Pentru unii reprezinta doar niste cladiri impresionante, pentru altii reprezinta unul dintre misterele arhitecturii – zgarie norii. Din trecut pana in prezent acestia au avut o evolutie foarte interesanta pe care o vom prezenta pe larg in randurile care urmeaza.

Multi sunt de parere ca zgarie norii nu au nimic de-a face cu ceea inseamna arta, insa arhitectura este o arta in adevaratul sens al cuvantului, iar zgarie norii reprezinta, fara doar si poate, o imbinare creativa intre arhitectura si tehnologie, spiritul artistic fiind asadar prezent.

Zgarie nori
Zgarie nori

Conform expozitiei de arta in cadrul careia au fost prezentate mai multe lucrari pe tema Zgarie norii: arta si arhitecura contra gravitatiei, zgarie norii sunt vazuti precum o reprezentare pur artistica, iar in jurul iconicelor cladiri s-au dezvoltat de-a lungul timpului numeroase mituri, legende si povesti.

Un lucru este sigur: construirea unei asemenea cladiri este o arta in adevaratul sens al cuvantului, reprezentand o ramura inedita a arhitecturii si facand parte din fabuloasa cultura urbana. Este adevarat ca, dupa cum am mentionat si anterior, arta se imbina creativ cu stiinta pentru ca la baza acestor constructii se afla posibilitatea de a prelucra intr-un mod eficient si foarte rapid unul dintre cele mai dure metale – otelul. In acest fel, cel care a inventat complexul proces de producere in masa a otelului a fost Henry Bessemer, insa cel care este considerat cu adevarat parintele falnicelor cladiri este cunoscutul arhitect George A. Fuller. Pana la inceputul secolului XX era imposibil ca o cladire sa aiba mai mult de sase etaje din cauza structurilor foarte slabe, insa in anul 1902 arhitectul anterior mentionat a reusit sa construiasca primul zgarie nori de pe teritoriul american, acesta avand inaltimea de 94m .

Cu toate acestea, cladirile mai inalte construite anterior, chiar si cele a caror inaltime se afla in jurul celei de 50m erau considerate zgarie nori, tocmai de aceea termenul a fost utilizat pentru prima data in anul 1880. Insusi numele celebrelor cladiri a reprezentat uimirea oamenilor in fata misterioaselor constructii care puteau atinge cerul.

Miscarea culturala art deco, ce a caracterizat perioada cuprinsa intre anii 1920 – 1940, a fost caracterizata prin construirea unui numar mare de zgarie nori, dintre care cea mai impunatoare cladire este Empire State Building.

Citește și:  Sacoul - un articol vestimentar mereu la moda

Stilurile arhitecturale care au caracterizat si caracterizeaza si in prezent aceste cladiri au cunoscut si ele o interesanta evolutie.

Zgarie norii si cultura urbana

In spatele numeroaselor planuri si a calculelor acerbe ce se afla in spatele fabuloaselor constructii se afla spiritul artistic ce poate fi observat si in modul in care elementele unui zgarie nori sunt alaturate. Istoria zgarie norilor si pur si simplu existenta acestora sunt strans legate de evolutia culturii urbane, zgarie norii avand nu doar un aspect functional pentru marile si aglomeratele orase in care spatiul pe orizontala nu mai este suficient pentru a intampina nevoile societatii, insa impactul estetic este si el foarte mare.

Zgarie nori1

Iar impactul estetic nu este oferit doar de faptul ca o astfel de constructie este foarte mare in comparatie cu alta, ci si datorita modului in care sunt imbinate elementele, dupa cum am mentionat si anterior. Foarte multe astfel de constructii prezinta o imbinare creativa dintre beton, metal si sticla, in timp ce altele combina doar metalul cu sticla, efectul fiind cu adevarat fabulos. Zgarie norii sunt cladiri ce ies din normalitate, chiar daca istoria lor este destul de indepartata in acest moment. Aceste cladiri surprind intr-un mod cat se poate de realist viziunea artistica, imaginatia si creativitatea arhitectilor, dar si modul in care inginerii alatura fiecare element pentru ca rezultatul sa fie o opera de arta.

Spre deosebire de sculptura sau pictura, un zgarie nori nu poate fi considerat o opera de arta ce apartine unui singur artist, deoarece pentru construirea unei asemenea cladiri viziunea artistica a arhitectilor se impleteste cu datele tehnice. Sa nu mai spunem ca investitiile financiare sunt si ele colosale. Un important arhitect a afirmat ca in spatele acestor cladiri se afla o simbolistica aparte pentru cultura urbana, fiind un element definitoriu al acesteia.

Zgarie norii au mai fost numiti si „orase verticale” pentru ca o persoana poate locui intr-un zgarie nori, poate lucra aici, isi poate face cumparaturile, se poate relaxa si poate socializa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.