Mikado este un cuvant de origine japoneza, care acopera o mare diversitate de sensuri. In japoneza, initial, desemna rangul de imparat, fiind un termen compus din “mi” (“onorabil”) si “kado” (“intrare”/”poarta”), prin extensie insemnand si resedinta imperiala.

Mikado1

Mikado este si mai cunoscut ca joc de dexteritate, ale carui inceputuri se leaga de secolul al V-lea i.Hr., dupa cum atesta unele scrieri budhiste. Se practica in doi-sase jucatori, care se folosesc de mai multe betisoare lungi de aproximativ 20 de centimetri, subtiri, lustruite, cu varful ascutit. La inceput, unul dintre jucatori tine baghetele laolalta, cu o mana, dupa care le lasa sa cada in evantai, pe o masa sau pe podea. In urmatoarea etapa a jocului, fiecare jucator va incerca sa retraga betisoarele, pe rand, fara a le atinge sau misca pe celelalte. Daca se intampla acest lucru, va urma al doilea jucator, care, la randul lui, va ridica, rand pe rand, cate o bagheta, si asa mai departe, pana cand sunt recuperate toate. Castiga cel care a reusit sa ridice cele mai multe betisoare. In diversele variante, betisoarele pot fi colorate, fiecaruia asociindu-i-se un numar de puncte. De exemplu, o bagheta neagra (Mikado), numita si “Imparatul”, valoreaza 20 de puncte. Acesteia i se adauga 5 baghete galbene (samurai), a cate 10 puncte fiecare, 5 baghete albastre (Mandarin), a cate cinci puncte, 15 baghete verzi (Bozu – de la numele preotilor budhisti), a cate trei puncte, 15 baghete rosii (Kuly – cuvant prin care sunt desemnati agricultorii asiatici), a cate doua puncte.

Simplitatea jocului a facut ca acesta sa se raspandeasca foarte repede, in diverse culturi, din Asia pana in Europa si America. La romani, in secolul intai i.Hr., Mikado nu era doar un test de indemanare, ci si un oracol, pe baza pozitiei betisoarelor si a “clatinatelor”, facandu-se diverse interpretari referitoare la soarta jucatorului.

In secolul al XIX-lea, Mikado era un joc foarte popular in multe tari din Europa. Erau folosite baghete din fildes sau din argint, care aveau, la unul dintre capete, simboluri asemanatoare celor de la jocul de carti – rege, dama, valet, cavaler. In 1936, Mikado a ajuns si in Statele Unite ale Americii, via Ungaria, peste ocean jocul numindu-se “Pick-up sticks”. In prezent, betisoarele sunt facute din lemn sau din plastic si sunt de diferite dimensiuni. Exista si Mikado de “gradina”, pentru parinti si copii, cu 41 de baghete lungi, de 90 de centimetri, din lemn, care solicita mult mai mult atentia si concentrarea jucatorilor.

Alte sensuri ale cuvantului Mikado

Mikado este si numele sub care se comercializeaza, in Europa, un biscuit fabricat in Japonia, de catre Compania de dulciuri Ezaki Glico, care a declarat ziua de 11/11 a fiecarui an “sarbatoarea biscuitilor Mikado”, deoarece forma lor seamana cu a cifrei 1. Reteta de preparare este brevetata, compania japoneza cedand drepturile de fabricare, pentru Europa, unui producator francez, in 1982, care a scos biscuitii pe piata, initial, cu denumirea “Chocotek”, apoi “Pocky” (facand aluzie la zgomotul facut de biscuitii crocanti, atunci cand sunt consumati).

Incepand cu 2006, Biscuitii Mikado au fost fabricati de Danone, care, in cinci ani, a dublat vanzarile, care, oricum, si inainte, aduceau producatorilor venituri in jur de doua milioane de euro pe an. Din 2007, si compania americana Kraft Foods, specializata in produse de ciocolata si cafea, a cumparat o parte din drepturile de productie. Biscuitele Mikado este un baton de 13 centimetri, acoperit pe trei sferturi in ciocolata. Procedeul invelirii biscuitilor in ciocolata este pastrat secret, securitatea in zona in care se produc renumitii biscuiti fiind foarte stricta. In Japonia, spre deosebire de Europa, biscuitii Mikado se comercializeaza intr-o mare varietate de arome – de capsuni, ananas, lapte, portocale, caramel etc.

Mikado11

Mikado USRA este si denumirea unei locomotive cu aburi, destinata trenurilor de marfuri, produsa in Statele Unite ale Americii, la inceputul secolului al XX-lea. La vremea respectiva, locomotivele Mikado au fost considerate foarte eficiente, pastrandu-se in uz pana la aparitia locomotivelor Diesel.

Mikado se numea si unul dintre militantii pacifisti israelieni, de la jumatatea secolului trecut, jurnalist de meserie, pe numele lui adevarat Michel Warschawski. Supranumele “Mikado” i-a fost dat in momentul in care a devenit membru al unei organizatii evreiesti de cercetasi, al carei slogan era “Pentru Bine, intotdeauna gata!”.

Mikado” este si titlul unei celebre operete, apartinand compozitorilor englezi William Gilbert si Arthur Sullivan, care valorifica un subiect oriental, si care a fost pusa in scena, pentru prima data, in 1885, la Londra. Spectacolul a fost jucat de 672 de ori, ceea ce inseamna ca este una dintre cele mai longevive serii de spectacole muzicale, din toate timpurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.