece se considera ca simbolizeaza soarele acestui anotimp, motiv pentru care, la inceptulul secolului al XI-lea, el era format dintr-un snur impletit cu alb si rosu, care se lega de o moneda de argint sau de aur, rotundul acestui ban fiind asociat soarelui. Prin purtarea acestuia, se considera ca isi poarta soarele aproape, care le daruia oamenilor sanatate, puritate si frumusete. Astfel, el reprezinta una din cele mai frumoase traditii ale noastre, prin intermediul caruia ne bucuram de renasterea naturii si de frumusetea primaverii.

Existenta culorilor alb si rosu ale martisorului nu este intamplatoare, existand mai multe legende care explica ce simbolizeaza acestea. Una dintre aceste legende vorbeste despre cum, frumoasa Primavara, a incercat sa salveze un ghiocel, care rasarise de sub zapada in tufa unui arbust salbatic cu ramuri spinoase. Primavara a vrut sa il scoata de sub zapada si de sub ramurile spinoase, insa a suparat-o pe Iarna, care, vazand aceasta, s-a suparat foarte tare, incat a facut din nou ger puternic. Neputand sa reziste in fata gerului, ghiocelul a inghetat, insa Primavara l-a acoperit cu mainile ei. Incercand sa il acopere, s-a ranit la un deget si o picatura de sange a alunecat peste ghiocel, trezindu-l la viata.

Conform acestei legende, culoarea alba a martisorului simbolizeaza iarna, puritatea, in credinta populara semnificand intelepciunea barbatului, culoarea rosie fiind un simbol al vitalitatii femeii, semnificand sangele si focul, caracteristice vietii, cele doua culori reprezentand trecerea de la albul iernii la primavara plina de energie si de viata. De asemenea, ele sunt percepute drept biruinta Primaverii asupra Iernii, iar  ziua de 1 martie este privita drept una dintre cele mai optimiste zile de sarbatoare, sosirea primaverii fiind un adevarat prilej de bucurie.

8 Martie
8 Martie

Un alt obicei legat de martisor consta in alegerea unei Babe, insemnand alegerea uneia dintre cele 9 zile ale Babei Dochia, in perioada cuprinsa intre 1-9 martie. In functie de cat de frumoasa, sau mai putin frumoasa, va fi ziua pe care am ales-o, va fi si anul pe care il vom avea, aceasta fiind o modalitate de a prevesti calitatea anului pe care il vom trai, daca vom alege o zi frumoasa, asa va fi si sufletul nostru pe parcursul intregului an.

Aceste zile, care infrumuseteaza semnificatia martisoului, sunt date de legenda Babei Dochia, conform careia aceasta, crezand ca a sosit primavara, pleaca cu turma de oi la munte. Precauta totusi, se imbraca cu 9 cojoace, insa, pe drum, le dezbraca, deoarece, pe parcurs ce urca, vremea devenea mai calda. Cand a ajuns in varful muntelui, in cea de-a noua zi se asternuse un ger puternic, 9 martie ramand ziua in caCel mai frumos simbol si vestitor al primaverii ramane martisorulre Baba Dochia a murit inghetata, alaturi de oile sale, fiind ziua aflata la limita dintre iarna si primavara.

Acesta fiind si cel mai potrivit cadou pe care il putem face celor dragi de 1 martie. Mirosul de primavara, primele raze de soare si firicele de iarba sau primii ghiocei care infloresc, toate acestea fac parte din farmecul primaverii, anotimpul in care natura se trezeste la viata, iar noi devenim mai optimisti si mai fericiti, bucurandu-ne de efectul pozitiv pe care il au razele soarelui asupra noastra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.