Home Animale Mosasaurus: dominația reptilei marine cu bot de crocodil

Mosasaurus: dominația reptilei marine cu bot de crocodil

0

Mosasaurus, cunoscut și sub denumirea de ‘șopârla cu bot de crocodil’, a fost una dintre cele mai impresionante reptile marine din Cretacicul superior.

Anatomia și adaptările Mosasaurusului

Conform paleontologilor, dinozaurul Mosasaurus era de fapt o soparla uriasa, cu lungimea corpului de 9-12 m si greutatea de 20 de tone, perfect adaptata pentru a inota in mare asemanator unui sarpe.

Avea corpul imens, alungit, serpentiform, iar in loc de picioare prezenta aripioare inotatoare relativ scurte comparativ cu dimensiunea corporala. Facea parte din grupul mosazaurilor care s-au dezvoltat in Cretacic si se asemana cu dinozaurul Hainosaurus si Tylosaurus, dar era mult mai mare si mai robust decat acestia. Se pare ca Mosasaurusul a fost ultimul reprezentant al familiei si unul dintre cei mai impresionanti.

Dieta și strategiile de vânătoare

Ramasitele fosile ale acestui animal au fost descoperite in Europa, Nigeria, Maroc, America de Nord. Se pare ca a trait cu 70-65 de milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior. Mediul sau de viata era exclusiv in largul marii, iar hrana sa consta din pesti si alte animale marine.

Acest animal preistoric a fost descris in anul 1822, de catre paleontologul William Daniel Conybeare, iar in urma unor indelungate studii facute asupra ramasitelor fosile – dinti si vertebre de forme diferite – s-a ajuns la concluzia ca ar fi existat mai multe specii: Mosasaurus conodon, Mosasaurus hoffmanni, Mosasaurus dekayi, Mosasaurus missouriensis si altele.

Mosasaurus

Aceasta creatura mare cu dinti ascutiti inainta in apa cu miscari serpuitoare si vana cu lacomie pesti, stridii, crustacee si cafalopode, deschidea botul larg ca un crocodil si insfaca prada dintr-o data, apoi o inghitea intreaga.

Comportamentul și reproducerea Mosasaurusului

Dentitia sa era alcatuita din numerosi dinti ascutiti, avea o articulatie flexibila pe maxilarul inferior care ii permitea sa prinda bucati mari de carne. Conform cercetatorilor femelele in perioada de reproducere se refugiau in rauri, unde puii isi petreceau perioada de inceput a vietii. Coada sa lunga era folosita la propulsarea in apa, dar si pe post de carma.

Un mosasaurus era un vanator periculos chiar si pentru alte reptile marine, pe care le urmarea si le ataca cu lacomie. Avea simtul olfactiv foarte dezvoltat, in schimb acuitatea vizuala mai slaba. Se presupune ca era mai mult un inotator de suprafata si popula mai ales apele de coasta. Leziunile ce apar pe suprafata maxilarelor arata ca aveau un mod violent de viata, probabil ca aceste creaturi se luptau intre ele pentru cucerirea femelelor si a teritoriului.

Aceasta specie se pare ca a supravietuit destul de putin, doar 5 milioane de ani, evolutia sa s-a intrerupt brusc la sfarsitul Cretacicului. Mosasaurusul face parte din ordinul Squamata, familia Mosasauridae.

Impactul schimbărilor climatice și de mediu asupra Mosasaurusului

Cercetările recente arată că schimbările climatice la sfârșitul Cretacicului au avut un impact semnificativ asupra populațiilor de Mosasaurus. Creșterea temperaturii globale și schimbările în compoziția chimică a oceanelor au afectat disponibilitatea prăzii și au impus noi presiuni evolutive asupra acestor reptile marine. Aceste condiții ar putea explica de ce Mosasaurus nu a supraviețuit mai mult de 5 milioane de ani.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version