Home Călătorii Obiective turistice din lume Mausoleul lui Lenin din Moscova: Obiective turistice Rusia – Moscova

Mausoleul lui Lenin din Moscova: Obiective turistice Rusia – Moscova

0
Mausoleul lui Lenin din Moscova

Oricine vrea sa isi satisfaca o curiozitate morbida de a vedea corpul expus al unuia dintre cei mai mari ganditori si lideri comunisti poate vizita Mausoleul lui Lenin din Moscova, deschis aproape fara intreruperi majore de aproape un secol. Unii au dorit sa il ingroape pentru a incheia povestea comunista a Rusiei pentru totdeauna. Altii inca vin aici pentru a gasi inspiratie pentru pornirea unui nou curent comunist. Cei mai multi sunt doar curiosi, acestia fiind in numar de cateva zeci de mii, multi dintre ei straini. Inconjurat de mit si conspiratii, mausoleul continua sa troneze in Piata Rosie, de unde deocamdata nu il va inlatura nimeni.

Mausoleul lui Lenin din Moscova1

Mausoleul lui Lenin din Moscova este deschis cateva ore pe zi, de la 10:00 la 13:00, exceptie facand zilele de luni si vineri, cand este inchis. Vizita poate fi simpla si sa includa doar vizitarea cladirii si observarea ei pe dinafara, sau poate include si o scurta privire asupra corpului imbalsamat. Desi pare destul de mic, mausoleul are o arhitectura specifica, astfel incat sa includa mai multe camere, intre care si un laborator dedicat special imbalsamarii trupului ganditorului comunist. Acesta este inchis de tot pentru public, desi in prezent nimeni nu se foloseste de el. Astfel, turistii nu au decat sa isi imagineze ce se afla acolo cu adevarat, dand nastere si mai multor legende, inclusiv despre clonarea lui Lenin, care acum ar trai pe undeva retras si continuandu-si scrierile sau despre faptul ca in locul sau se afla o figura de ceara expusa.

Trecand de conspiratiile absurde, Mausoleul lui Lenin este mereu o locatie foarte cautata, fiind vizitat anual de zeci de mii de turisti. Cum programul nu este foarte lung, coada este imensa, asa ca acestia trebuie sa se miste rapid si sa nu se incurce. In plus, trebuie sa renunte la aparatele de fotografiat sau inregistrat, dar si la orice alt dispozitiv electronic. Turistii trebuie sa mentina un anumit grad de respect fata de Mausoleul lui Lenin, asa ca nu pot vorbi, fuma, tine mainile in buzunare, ba chiar unii barbatii au spus mai tarziu ca nu au fost lasati cu palarie pe cap. Intrarea este libera pentru oricine, insa vizita este extrem de scurta, de doar cateva minute, coada din spate punand mereu presiunea asupra celor din fata, care abia au ocazia sa vada ceva. Insa ce pot sa vada este ca timpul si-a lasat amprenta asupra corpului, care nu mai arata nici pe departe ca in filmarile de epoca.

Insa de ce se inghesuie atat de multi oameni sa vada aceasta locatie, destul de neobisnuita, de altfel? In primul rand, Lenin a exercitat mereu o atractie incredibila fata de oamenii de toate convingerile politice si nationalitatile. Intr-adevar era un om educat, foarte elocvent si cu idei bine impamantenite, lucru rar vazut in lumea politica. Ideile sale pareau in teorie calea spre succesul natiunii rusesti si nu numai, lucru inca crezut de un grup de neo-comunisti care vin sa se reculeaga des la Mausoleul lui Lenin. Dedicarea sa fata de proiectul comunismului (aflat la un concert de muzica clasica s-a ridicat si a plecat, intrucat ii placea prea mult si ii lua mintea de la realizarea societatii comuniste) a ramas aproape mitica, iar marele ganditor a fost des invocat in momentele grele ce i-au urmat, in timpul regimului lui Stalin, dar chiar si in prezent.

Mausoleul lui Lenin a fost construit in 1924 de arhitectul Konstantin Melnikov, cu scopul de a proteja trupul liderului, decedat nu cu multa vreme in urma, dar si pe cei veniti sa se reculeaga in fata sa. Cum mii si mii de scrisori cereau conservarea trupului, astfel incat toti sa aiba timp sa isi depuna un ultim omagiu, Alexei Ivanovich Abrikosov, specialist in imbalsamare si patolog, a fost rugat sa se ocupe de aceasta sarcina. Cum vizitatorii nu incetau sa apara, s-a ajuns la concluzia ca ramasitele lui Lenin ar trebui conservate pentru mai multa vreme, ceea ce s-a si facut. Mausoleul lui Lenin a suferit la randul sau transformari, unul mai mare si rezistent, facut din granit, marmura si porfir. Pana in 1972, peste 10 milioane de oameni venisera sa vada mormantul. Stalin a fost la randul sau asezat langa Lenin dupa moartea sa, dar cum faptele sale ieseau la iveala, prin procesul de de-stalinizare s-a decis inlaturarea sa si ingroparea lui.

Lenin a ramas in mausoleu pe toata perioada comunista, considerandu-se ca el era tatal regimului, iar ideile sale doar fusesera interpretate prost. Dupa caderea URSS in 1991, Boris Eltin a dorit ingroparea ramasitelor, pentru a uita pe veci povestea regimului totalitar. Cum reactiile au fost impartite, venirea urmatorului presedinte, Vladimir Putin, la putere a rezolvat problema, acesta decizand ca Mausoleul lui Lenin va ramane unde este in prezent. Unul din partidele rusesti insa a inceput un sondaj online cu scopul de a afla ce vrea populatia rusa din acest punct de vedere. Tinand cont insa de numarul de turisti care se inghesuie zilnic, raspunsul este insa destul de evident.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version