Muzeul de Arta Populara Prof. Dr. Nicolae Minovici se afla situat in Bucuresti, in apropierea cartierului Baneasa, pe strada Dr. Nicolae Minovici – cunoscut si sub numele de ,,Vila Minovici” sau ,,Vila cu clopotei”.

Muzeul dateaza din anul 1905, fiind construit dupa planul arhitectului Cristofi Cerchez. In octombrie 1906, a fost denumit ,,Muzeul de Etnografie, de Arta Nationala, Arta Decorativa si Industriala”, el prezinta arta noastra populara si artizanala. Mai tarziu, in anul 1912, primeste numele de ,,Muzeul de Arta Nationala”. In anul 1951, muzeul este redeschis sub numele de ,,Muzeul National de Arta Populara”.

Muzeul de Arta Populara Prof. Dr. Nicolae Minovici11

Muzeul de Arta Populara reprezinta un adevarat tezaur artistic (de pe teritoriul patriei noastre), care cuprinde: antichitatea, arta feudala, arta populara, arta moderna si contemporana. Colectiile au fost expuse pe mari zone diferite, iar in cadrul acestora pe categorii: lemn, port, ceramica, tesaturi etc.

In 1953, colectia de arta feudala a trecut la ,,Muzeul de Arta al R.P.R.”, iar in anul 1954, colectiile etnografice de arta populara au alcatuit ,,Muzeul de Arta Populara al R.P.R.”, situat intr-o caldire istorica din Calea Victoriei (fosta locuinta a lui Barbu Stirbei, domn al Tarii Romanesti, 1849-1856).

Muzeul de Arta Populara prezinta colectiile pe criterii istorice, subliniind specificul, dezvoltarea artei populare pe epoci, oglindind frumusetea artei populare, simtul artistic, harnicia, dragostea pentru frumos a taranului roman. Datorita culorilor vii, armonioase, creatiile ingenioase ale tesaturilor si broderiilor sunt cunoscute si peste hotare prin numeroase expozitii organizate, avandu-se in vedere o tematica variata.

Artistii, pictorii si alti creatori populari primesc sprijin, indrumare de la personalul de specialitate (acolo unde este cazul). Arta populara este o permanenta sursa de inspiratie, de stimulare a imaginatiei creatoare pentru artistii din domeniul atat de variat al artelor decorative aplicate, textile, ceramica, mobilier, confectii etc, pentru a crea modele mai noi, mai frumoase, mai atractive, imbinand traditia cu inovatia.

Marii artisti se pot inspira din bogata mostenire artistica a trecutului (prezenta in muzeu), cu scopul de a crea modele noi, frumoase si atractive. Astfel, in Muzeul de Arta Populara, ei pot studia motivele broderiilor si vechilor tesaturi, ale crestaturilor in lemn, coloritul armonios si vesel de pe ornamentele populare, cultivand astfel gustul pentru frumos, prin noile creatii de obiecte moderne, corespunzatoare noilor conditii de viata.

In Muzeul de Arta Populara sunt pastrate obiecte de ceramica, din cele mai vechi timpuri, din diferite zone (regiuni etnografice ale tarii). Un procedeu tehnic care se pastreaza si in prezent, este arderea inabusita a ceramicii negre (nordul Moldovei). Creatia artistica populara, de-a lungul timpului, a cunoscut o dezvoltare continua, pe zone etnografice, regiuni, asa numitele ,,tari” (Tara Oasului, Tara Hategului, Tara Barsei etc, cu elemente specifice acestor zone).

Obiectele de podoaba si cele necesare traiului zilnic erau la inceput create si realizate individual, mai tarziu, abia spre sfarsitul epocii feudale, apar mesteri specializati pe centre sau pe sate (doar pentru unele obiecte), celelalte ramanand mai departe creatia anonima, spontana.

In muzeu exista si interioare originale de case taranesti, cu tot ce au in ele, mobilier , covoare, ceramica, stergare etc., din diferite regiuni ale tarii.

Partea cea mai bogata a muzeului o formeaza (cateva sali): costumele, obiectele de port, podoabe, tesaturi, cusatiri, din diferite zone ale tarii (Banat, Sibiu, Hunedoara, Campulung Muscel, Muntenia, Maramures etc.). Portul este cel mai bine reprezentat, el fiind domeniul in care creatia populara s-a ridicat pe adevarate culmi in arta. Alaturi de creatiile poporului nostru, la muzeu sunt prezentate si obiecte de arta ale minoritatilor nationale: sasi, secui, unguri, lipoveni, bulgari etc, care au convetuit din cele mai vechi timpuri cu poporul roman.

Muzeul de Arta Populara Prof. Dr. Nicolae Minovici111

Se remarca diferenta portului popular intre zone, dar si in cadrul aceleiasi zone, varietatea coloritului si a ornamentelor (si chiar a materialului). La Muzeul de Arta Populara sunt prezentate diverse pieptare, cojoace brodate, marame fine, subtiri ca panza de paianjen (lucrate din fir de matase produs in casa), broderii, tesaturi, covoare (celebrele scoarte oltenesti, cu motive vegetale, zoomorfe).

Muzeul de Arta Populara are obiecte sculptate din lemn, os, metal, ele formand o alta categorie importanta: stalpi de casa, lazi de zestre, mese si scaune taranesti, mobila pictata, dulapuri pentru vase, furci de tors (din diferite locuri), butoaie, cornuri pentru pastrat praful de pusca etc.

Din lemnul codrului, artistii populari au creat fluiere, buciume, unelte de munca si au construit case. Piesele din lemn sunt frumos sculptate si crestate (cu varful cutitului) sau pirogravate.

Arta populara exprima cel mai viu, mai autentic, cultura materiala si spirituala a poporului nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.