Exista unele cupluri in care partenerii se cearta rareori, doar atunci cand intervine o schimbare importanta si trebuie luata o decizie, insa exista si cupluri in care parca celor doi le place sa se certe, gasind mereu motive de cearta noi! Aceasta se intampla din cauza diferentelor de valori, principii, preferinte, insa si din cauza unor trasaturi comune de personalitate – atunci cand ambii sunt orgoliosi, aroganti si atotcunoscatori, se vor intepa intotdeauna, caci nici unul nu lasa de la el!

Dar care sunt cele mai frecvente motive de cearta? Pai, unul dintre ele tine de activitatile cotidiene si de timpul petrecut impreuna! Atunci cand unul dintre parteneri este genul sociabil – caruia ii place sa fie inconjurat mereu de lume, iar celalalt este genul introvertit, inchis in sine, apar in mod logic neintelegeri! Daca in timp ce unul dintre voi doreste sa petreaca o seara linistita in doi acasa, iar celalalt vrea sa mearga in club si sa va distrati, va aparea la un moment dat si conflictul! Pentru ca oricate compromisuri ar face unul dintre parteneri – facand ceea ce vrea celalalt, la un moment dat va obosi si ii va reprosa partenerului toate sacrificiile facute! Ce poti face? Daca tineti la relatia voastra, trebuie ca amandoi sa renuntati pe rand la ceea ce va place: o data tu, o data celalalt! Astfel, va veti crea un program comun care sa cuprinda activitatile placute pentru amandoi! Daca nu vreti sau nu sunteti in stare sa faceti un asemenenea compromis, atunci ar fi bine sa fiti pregatiti pentru multe certuri!

Multe motive de cearta provin din diferente considerabile de principii, valori si atitudini. Cele mai intalnite: lupta intre valorile familiale si cele profesionale, lupta intre o atitudine liberala si una traditionala (aceasta devine clara in educatia copiilor), chiar lupta – pe teren teoretic – intre evolutionisti si creationisti! Chiar daca suna stupid, puteti sa ajungeti sa va certati doar pentru ca unul crede in Dumnezeu, iar celalalt este elevul lui Darwin! Ce poti face? Trebuie sa pastrezi o atitudine deschisa si toleranta, caci daca nu poti accepta – nu si intelege – perspectiva celuilalt, nu vei avea doar probleme in cuplu, ci in viata sociala in general! Renunta la atitudinea „ce stiu si ce cred eu este singurul adevar”! Cat de importante sunt aceste principii, credinte si valori pentru tine? Poti pastra o atitudine deschisa sau nu? Pentru ca daca nu, atunci din pacate, oricat ti-ai iubi partenerul, nu va merge!

Printre motivele de cearta clasice se afla sexul – diferente de libido, de preferinte, nevoie de diversitate – nu insistam acum, gasiti cateva articole pe site chiar despre aceasta! De retinut ca tot un compromis va solutiona si aceasta dilema: unul va trebui sa renunte la cateva lucruri, altul sa incerce anumite lucruri! Alte populare motive de cearta sunt reprezentate de modul in care sunt impartite treburile in gospodarie – daca unul dintre parteneri isi dedica mai mult timp indeplinirii acestora, atunci ea/el se aseapta si la recunostinta si apreciere – care de multe ori nu vin! Cum poti trece peste aceasta mica dilema? Este necesar sa aveti o discutie clara in care sa incercati sa creati un program in care sa fie specificate clar ce sarcini indeplineste fiecare! Trebuie sa respectati amandoi acest program si mai ales – daca tu esti cea/cel care face majoritatea treburilor, trebuie sa mentionezi clar ca nu este datoria ta si deci te astepti si la multumiri si apreciere!

