Home Călătorii Obiective turistice din lume Metropola Cairo : Obiective turistice Egipt – Cairo

Metropola Cairo : Obiective turistice Egipt – Cairo

0
Cairo

Cairo – capitala Egiptului – este un oras plin de fascinatie, cu minarete, cupole si palmieri, situat pe malurile fluviului Nil. Este cunoscut sub numele de ,,Mama Lumii” sau ,,Orasul victoriei” si are cca. 16 milioane de locuitori.

Peisajul urban contemporan combina un oras faraonic, un oras copt (,,Vechiul Cairo”) si un oras islamic (medieval).

Ibn Tulun
Ibn Tulun

Cea mai veche este moscheea Ibn Tulun, construita spre sf. sec. al IX-lea. Moscheea El-Hakim este exemplul unei constructii religioase din sec. al X-lea, pe vremea ,,celor patru femei perfecte” – Fatimas. Sub aceasta dinastie, Egiptul s-a bucurat de o perioada economica si culturala benefica, si pentru prima oara a fost folosita expresia El-Qahirah, ,,Victoriosul”, de unde deriva si numele orasului Cairo.

El-Azhar

El-Azhar sau ,,Splendida” – cea mai frumoasa dintre moscheele construite in acea perioada, are o sala de rugaciuni, 5 minarete, 6 usi, si o renumita universitate islamica.

moscheea Amr

In vechiul Cairo se afla moscheea Amr, construita in anul 642 e.n. (in timpul cuceririi arabe), care desi foarte veche, isi pastreaza forma si in prezent, amintind de vechiul oras arab primitiv (azi cunoscut, mai ales datorita atelierelor de ceramica, unde se produc vaze, folosindu-se tehnici autentice din Egiptul antic). Marea majoritate a populatiei descinde din egipteni antici care, de-a lungul secolelor, s-au amestecat cu arabii. Cairo continua sa atraga oamenii de la tara si este astazi cea mai mare masa urbana din toata Africa.

Suburbiile cuprind deja Giza si piramidele sale. Constructiile legendare sunt monumente funerare ale faraonilor Keops, Kefren si Mikerinos (vechi de 45 de secole). In aceasta zona s-a aflat orasul Memphis (capitala imperiului si a faraonilor), secole de-a randul. Piramidele, impreuna cu Sfinxul, simbolizeaza conceptia mitica a monarhului, considerat nu numai om (spre a fi glorificat), dar si zeu (spre a fi venerat).

Keops

Cea mai mare piramida este cea a lui Keops: are 137 m inaltime si baza de 230 m. Necropola Saqqara e cunoscuta pentru piramida in trepte a lui Zoser, un stadiu intermediar intre mastaba (un tip de monument funerar antic cu forma paralelipipedica), si adevarata piramida (cu forma sa perfect geometrica).

Muzeul Egiptean

In marea Piata Et-Tahrir, centrul modern al orasului Cairo, se afla Muzeul Egiptean, fondat de francezul Auguste Mariette, in anul 1858. La parter sunt statui imense: Ramses al II-lea, Kefren si Zoser, iar la etaj, obiecte mai mici. Partea spectaculoasa a muzeului este comoara lui Tutankamon, o colectie de obiecte gasite intr-un mormant descoperit in Teba, in 1922, in Egiptul de Sus.

Fabricatul papirusului si multe alte activitati din Egiptul antic sunt practicate din nou, in satul faraonic Ragab (o asezare antica refacuta pe o insula din mijlocul Nilului). Satul poate fi vizitat dintr-un vaporas (care circula de-a lungul canalului printre plantatiile de papirus). Pe langa statuile care reproduc chipurile diversilor zei, se poate admira reconstructia unui templu tipic egiptean (la scara redusa), la care se ajunge printr-o poarta uriasa, situata intre doi piloni. Pe zidurile templului, exista picturi in relief, cu scene din viata faraonului.

Nilometrul

Pe Insula Er-Roda se afla Nilometrul (constructie veche de 1000 de ani), care masoara nivelul apei fluviului.

Zamalek

Zamalek este o zona rezidentiala moderna, situata pe Insula Gezira, aici se afla si Turnul Cairo (inalt de 185 m) cu un restaurant rotativ in varf.

Pe insula Gezira si pe malurile Nilului din fata ei se afla zgarie-norii din partea centrala a orasului, cu hoteluri, sediul guvernului si birouri particulare. Podurile care o leaga de continent sunt traversate de principalele artere ale orasului, formand privelisti impresionante de monumente si cladiri, demne de o metropola.

Teatrul de Opera din Cairo

La Teatrul de Opera din Cairo a avut loc premiera mondiala a operei ,,Aida”. Aici se afla monumentul lui Ibrahim Pasha, general egiptean din sec.al XIX-lea, mana dreapta a Marelui Mohammed Ali (care a reusit inceperea procesului de modernizarea in Egipt).

Marile hoteluri de pe Insula Gezira sunt adevarate oaze de verdeata si lux, pentru turistii occidentali si arabi (ex. Hotelul Marriott).

Bob Zuweila

In zidurile medievale exista numeroase porti monumentale: Bob Zuweila, o poarta spectaculoasa cu turnuri, langa moscheea El-Nuaiyad si Poarta El-Nasr, langa moscheea El-Hakim.

Centrul orasului Cairo are culoarea gri, cu o usoara tenta de maro, in contrast cu interiorul bazarelor si centrelor mestesugaresti (cu o explozie de culoare).

Palatul emirului Beshtaq, Palatul Beit-es-Husayn al seicului El-Azhar, pastreaza atmosfera intacta, cu lumina filtrata, gradini umbroase, mozaicuri, fantani, iatacuri pentru femei si ferestre multicolore cu trandafiri. Langa Piata El-Husayn, cu moscheele El-Husayn si El-Azhar, se afla intrarea in cel mai mare bazar, numit Khan-el-Khalili, construit la sf. sec. al XIII-lea, pe vremea mamelucilor (parfumuri, condimente, obiecte din aur si piele, alama, desene pe papirus, tesaturi – sunt marfurile oferite turistilor).

Citadela (in sudul orasului Cairo) este un cartier fondat de renumitul Saladin (in 1176), gazduieste moscheea lui Mohammad Ali (construita in mijlocul sec. al XIX-lea in stil turcesc) denumita si ,,Moscheea de Alabastru”, are o cupola mare inconjurata de 4 semicupole. Mohammad Ali a pus bazele unui muzeu militar, cu arme din sec. XX si relicve din razboaiele din desert. Suburbia, cunoscuta sub numele de ,,Vechiul Cairo”, este in mare parte locuita de crestini de religie copta. Aici se afla: biserica St.Sergius, biserica St.Mary (ambele reconstruite in sec. al XI-lea) si Muzeul Coptic.

Capitala egipteana impresioneaza prin varietatea monumentelor musulmane din diferite epoci si prin diversele stiluri arhitecturale.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version