Cearta la locul de munca, Foto: briscoesblog.wordpress.com
Cearta la locul de munca, Foto: briscoesblog.wordpress.com

Alte motive de cearta sunt cele legate de prioritati – daca partenerul are in mod clar alte prioritati in afara de tine, asta te poate face sa te simti neglijat(a) si ignorat(a)! Iar furia si tristetea adunate se vor revarsa la un moment dat si va aparea un conflict considerabil! Se intampla des ca el/ea sa petreaca mai mult timp cu prietenii decat cu tine, si mai mult timp la birou, in timp ce tu il/o astepti acasa cu masa pregatita? Se intampla ca el/ea sa uite de date importante pentru voi ca cuplu – de exemplu, aniversari, zile de nastere, alte date semnificative pentru voi?

Este normal ca aceasta situatie sa te infurie – daca tu dai mult in aceasta relatie, este de asteptat ca celalalt sa dea si el/ea, nu numai sa primeasca! Ce poti face? In primul rand sa ii spui explicit cat de mult te deranjeaza aceasta situatie – nu tipand si cand ai nervi, ci intr-un moment in care esti calm(a) si linstit(a). Daca dupa o discutie detaliata nu se schimba nimic, adopta o alta atitudine! Poate ca el/ea se comporta atat de indiferent tocmai pentru ca tu dai prea mult, pentru ca stie ca tu vei fi mereu acolo, asteptand! Schimba-ti atitudinea si comporta-te ca el/ea! Daca nu observa si nu iti spune dupa o perioada de timp ca nu ii place cum te porti, inseamna ca nici macar nu iti acorda atentie! Iar in cazul acesta, chiar aveti o problema!

Insa pot apare diverse motive de cearta care la prima vedere sunt nesemnificative: alegerea activitatii intr-o seara, a filmului, a locului unde iesiti, a persoanelor cu care iesiti, a felului de mancare, a restaurantului. Va puteti reprosa diverse lucruri fara importanta: de ce ai intarziat jumaate de ora, de ce te uiti la aia/ala, de ce nu imi spui ca arat bine, de ce te imbraci asa, de ce bei bere, de ce porti sapca!

Daca apar destul de frecvent astfel de motive de cearta pur si simplu fara importanta – dar cautati un motiv pentru ca vreti sa zbierati putin la celalalt – atunci exista ceva subconstient cu adevarat important si semnificativ, ceva care te deranjeaza sau il/o deranjeaza (depinde cine incepe de obicei cearta) foarte mult la mersul relatiei voastre! O asemenea situatie inseamna ca trebuie sa stai o perioada singur(a) si sa te gandesti cu seriozitate la relatie si la ce anume nu iti convine: este ceva legat strict de partener si care nu prea poate fi schimbat (semn ca poate nu este cel potrivit pentru tine) sau este legat de relatie si de modul in care ea merge (semn ca trebuie neaparat sa purtati o dicutie serioasa asupra viitorului vostru impreuna si a asteptarilor voastre).

In prima situatie, cand motivele de cearta decurg din faptul ca nu iti plac anumite lucruri la partenerul tau, trebuie sa te gandesti ce anume te-a atras prima oara! S-a schimbat el/ea sau tu? Pune cu grija in balanta ce iti place si ce nu iti place si gandeste-te daca ai destule motive sa continui o relatie conflictuala de cuplu! Si cel mai important, retine ca nu poti si nu trebuie sa il/o schimbi, ci sa o/il iubesti asa cum este, cu toate defectele sale!

In a doua situatie – cand va certati pentru ca ceva in relatia voastra nu merge, trebuie sa gasiti impreuna motivele de cearta si ce anume le cauzeaza – poate fi vorba despre insatisfactiile unuia dintre voi cauzate de neimplinirea anumitor asteptari! Cautati sursa initiala a insatisfactiei si deja ati facut primul pas in solutionarea problemei! Niciodata sa nu ignorati o problema a relatiei gandindu-va ca va trece de la sine: analizati-o impreuna si cautati posibile moduri de rezolvare! Cand exista vointa, comunicare si iubire, se poate trece peste orice – si acestea nu sunt doar vorbe in vant!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.